A vetőrobotok legújabb generációja: Fendt Xaver felnő

A vetőrobotok legújabb generációja: Fendt Xaver felnő

Az AGCO/Fendt stratégiai kutatási projekt keretében fejleszti a szántóföldi robotok következő generációját. A Xaver vetőrobot új szériája nemcsak külsőleg különbözik a két korábbi kísérleti projekttől. A belső működés, az ún. vetőegység szintén új.

 

Ha jövőbe mutató és fenntartható mezőgazdasági technológiával foglalkozik, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül az olyan témákat, mint az automatizálás és az autonómia. Ennek megfelelően az AGCO/Fendt Agrártechnológiai Kutató és Fejlesztő részlege (előfejlesztés) 2017 óta foglalkozik olyan stratégiaorientált jövőbeli témákkal, mint a rajtechnika és a robotika. Ehhez tartoznak az olyan ökológiai előnyök, mint az alacsony talajnyomás és az alacsony energiafogyasztás, a csendes- és szivárgásmentes működés, és a zéró károsanyag-kibocsátás, és ezek együtt egyre fontosabb szerepet játszanak a modern, fenntartható mezőgazdaságban. A fáradságos, manuális feladatok, amelyeket jelenleg még a sok dolgozónak kell elvégeznie, a jövőben automatizálhatók. Ez megszabadít az egyhangú munkától és társadalmilag igazolható utat nyit a fenntarthatóbban előállított élelmiszerek felé.

 

A Fendt Xaver stratégiai kutatási projektben a teljes robotrendszert - a precíziós gazdálkodás területén is - továbbfejlesztették széleskörű terepi tesztek alapján. Az új robotok nemcsak megjelenésükben különböznek mindkét elődmodelltől.

 

 

Agronómia kicsiben

Az AGCO csoportban kifejlesztett technológia beépül a Fendt Xaver legújabb generációjába: A Precision Planting vetőegysége.

"A Precision Palntingen keresztül lehetőségünk volt a vetőrobotunk esetében az AGCO konszernen belül agronómiai know-howhoz és a gyakorlatban kipróbált technológiához hozzájutnunk" - mondta dr. Benno Pichlmaier, a globális technológiai és innovációs igazgató. „Az első Xaver generációk vetőmoduljait átalakítottuk ill. kombináltuk az új vetőegységgel. A kipróbált technológiát és az innovatív robotikai koncepció ötvözte egy új integrált rendszert lett.”

 

A vSet® technológia a vetőmagokat gyorsan és a legnagyobb pontossággal választja el negatív nyomás segítségével. Elektromos meghajtású vezérlőrendszer segítségével az egyes vetőmagokat centiméteres pontossággal helyezzük el a sorban egy előre meghatározott távolságra. A magok egy rugalmas tömörítőegységgel a barázdába nyomjuk. A jövőben a Precision Planting új „Smart Firmer®”-je is rászerelhető lesz a robotokra, mely képes talajnedvességet, hőmérsékletet, humusztartalmat és növényi maradványokat mérni. Ennek eredményeként változó vetésmélységgel és vetéserősséggel történő vetés érhető el, a helyszín viszonyaihoz igazodóan.

A jelenleg háromkerekű koncepció hátsó kereke nemcsak a robotot hajtja, hanem tömörítőkerékként is funkcionál: Ha áthalad a mag felett a talajt kissé oldalról és felülről a vetőmag felé nyomja, és ezáltal a maghoz nyomott talaj biztosítja a csírázás megindulásához szükséges nedvességellátást a mag számára.

 

 

Intelligens technológiák integrálása

A robotraj legújabb generációja is használja a VarioGuide nyomvonalvezető rendszert, amely centiméteres pontossággal irányítja a robotokat. Ezenkívül a Fendt Xaver integrálásra került a FendtONE platformba, és így a géppark többi résztvevőjével is képes együtt dolgozni ill. együtt kezelhető a teljes gépflottával.

Ez lehetővé teszi a terepi adatok, köztük a nyomvonalak zökkenőmentes cseréjét mind a traktor és a robot, mind a robot és a terepi adatbázis között, és kényelmesen létrehozhatók munkafeladatok.

 

„Rajrendszerünk sarokköve a skálázhatóság a beruházási költségek és az eredményesség szempontjából, a gépkiesés kockázatának minimalizálása a robotrajok szükséges számosságának meghatározásával, valamint az autonómia és a precíziós gazdálkodás integrálása. A Xaver-rel történő vetés után, úgyszólván, elkészül a szántóföldi haszonnövények térképe, amely minden későbbi munka, mint például a növényvédelem, a mechanikus gyomirtás és a trágyázás alapját képezi. Függetlenül attól, hogy ezeket robotok vagy traktorok hajtják végre ”- mondja dr. Benno Pichlmaier. „A robotraj-technológia ill. a velük való kommunikáció előfeltétele a megbízható hálózati lefedettsége. Előretekintve a digitális stratégia következetes kiépülésében bízunk, az 5G hálózat bővítéssel Németországban és világszerte. Ez azt jelenti, hogy a robotok a jövőbeni Farming 4.0 funkciókat is képviselhetik nagyobb és dinamikusabb adatmennyiséggel. "

 

A vetőrobotok parancsokat kapnak a Fendt Xaver Cloud segítségével, és visszaküldik állapotjelentéseiket. A rendszer webalapú és eszközfüggetlen a Xaver alkalmazáson keresztül működtethető. Tehát a gazdálkodó vagy a bérvállalkozó szabadon választhatja meg, hogy a teljes flottához vagy a helyszínen lévő robotokhoz táblagéppel vagy az irodából akar-e PC-n keresztül hozzáférni. Maga az alkalmazás viszont megnyitható a FendtONE portálról. A felhasználónak nem kell külön bejelentkeznie. Az Xaver alkalmazás kialakítása és felhasználói felülete kísértetiesen hasonlít a FendtONE felülethez, így a felhasználó intuitív módon eligazodhat.

 

 

Nagyobb teljesítmény és még mindig kompakt

A Fendt Xaver legújabb generációjában az elsőként szembetűnő változás a négy kerékről - háromra kerékre váltás.

A nagyobb kerekek szélesebb felfekvő felületet, nagyobb szabad hasmagasságot és pontosabb mélységvezetést nyújtanak. Az új generációs robotok előnye különösen a fordulóban válik nyilvánvalóvá: Az új Fendt Xaver mindössze alig két méteres helyet igényel forduláshoz és a hátsókerék-kormányzásnak és az összkerék-meghajtásnak köszönhetően még laza talajon is talajkímélő módon és energiatakarékosan hajtja végre a fordulást.

Az első kerekekbe szerelhető keréksúlyok nemcsak a gördülékenyebb haladást, hanem nagyobb csoroszlyanyomást is lehetővé tesz kötöttebb talajon történő vetéshez. A robot maximális össztömege 250 kg, míg üresen kevesebb, mint 150 kg.

 

A vetőmagtartály térfogata 20 literrel bővült, ami kb. 0,5 hektárra elegendő, 90 000 db vetőmag mag/ha kijuttatása esetén. A lítium-ion akkumulátor kapacitása 2,6 kWh-ra nőtt. A Fendt Xaver robot körülbelül másfél órát tud dolgozni, mielőtt a bázisállomásra kellene mennie tölteni. A hat robotegységből álló raj körülbelül 3 ha / h területteljesítményt ér el, az akkumulátortöltési idővel együtt ez körülbelül 2 ha / h. A rendszer éjjel-nappal lehetővé teszi az autonóm használatot.

A robotikai megközelítés célja, hogy intelligens, erőforrás-takarékos és nagy teljesítményű alternatívát mutasson be a nagy gépek tömegnövekedésének folyamatos trendjével szemben. A nehéz gépek alkalmazása talajállapot-károsodáshoz vezet, különösen puha vagy nedves talajon, ami termésveszteséget okoz ezen kívül csökken a talajon munkával tölthető napok száma.

A társadalom fenntartható, organikusan előállított élelmiszerekre vár a mezőgazdaságtól, amelyek előállítása során nem, vagy csak alig használtak növényvédőszereket. Ez jelenleg csak sok kézi-, emberi munkával lehetséges. A robotok enyhíthetik ezt a monoton, fizikailag megterhelő munkát. Ennek alapja, a konkrét, növényfajtától független pontos vetés. A növényápolási munka, például a kapálás, jelentősen leegyszerűsödik, lehetővé válik az állomány felügyelete, monitorozása és a minőség megtartása.

 

 

Fenntarthatóság intelligens megoldások révén

„Az energiafogyasztás és így a CO2-lábnyom lényegesen alacsonyabb a Xaver működtetésekor a hagyományos technológiához képest. Ennek oka egyrészt az elhanyagolható gördülési ellenállás a terepen az alacsony súly miatt, másrészt egyes energiafogyasztók elmaradása, mint például a légkondicionálás vagy a kormányrásegítés, mivel egyetlen gépkocsivezető sem ül a gépen. Végül, de nem utolsósorban az egyszerű, közvetlen és hatékony elektromos meghajtás járul hozzá a kevesebb energia-fogyasztáshoz” - mondja dr. Benno Pichlmaier.

 

Az energetikai szempontok mellett az ökológiai szempontok is szerepet játszanak. A vetőrobotok nem szennyezik a levegőt, nincs zajkibocsátásuk, és nem fordulhat elő esetükben olaj elfolyás sem. A talajnyomás akár 80 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenleg elterjedt gépi rendszereké.

A lényegesen alacsonyabb bér- és energiaköltségek a Xaver robotraj-rendszer gazdasági fenntarthatóságát erősítik.

 

Összefoglalva:

A Fendt Xaver új generációja egyesíti a kis robotrajok előnyeit a Precision Planting nagy teljesítményű precíziós vetőegységével és az integrált digitális FendtONE platformmal.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek