A Fendt e100 Vario fejlesztés jelenlegi állapota

A Fendt e100 Vario fejlesztés jelenlegi állapota

A Fendt mindennapi életben használható, akkumulátoros elektromos traktort fejleszt. A fejlesztésének jelenlegi állása szerint nagyon ígéretes és kiemelkedő hatásfokú, az erőforrások gondos felhasználására képes lesz a Fendt e100 Vario kompakt traktor.

Az elmúlt három évben a Fendt e100 Vario lehetséges alkalmazási területeit tovább vizsgálták, és speciális hasznosítási “profilokat” definiáltak. Ennek során a Fendt e100 Vario számos gyakorlati teszten ment keresztül, különböző követelményekkel és feladatokkal: a mezőgazdasági alkalmazásoktól az önkormányzati használatig, beleértve a téli munkákat is. Az eddigi eredmények alapján a Fendt e100 Vario műszakilag átdolgozásra, és így egyben továbbfejlesztésre is került.

 

Beruházások nélkül - egyszerűen csak feltölteni

A DC gyorstöltők még nem terjedtek el a mezőgazdasági üzemekben és a kommunális szektorban. Ezért a Fendt e100 Vario most CCS aljzat helyett 2-es típusú töltőcsatlakozóval van felszerelve. Ezenkívül a traktor 400 V-os aljzathoz tartozó töltőkábellel van felszerelve, 32 A-ig, ami kb. 22 kW töltési teljesítménynek felel meg. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor 5 órán belül még mindig teljesen feltölthető. A DC gyorstöltési funkció természetesen továbbra is elérhető.

 

 

Továbbfejlesztett hőmanagement

A további fejlesztés során különféle akkumulátor rendszereket vizsgáltak. Ezeket jelenleg intenzíven tesztelik különféle terepen és próbapadokon. A hőszabályozás felülvizsgálatának köszönhetően télen percek alatt előmelegíthető az akkumulátor üzemi hőmérsékletre, nyáron pedig ennek megfelelően lehűthető. A fülke ugyanúgy előmelegíthető vagy hűthető.

 

Különböző területeken tesztelve

Az eddigi gyakorlati tesztek során a Fendt e100 Vario meggyőzően teljesített. Különböző gyakorlati teszteken olyan hagyományos eszközökkel, amelyeket általában TLT-vel hajtanak meg, mint pl. rendkezelő, rendterítő vagy takarmány-keverőkocsi, valamint hidraulikus meghajtású munkagéppel, mint például seprűvel, illetve elektromos meghajtású sószóróval a téli útkarbantartások alkalmával, tesztelhető volt a Fendt e100 Vario teljesítménye és univerzális alkalmazási lehetőségei. A Fendt e100 Vario használható újonnan kifejlesztett elektromos meghajtású munkagépekkel is.

 

 

Gondos erőforrás-felhasználás

Az energiát termelő gazdaságokban a házon belül megtermelt villamos energia közvetlenül felhasználható zárt energiaciklusban a Fendt e100 Vario-val. Ez csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok használatát és csökkenti a gazdaság CO2 -kibocsátását. A Fendt e100 Vario például mezőgazdasági telepi traktorként használható. Az akkumulátoros-elektromos hajtás kiváló hatásfoka szintén hozzájárul az erőforrások optimális felhasználásához. A Fendt e100 Vario-val a teljes kardántengely-nyomaték akkor is elérhető, ha a jármű álló helyzetben van.

 

A Fendt e100 Vario akkumulátoros traktort a jövőben is folyamatosan fejlesztjük. Jelenleg projekt-fázisban van, amely stratégiai szempontból foglalkozik a mezőgazdasági technológia villamosításával.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek