Trimble Ag Software: tökéletes megoldás a precíziós gazdálkodás adatkezelési kihívásaira

Trimble Ag Software: tökéletes megoldás a precíziós gazdálkodás adatkezelési kihívásaira

A precíziós eszközöket egyre szélesebb körben használják a gazdálkodók, felismerve a technológiában rejlő lehetőségeket. Ma már nem csupán egyenes sorokra asszociálnak az érdeklődők, hanem robotkormányzásra, hozamtérképekre, kijuttatási tervekre is.

Mindezen rendszereknél nemcsak a gazdaságnak legmegfelelőbb hardver, monitorok, megoldások fontosak, hanem az is, hogy megfelelő keretbe foglalva, könnyedén transzformálhatók és értékelhetők legyenek az adatok. Többek között ebben segít a Trimble Ag Software.

A Trimble szoftveres megoldásainak használatában úttörőként mutathatjuk be a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-t. Ugyan még nem túl régóta használják, de kellő tapasztalat alapján alkothatnak róla, és oszthatnak meg másokkal hiteles véleményt. Éppen ezért megkértük a Ménesbirtoknál Méreg Tibort, a precíziós gazdálkodás fejlesztéséért felelős szakembert, számoljon be röviden a szoftverről. Tibor a rendszerek minél tökéletesebb használatával és zökkenőmentes működésével törődik, de oroszlánrészt vállal a programok felügyeletéből és karbantartásából is.

 

 

Hogy látja a precíziós gazdálkodás elterjedését hazánkban?

Bár a precíziós mezőgazdaság alapjai a 90-es évek végén jelentek meg, úgy gondolom, hogy az elmúlt pár évben fejlődött robbanásszerűen az iparág. Nagyon sok új ötlet, megoldás gyorsította a fejlődést.

 

Milyen elemeit alkalmazzák a precíziós növénytermesztésnek, és mióta?

Először a sorvezetéses robotkormányzást vezettük be a 2010-es évek elején, de természetesen azóta folyamatosan fejlesztjük gazdaságunk precíziós szegmensét, a tápanyag-kijuttatást, a növényvédelmet és természetesen a vetőmag földbe juttatását is. 2018-ban egy nagyobb beruházás keretében a Ménesbirtok e része is nagy lendületet kapott. Jelen pillanatban határoljuk le talajszkenneléssel termőföldjeink termőzónáit, s ennek adatbázisát számos precíziósan végezhető műveletben hasznosítjuk (tápanyag-gazdálkodás, vetés, talajműveletek).

 

 

Milyen okok miatt döntöttek a Trimble Ag Software bevezetése mellett?

Szerintem ezek az okok mindenkinél megegyeznek, aki ilyen rendszer bevezetése mellett dönt. Nagyjából 8500 hektáron gazdálkodunk, így nem elhanyagolható szempont a precíziós rendszerek pontosságával elérhető anyagi megtakarítás. Gondoljunk csak a tápanyag vagy a vegyszer kijuttatására… Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy valós képet kapjunk szántóföldjein állapotáról, a nagyobb hozam és a jobb minőség érdekében. Nálunk fontos szerepet játszik a környezetvédelem, amiben szintén hatalmas segítség a céltudatos vegyszerkijuttatás, például foltkezelésekre.

 

Mennyiben tudták e célokat gyakorlatban elérni?

Azt kell mondanom, hogy a számok igazolják befektetésünk helyességét – mind anyagi, mind agronómiai oldalról!

 

A közelmúltban vezették be a Trimble Ag Software-t. Miért gondolták, hogy szükségük van rá?

Fontosnak tartjuk kollégáimmal a profi kivitelezést és a könnyű, sokoldalú használatot! Úgy gondolom, az ő nevükben is elmondhatom, hogy mindent megtaláltunk a Trimble Ag Software-ében, ami ahhoz kell, hogy biztonsággal, egyszerűen tudjunk adatokat fogadni és küldeni a precíziós eszközeinknek!

 

 

Milyenek a tapasztalatok, mennyiben felel meg a szoftver az elvárásoknak?

Gyakorlatban igazolta magát az elmélet! Gazdaságunkban leginkább Trimble TM-2050 monitorokat használunk, amelyek nagyjából megegyeznek egy Androidos mobiltelefon kezelőfelületével. Ez idősebb kollégáknak is megkönnyíti a használatot, a fiatalabbak pedig játszi könnyedséggel sajátítják el. Feltétlenül meg kell említenem azt a sok segítséget, amit Okvátovity Istvántól és Kocsmárik Jánostól kaptunk és kapunk azóta is. Felkészült és jó szakemberekkel dolgoznak, mint például Lovas József vagy Katona Norbert, szakértelmük és hozzáállásuk teljes mértékben megnyugtató.

 

Ki tud emelni olyan funkciót, funkciókat, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak?

Nagyon hasznos, hogy az Ag szoftver kompatibilis a többi gyártó adataival! Ez hatalmas segítség, mert egy helyen tudom kezelni a teljes precíziós parkunkat. A szoftveren belüli adatkezelés, szerkesztés egyszerű és gyors, ami ekkora adatmennyiségnél elengedhetetlen! Amit még mindenképpen meg szeretnénk említeni, az a felhőszolgáltatás! Szintén gyors és sokoldalú. Egy sima telefonról vagy tabletről akár a szántóföldön állva nézhetjük, de szerkeszthetjük is adatainkat. Minden nap használjuk.

A kezdeti tapasztalatok teljesen pozitívnak mutatkoznak, egyre nagyobb érdeklődés övezi a teljes szolgáltatás-csomagunkat, ami egyfajta visszacsatolás: Jó úton járunk!

 

Trimble Ag Software

Könnyen kezelhető webes felületen, térképek és kimutatások formájában lehet áttekinteni a területeiről származó adatokat. Számos hasznos, akár egyedülálló funkciójának köszönhetően elengedhetetlen eszköze a precíziós gazdálkodást komolyan gondolóknak.

Az AutoSync adatszinkronizálás egységes adatbázist alakít ki, amely automatikusan szinkronizálódik valamennyi felület – telepített PC-szoftver, webes felhő, mobil alkalmazás, illetve erőgépek Trimble monitora – között. Sőt, képes adatokat átvenni más gyártók – JD, Case – New Holland, AGCO, stb. – felhőalapú megoldásaiból is. Minden egyéb mezőgazdasági GPS-adatformátum manuálisan feltölthető a PC-szoftveren vagy a felhőn keresztül. Ezáltal a Trimble Ag Software tökéletes megoldás, ha különböző gyártmányú – gyári és/vagy utólagos – GPS-eszközöket illetve gépeket, valamint azok adatait kell egy rendszerben kezelni. (Az AutoSync alkalmazást innovációs bronzéremmel díjazták a 2018-as SIMA kiállításon.)

A Trimble Ag Software kiválóan alkalmazható a precíziós gazdálkodás térképi állományainak felhasználására, akár saját adatbázisból (vizsgálati eredmények, szenzoradatok) kívánja a gazdálkodó előállítani a térképfájlokat, akár szaktanácsadótól kapott kész adatbázisból kíván applikációs térképeket kiíratni.

A Farmer Pro előfizetés részeként elérhető a növényegészségi térképezés (Crop Health Imagery) szolgáltatás. Feldolgozott műholdképek sorozatán keresztül teszi követhetővé a növényállomány fejlődését. Segítségükkel könnyen felfedezhető, ha valahol gyengébb az állomány (pl. belvíz, gyenge kelés, vadkár, növénybetegségek). A mobil alkalmazás területbejárási (Scouting) funkciójával célzottan felkereshetők ezek a problémás területek, GPS pozícióhoz kapcsolt fotók rögzíthetők, beazonosítható a probléma oka.

Ebben segíthet a Prémium Időjárás-modul is, amely az adott helyre, időszakra képes időjárási- és csapadékadatokat megadni.

A szoftverben arra is lehetőség van, hogy felvigyük valamennyi felmerült költségünket, bevételünket, a rendszer automatikusan számolja az egyes zónákban felhasznált inputanyagok költségét, illetve a megtermelt termény árát, és az abból képződő bevételt.

A munkautasítások használatával csökkenthető az emberi hiba. A Trimble Ag Software-ben meghatározható a munkavégzés minden paramétere – ki, mikor, melyik táblán, milyen gépkapcsolással, milyen anyaggal, milyen dózissal vagy terv szerint milyen munkát végez. A felhőn át elküldött munkautasítás alapján a gép Trimble monitora automatikusan elvégzi ezeket a beállításokat, és nem engedi a munkavégzést, például ha nem az előírt táblán van a gép.

További információk IDE kattintva!

 

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Naprakészen a mezőgazdaságról

 

Az év egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényén, 2019. december 4-5-én az Agrárszektor Konferencián, Siófokon találkozhattak a mezőgazdaságban tevékenykedők, hogy meghallgassák a legújabb trendeket, irányokat és lehetőségeket. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek