Naprakészen a mezőgazdaságról

Naprakészen a mezőgazdaságról

Az év egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényén, 2019. december 4-5-én az Agrárszektor Konferencián, Siófokon találkozhattak a mezőgazdaságban tevékenykedők, hogy meghallgassák a legújabb trendeket, irányokat és lehetőségeket.

A kétnapos programra 1100 látogatót regisztráltak be, az érdeklődők igen különböző témákban hallgathatták meg a szakmai előadásokat.

Agrárgazdasági jövőkép szekcióval indult a konferencia, ahol Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetőnk a kerekasztal résztvevőjeként mondta el véleményét a modern mezőgazdaság legnagyobb üzleti lehetőségeiről és kihívásairól.

Banki, agráradózás, környezetvédelmi, takarmányozási, vetőmag – műtrágyázási, kertészeti. gabonapiaci, állattenyésztési és növényvédelmi szekciók váltották egymást, ahol a szakma neves képviselői adták át naprakész ismereteiket, tapasztalataikat.

Két szekcióban egyszerre részt vettek kollégáink is előadóként – Umenhoffer Péter marketingigazgatónk kerekasztal-beszélgetés keretében ismertette nézeteit a modern marketingben rejlő lehetőségekről, illetve a tömegből való kitűnésről.

Mindeközben a precíziós gazdálkodási szekcióban Okvátovity István térinformatikus fejlesztő kollégánk a versenytársaink egy részével ült le egy asztalhoz, hogy az adatgyűjtési és adatfeldolgozási feladatok fontosságáról, az abban rejlő lehetőségekről ossza meg nézeteit a téma iránt érdeklődő hallgatóság számára.

 

Mikrofonnal a kezében Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője


Okvátovity István kollégánk számára tartalmas volt a rendezvény nyitó napja – az agrárdigitalizáció, agrárinformatika témakörben negyedórás előadást tartott „A korszerű IT- és térinformatikai megoldások jelentősége a szakszerű precíziós gazdálkodásban” címmel, amelyben konkrét példán keresztül mutatta be, mit is lehet kezdeni a meglévő adatainkkal, miért is fontos azokat gyűjteni, és milyen lehetőségek vannak már ezeket egy rendszerben kezelni. Megemlítette a Vantage szolgáltatást, amely a precíziós gazdálkodásban olyan lehetőséget kínál, ami jelentősen megkönnyíti hosszú távon a hatékony és eredményes munkavégzést.

A kerekasztal-beszélgetésre is meghívták a szervezők, ahol a szakma jeles képviselői ültek össze, és cseréltek eszmét az agrárdigitalizációs és agrárinformatikai újdonságokról.

Láthattuk, hogy a precíziós téma, a digitalizáció, a technológiai fejlesztések a figyelem középpontjában vannak – mindenhol elhangzott szinte, hogy a legértékesebb elem az ADAT! Ha vannak adataink, akkor azokból lehet dolgozni, következtetéseket tudunk levonni, felkészülhetünk különböző tevékenységekre, feladatokra, amelyek a hosszú távú eredményes és fenntartható gazdálkodást segíti elő.

 

Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója


Mindezeket támasztotta alá Méreg Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. precíziós gazdálkodásért felelős szakembere, aki a mezőgazdasági digitalizációban rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet – a korábban emlegetett „adatszerzési kényszerre”, hiszen ők nagyvállalatként már megtapasztalták, milyen jelentős előnyt tud nyújtani, ha az adatokat elkezdik begyűjteni, egy rendszerbe integrálni, és azokat tudatosan alkalmazni, mindezt pedig gyakorlati példán keresztül is bemutatta, mekkora megtérülésre is lehet számítani.

A konferencia második napja elrugaszkodott az elméleti ismeretektől – a nap fénypontjának a Hogyan lehetünk sikeres agrárvállalkozók? – Példaértékű mezőgazdasági gyakorlatok és innovációk szekcióját tekinthettük, ahol a hatalmas terem teltházas lett. Ennek keretében ismertette Méreg Tibor is tapasztalatait, amelyek alapjait a Trimble Ag Software adták.

A két napos rendezvényre az agrárágazat, illetve az ország minden területéről érkeztek látogatók, nem csak az ismeretek felelevenítése, felfrissítése, naprakésszé tétele miatt vettek részt a konferencián, hanem kiváló kapcsolati tőkét is tudtak építeni a megjelentek.

 

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser
Kép: Portfolio.hu

 

 

 

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

 

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22-25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek