Több lehetőség

Több lehetőség

A HORSCH teljesen átdolgozta a Joker RT tárcsáját, mely már 2019 őszétől kapható 5 és 6 méter munkaszélességben. A Jokert 8 RT-ből lesz 8 méter munkaszélességű változat is.

 

A Joker tárcsacsalád a siker egyik garanciája a HORSCH-nál, és a világ minden táján nagyon népszerű. A Joker RT sorozat új külsővel mutatkozik be, s kapott néhány frissítést. Különösen figyelemre méltó, hogy az új Joker RT teljesen az ügyfél igényei szerint konfigurálható. Például választhat egyes és dupla hengersorok között, elülső támasztókerekek nélkül is vontathatja, egyes hengerrel kombinálva, illetve a késhengert vagy a Crossbar simítót használva. A HORSCH a hengerváltozatokkal is többféle lehetőséget kínál.

A Joker RT generáció egyik legfőbb újítása a módosított munkaszélesség. A tényleges munkaszélesség nagyobb, mint az említettek. A Joker 5 RT effektív munkaszélessége most 5,15 méter. Ugyanez vonatkozik a 6 RT-re is: az új generáció bevezetése óta 6,15 méter effektív munkaszélességgel készül. Ezenfelül egyszerűsítették és optimalizálták a tárcsalapok helyzetét. A korábbi modellekhez hasonlóan oldalkorlátozó tárcsával is felszerelhető. Az optimalizált oldalkorlátozó tárcsa tökéletesen csatlakozik a szomszédos sávhoz. Ezenkívül megakadályozza a földdarabok átjutását a szomszédos táblára vagy a földútra. Az oldalkorlátozó tárcsa optimális tájolásával egyenletes szegélyeket lehet készíteni.

 

Robusztus csapágyrendszer

Az új Joker RT másik fénypontja a csapágyrendszer, amely a HORSCH saját tervezése és fejlesztése, és már világszerte bevált. Megfelel a HORSCH magas követelményeinek a csapágyrendszerekkel szemben. A fejlesztés középpontjában a robosztusság és a nagy teherbírás állt. Szennyeződéstől a házon belül kifejlesztett ötszörös kazettás tömítés védi. Bőségesen méretezett kettős kúpgörgős csapágyaink ezentúl is a legrobusztusabbak lesznek a piacon. A HORSCH továbbra is törekszik a HubUnits fejlesztésére, és súlyt fektet a termékek önálló fejlesztésére, gyártására. Optimalizálták a tárcsalapokat is. Az új tárcsalap-tartóval még kisebb munkamélységnél is tökéletesen át lehet vágni a teljes felületet. Az alapváltozatba 52 centiméter átmérőjű tárcsalapokat építenek. Alternatívája az új CoverCrush Disc: átgondolt hullámforma lehetővé teszi a talaj felületének finom morzsolódását, illetve a köztesnövények pontos és precíz bedolgozását.

 

Meggyőző és egyenletes a Joker RT munkaminősége

 

Elülső talajelőkészítő sorok

Mellső talaj-előkészítőként magágykészítéshez a Crossbart, vagy a hidraulikusan állítható késhengert kínálja a HORSCH. A késhenger a teljes munkaszélességen dolgozik, átmérője 300 miliméter, hengerenként hat késsel. Zárt rotorjával nagyon robosztus a késhenger. Ez magas szintű stabilitást biztosít. A kis átmérő nagy fordulatszámot és fokozott aprítási hatást eredményez. Ezáltal bedolgozza s aprítja a repce-, a napraforgó-, a silókukorica-tarlót és a köztesnövényeket. A késhenger hidraulikusan 140 barig van előfeszítve és gáznyomással csillapított. A robosztus késhengersor szükség szerint be- vagy kifelé fordítható. Befordítva a késhenger szabad magassága legfeljebb 40 centi. A késhenger alternatívájaként a Crossbar is rendelkezésre áll. Rugós fogai hosszirányban állnak. Ez különösen magágykészítésnél előnyös. A simító be- és kihajtása, illetve előfeszítése hidraulikus. A Joker 5 RT és 6 RT felszerelhető egy vagy két első támasztókerékkel is. Könnyű talajon kettős támasztókerekek ajánlottak a gép terhelhetőségének növelésére.

Közelebbről megtekintve a gépet, feltűnik, hogy a futómű a gép mögött van. Eddig csak a Joker RT Classicé volt ilyen. Ezt a döntést tudatosan hozták, hogy optimális magágy-előkészítő gépet kínálhassanak az ügyfélnek. A tárcsák és a hengersorok közötti kisebb távolság javítja a talajmorzsolást és optimalizálja a talaj áramlását.

 

Példa a Joker RT különböző felszerelési változataira (balról jobbra): Joker 8 RT dupla Ring-Flex hengerrel, simítóval és dupla támasztókerekekkel. A Joker 6 RT (hidraulikusan állítható) és 5 RT (mechanikusan állítható) dupla RollPack tömörítővel, késhengerrel és szimpla támasztókerekekkel van felszerelve.

 

Különböző hengerváltozatok

Az új Joker RT-hez számos különféle hengerváltozat érhető el. A két duplahengeres variáns mellett választható a Doppel RingFlex henger, a Doppel RollPack henger vagy a szimpla hengeres RollFlex Packer, RingFlex Packer, SteelDisc Packer és a csőpálcás henger.

Talajon a pattogás elkerülésére az új Joker RT is fel van szerelve a bevált és szabadalmazott HORSCH SoftRide rendszerrel. Ez biztosítja a teljesen nyugodt futást a terepen. Miközben munkahelyzetbe hozzák a gépet, a futómű behúzódik. Amikor a futómű-munkahenger 1–2 centivel elmozdult a szállítási helyzet felé, és úszó helyzetbe került a vezérlőegység, nyomásmentesül a nitrogéntartály. Ez tompítja az alváz ugrásait, amelyeket átadhatna az erőgépnek. A tengely így hidraulikusan rugózik a nitrogéntartállyal. A dupla hengersor ingás felfüggesztésű, és kiegyenlíti a talaj hepehupáit. Ezenkívül a lengő kettős tömörítő mindig alkalmazkodik a munkamélységhez és biztosítja az egyenletes talajnyomást.

Az új Joker RT-vel, a talajt kímélve, a tábla szélén a hengersorok teljes szélességében lehet fordulni.

Köztesnövények vetésére a Joker RT továbbra is elérhető a bevált MiniDrill készülékkel. A köztesnövények termesztése egyre fontosabbá válik. E követelmények teljesítésére egyszerű lehetőséget kínál a gazdának a MiniDrill. Használható vetőmagkeverékek és egyéb vetőmagfajták kijuttatására, hektáronként 2 és 150 kilogramm között. A rendszer teljesen ISOBUS-kompatibilis, és a HORSCH Pronto adagolórendszeren alapul.

 

A Joker RT dupla RingFlexszel. Sok más hengerváltozat is elérhető.

 

Nagy piaci lehetőség 8 méter munkaszélességben

Az új öt és hat méteres munkaszélességű Joker RT rövidtárcsa-sorozat piaci bevezetése mellett, ügyfelei igényeit szem előtt tartva, a HORSCH dolgozik egy kiegészítő, 8 méteres változaton is. A Joker 8 RT mélységállítása más elven működik, mint az 5 és 6 RT-é. Munkaszélessége meghaladja a 8,15 métert, és szállításkor, hidraulikusan elfordított tárcsatengelyekkel, belefér a 3 × 4 méteres keretekbe. Művelési és vonulási állás között a fülkéből lehet váltani. További frissítések, mint a flexibilis konfigurációs lehetőségek, a lengő duplahenger, a nagy hengerválaszték és a tökéletesített tárcsatartó megegyeznek az 5, valamint 6 RT változataival.

A Joker 8 RT-t a HORSCH húsz darabos előszériával indítja 2020-ban, és 2020 őszétől tervezi a sorozatgyártást. Nagyon nagy a Joker 8 RT piaci potenciálja.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2020. 01. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek