Tanulás + szorgalom + kitartás = SIKER!

Tanulás + szorgalom + kitartás = SIKER!

Mindketten fiatalok, elkötelezettek a hivatásuk iránt és nem mellesleg mindketten axiálosok. Karagity István szervizmérnökkel (27) és Szerletics Máté szervizszerelővel (24) a SkillsHungary versenyről, valamint az elért első helyezésről beszélgettünk.

 

Kép: Kereki Dávid / MEGFOSZ

 

Hamar világos lett, hogy két nagyon racionális emberrel ültem szemben, akik mindent mérlegre állítanak és tudják csak a kemény munkáért teremnek babérok. Vajon minden mezőgépész ilyen? Aztán rájöttem, ez a hozzáállás elengedhetetlen ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból, hogy elsők legyenek. Íme, két ember, akik biztosan nem a szerencse fiai!

 

2018. április 23. és 25. között rendezték meg Budapesten a SkillsHungary döntőjét. Mit kell tudni erről a versenyről?
KI: Létezik egy WorldSkills nevezetű verseny, amely a szakmák világversenye. Ennek van egy európai megmérettetése, a EuroSkills. Az ezekre történő versenyző válogatás nemzeti szinten zajlik, ez a SkillsHungary. Idén Magyarország rendezi a EuroSkills versenyt szeptember 26. és 28. között, így most lehetőségünk adódott arra, hogy több szakmában, több versenyzővel, összességében nagyobb jelenléttel képviselhessük Magyarországot. Több, mint 25 szakmában lehetett indulni, úgy tudom most valamennyibe delegáltunk versenyzőt, legyen az asztalos, fodrász, festő, kertépítő, stb. Számunkra óriási jelentőséggel bír, hogy idén először indíthattunk magyar versenyzőket a nehézgép-szerelő versenyszámban is.


SzM: Nagyszabású verseny, illetve kiállítás volt. Rengeteg versenyzővel, nézővel, érdeklődővel. Úgy kell elképzelni, hogy adott egy hatalmas terület, amelyeken a versenypástokat különböző módon elválasztottak egymástól, hogy egy időben, több versenyszámban egymás mellett lehessen versenyezni. Mindenki zörgött, szerelt, varrt, hajat vágott.


KI: Sokan tartottak bemutatókat, ezzel rengeteg diák érdeklődését felkeltették, hiszen így bele tudtak nézni abba, hogy mit takar az adott szakma, milyen szakemberek végzik, milyen készségek szükségesek hozzá, illetve egyáltalán milyen gyönyörű dolgokat tudnak alkotni az emberek a kezük munkájával. Nálunk is számtalan érdeklődő fordult meg, és amikor nem folyt verseny, sokan be is ültek a helyszínre vitt gépekbe.

 

Szerletics Máté, szervizszerelő munka közben - kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Milyen szerepet töltöttetek be a rendezvényen?
KI: Az AXIÁL Kft. volt a SkillsHungary főtámogatója és én, mint technikus működtem közre a versenyen. Ugyanakkor versenyzőt is indíthattunk, ezért egy rátermett és 25 év alatti fiatalt kerestünk, akit Máté személyében találtunk meg. Mátét Götli József, műhelyvezető kollégánk ajánlotta figyelmünkbe, és mint utóbb kiderült, nem véletlenül. Ugyanis Máté a nehézgép-szerelő versenyszámban első helyezést ért el. 


SzM: Jelentkeztünk a versenyre és az első állomás az előválogató volt Gödöllőn. Itt négy feladatot kellett megoldani: egy John Deere traktoron egy hidraulikus hibát kellett elhárítani, egy 1000-es Fendten 0-revíziós feladat volt, egy vetőgép-beállítás, és egy CLAAS traktoron egy elektromos hibát kellett kiküszöbölni. Ezek olyan közepes nehézségű feladatok voltak, ezzel szemben a döntő már nehezebb volt. Utólag úgy gondolom, hogy a döntős feladatokat is könnyebben, gyorsabban meg tudtam volna oldani, de az idegesség miatt túlkomplikáltam.

 

Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója: „Idén kapott először lehetőséget a nehézgép-szerelő szakma a SkillsHungary versenyen történő bemutatkozásra és megmérettetésre. Az AXIÁL Kft. pályázatos úton nyerte el a versenyen a versenyszám támogatását, amelynek mértéke több millió forintos nagyságrendet jelent. Ebbe beletartozik a díjak, a gépek, az eszközök, a felszerelések biztosítása és rengeteg más apróság, mely továbbemelte a verseny színvonalát. Örömmel vállaltuk a szakmai főtámogató szerepét, mert nem titok, hogy kevés a fiatal és motivált mezőgépész az országban, akik iránt nagy a munkaerőpiacon a kereslet. Megragadunk minden lehetőséget arra, hogy népszerűsítsük a hivatást, illetve hogy tapasztalathoz segíthessük a fiatal szerelőket és mérnököket.


KI: A kedd délelőtti feladat azért azt gondolom, hogy mindenkit megizzasztott. Egy Fendten kellett egy hibát elhárítani. Most már elárulhatom, hogy egy biztosíték volt rossz, amely több olyan hibakódot generált, amiből nem volt egyértelmű, mi okozta magát a problémát. A versenyzőknek több irányban kellett elindulniuk, gondolkodniuk, hogy sikeresen meg tudják oldani a feladatot. Komplex és időigényes volt.


SzM: A feladatokra 1 óra 40 perc, illetve 2 óra állt rendelkezésre. Azt hozzá kell tennem, hogy én az axiálos gépekre szakosodtam, de kaptunk útmutatókat, ami alapján nagyon jól lehetett tájékozódni, ezért például a John Deere traktorral is jól boldogultam.


KI: Nekem is komoly szakmai kihívást jelentett, hogy a kollégáim segítségével – Baranyi Péter, Háy János, Ébellai Géza szervizmérnökök - olyan feladatokat találjunk ki, amelyek megfelelnek a versenyszabályzat kritériumainak, de azért gondolkodóba ejtik a versenyzőket is. Olyan „apróságokra” kellett figyelni például, hogy nem indíthattunk bent motort, ami nagy érvágás volt, hiszen egy csomó hiba csak úgy derül ki, ha az ember beindítja a motort.


Mindannyiunkat, akik közreműködtünk, akár szervezőként, akár támogatóként, versenyzőként, technikusként, szakértőként, stb., a „fairplay” hajtott. Tudtuk, hogy ez nagy lehetőség arra, hogy a hazai nehézgép-szerelő szakma bemutatkozhasson, bizonyíthasson. Ez a versenyszám gyakorlatilag a szakma, a különböző cégek, valamint a MEGFOSZ*, és az MKIK** összefogása által valósulhatott meg. Sok szereplő áldozatos munkája van a létrehozásában és kevés különbség volt az első, illetve a második helyezést elért Papp Martin, a KITE szerelője között, aki ugyancsak fantasztikusan teljesített.

 

Karagity István, szervizmérnök - kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Ez egy fontos szakmai mérföldkő mindkettőtöknek. De hogyan tovább? Mi a következő cél?
KI: A EuroSkills! Mostantól, mint szakértő segítek Máténak a felkészülésben, amelyre hozzávetőleg 100 nap áll rendelkezésünkre. Ha jól tudom, a mi szakmánkban 18 országból érkeznek versenyzők, közülük többen már 10 éve folyamatosan részt vesznek a EuroSkills versenyen, ami nagy előnyt jelent számukra és számunkra pedig még több munkát és gyakorlást. Ez idő alatt megpróbáljuk Máté amúgy sem alacsony tudásszintjét olümposzi magasságokba emelni.


Az ottani versenyfeladatokat a nemzetközi EuroSkills tagjai fogják írni. Belenéztünk a tavalyi WorldSkills feladataiba, és látjuk, hogy elég sokrétűek és nehezek voltak. Ha minden igaz, ott majd lehet motort indítani, ami sokat jelent. Többféle feladattípus várható: lesz elektromos, hidraulikus hibakeresés, mechanikus egységek szerelése, motorral kapcsolatos feladat. Ez részemről és Máté részéről is komoly tanulást igényel.

 

Kép: Kereki Dávid / MEGFOSZ


A felkészítési program a MEGFOSZ és az MKIK révén valósulhat meg, amelynek során Máté több cégnél is meg fog fordulni, hogy elsajátíthassa azt a tudást és gyakorlatot, amely segítségére lesz az európai versenyen. A szakmai tréningek mellett lesz mentális tréning is, hiszen ott még nagyobb közönség, tömeg, hangzavar lesz, a tréning során pedig megmutatják, hogyan ne zökkenjen ki a versenyző ezek, illetve más hasonló ingerek hatására.


SzM: Lesznek csapatépítő jellegű események is, ahol a EuroSkillsre továbbjutott magyar csapat, az összes versenyző találkozik, hogy megismerjük egymást, hogy szurkolhassunk egymásnak. Nagyon szervezett az egész, amit az Olimpiához lehet hasonlítani.

 

Világos, hogy ilyen fiatalon sok mindent megéltetek, elértetek, de hogyan kezdtétek? Mikor jött az érdeklődés a mezőgazdasági gépek iránt?
SzM: Nekem érettségi előtt nem sokkal. Többször voltam diákmunkásként az AXIÁL-nál és édesapám is szerelőként dolgozik a cégnél. Nem igazán kellett győzködnie, hogy válasszam ezt a pályát, természetesen jött.


KI: Én is nyári munkákkal kezdtem, közben egyre jobban megismertem a céget és képet kaptam arról, hogy milyen területen érdemes elhelyezkedni. Nálam szóba se jöhetett humán szak vagy szakma, ugyanis a szüleim matematika-fizika, illetve fizika-kémia szakos tanárok. A vállalat is látott bennem lehetőséget, így lett idővel a nyári munkából egyetemi szakmai gyakorlat, a szakmai gyakorlatból pedig álláslehetőség.

 

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.

 

Mit tanácsolnátok azoknak, akik most választanak szakmát, illetve veszik fel a munkát?
SzM: Tanuljanak, amíg tudnak! Ezt senki nem veheti el. Legyenek kitartóak és szorgalmasak, mert aki félvállról vesz mindent, nem fog eredményeket elérni.


KI: Sokan azt nézik, hol és hogy könnyebb, de az élet nem ott hoz gyümölcsöket, ahol könnyű. Mindenkinek meg kell dolgozni a sikerért. Én azt javaslom, tájékozódjanak a hiányszakmákról, mert így nagyobb a valószínűsége annak, hogy jól tudnak elhelyezkedni, illetve így folyamatosan lehet munkájuk. Ha műszaki irányba indulnak el, azt számtalan területen hasznosíthatják.

 

Köszönjük az interjút és eredményes felkészülést kívánunk a EuroSkills versenyre!

 

*MEGFOSZ: Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége
**MKIK: Magyar Kereskedelmi és IparKamara

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.
 

Kapcsolódó cikkek

Nehézgép-szerelő versenyszám nyertese a SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutatón


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében került megrendezésre az V. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató 2018. április 23-25-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az eredményes szereplés mellett fontos cél a versenyek előkészítse során, a versenyeken tapasztaltak beépítése a magyar szakképzési rendszerbe. >>

Elérhető

Kapcsolódó cikkek