Sokoldalú

Sokoldalú

Sok az újdonság a Maestro szériájú szemenkénti vetőgépeken. A HORSCH termékmarketingjéről Michael Braun (MB) és Thomas Murr (TM) ad áttekintést.

A szemenkénti vetőgépektől sokoldalúságot várunk el – nemcsak a magok méretében, mert a régiótól és növényfajtától is függ a tőtávolság. Hogy ezeknek a kritériumoknak és az ügyféligényeknek meg tudjunk felelni, megújítottuk a Maestro család CV, RV, CX és RX típusait.

 

Braun Úr, mit jelent az új Maestrok V, valamint X betűje?

MB: Két különböző adagolórendszert alkalmazunk. A CV és az RV sorozat a már ismert AirVac adagolóval van felszerelve, amely vákuumos elven működik. A CX és RX az új AirSpeed túlnyomásos rendszerű.

 

Michael Braun (jobbra), a HORSCH termékmarketing-csoportvezetője és Thomas Murr (balra), a szemenkénti vetéstechnika felelőse

 

Mit kap az ügyfél a két különböző rendszertől?

TM: Gépeinknek a legkülönbözőbb országokban, nagyon eltérő körülmények között és mindenféle magnagysággal kell boldogulniuk. Az igényeknek és elvárásoknak megfelelően mindkét rendszernek megvannak az előnyei. A vákuumos rendszerek rugalmasak a vetőmagnagyság tekintetében, alkalmasak repce- és aprómagvas növények, még akár az egzotikus kender vetésére is. A túlnyomásos rendszerek erőssége ott jön elő, ahol hatékonyságon, azaz a menetsebességen van hangsúly, azaz sok hektárt kell rövid idő alatt elvetni. De lehetnek korlátozó tényezők is, mint a magfogó kerék a sorokban, hogy ne ugráljon el a vetőmag. Ragadós, nedves talajokon alkalmazhatósági korlátai vannak, megrövidül a vetés időablaka. Végső soron mindig a legjobb, optimális gépet szeretnénk javasolni ügyfélkörünknek.

 

Vannak a világon olyan régiók, ahol az egyik vagy a másik rendszer alkalmasabb?

MB: Ilyen általánosan nem lehet megválaszolni. Szinte biztos vagyok, hogy mindenhol bevethető mindkét típus, persze az ügyfelek igényét figyelembe véve. A mi feladatunk velük együtt kidolgozni az individuálisan legjobb megoldást. Minden esetben mindkét rendszert igyekszünk mihamarabb exportkésszé tenni.

 

A Maestro RV-hez atvették a soronként egy vetőmagtartály bevélt elvét

 

Milyen haladási sebesség lehetséges?

MB: Az AirSpeed adagolóra 15 km/órát adunk meg a reális felső határként, az AirVac-ra 10-et. Véleményem szerint a hangsúly a minőségi, és nem a gyors vetésen van. A minőség nemcsak a hosszirányú eloszlást jelenti, hanem a gondos elhelyezést és egyenletes mélységet is. A menetsebesség nagyban függhet a magágy előkészítésétől. Ha ehhez még a nedvesség is passzol, akkor kihasználható a gép teljesítőképessége.

 

A különbségek mellett vannak közös vonásai a gépeknek?

TM: Mindkét adagoló hasonló felépítésű. Kívülről látni, hogy a vákuumos rendszerűen van egy cső, a légnyomásoson pedig búra. A belső felépítésük szinte megegyezik. A magot odaszívják, illetve túlnyomással a lyukba belövik. Az új szemenkénti rendszerben az egyes magok mechanikusan kerülnek a helyükre, így elkerülve a duplázásokat és nem kell a különböző magfajtákra beállítani. Innen egy csövön keresztül halad tovább, esik le, vagy lövődik a mag a barázdába. Ekkor már csak a beáramlást kell szabályozni, és a túlnyomást vagy a vákuumot beállítani, természetesen a magmérethez megfelelő vetőtárcsa kiválasztása mellett. Egy kinyomó kerék tisztítja a lyukakat, hogy ne forduljon elő hibás beágyazás szennyezés vagy tört mag miatt. Egyébként az adagolótárcsáink műanyagból vannak, így jobban idomulhatnak, könnyebek és kedvezőbb az előállítási költségük. A gazdának előnyös, hogy átlátható költséggel vásárolhatja meg a különféle magokhoz való tárcsákat.

MB: Az adagolók kopásmentesen dolgoznak, kevés a mozgó alkatrész, és kis hajtóerőt igényelnek. Nyolc sor meghajtásához sincs szükség külön áramcsatlakozásra. Az elektronikának köszönhetően lehetőség nyílik egyes sorok lezárására, SectionControllra, VariableRate-re és művelőút-elzárásra. De mindez már bevált HORSCH-technika.

 

Az AirVac adagolókészülék különböző növényi kultúrák vetőmagjaihoz alkalmas

 

Miben különböznek az új szemenkénti vetőgépek az elődeiktől? Milyen variációkban lesznek elérhetők, és ami a legfontosabb, mikor?

MB: Új árlistánk 2019 október elsején jelent meg, ebben található egy függesztett Maestro RV és egy vontatott CV, a sikeres CC és RC modellek utódjaiként. A CV és RV értékesítése már folyik, idejében, tavasszal tudjuk szállítani a gépeket. Az új légnyomásosokból korlátozott darabszámban készül hárompontos függesztésű és vontatott előszériás modell. Velük szeretnénk az utolsó csiszolásokat elvégezni és bemutatózni.

TM: Sok új felszereltségi lehetőséget hoztunk létre, és egyes részeket megváltoztattunk. Elsőnek a vetőkocsik rugalmas rögzítését emelném ki, így könnyebben variálható a sorszám és a sortáv. A fővázhoz csatlakozást is átdolgoztuk szorítóprofillal, hogy könnyedén és egyszerűen lehessen variálni 12 sorról 8 sorra, ami a vevők fontos követelménye volt. A Maestro RV és RX szériához a soronként egy vetőmagtartályt.

A műtrágyát fronttartályon keresztül kapja, mint például a HORSCH Partner 2000 FT. Itt a legfontosabb különbség a Maestro CV és CX között. Ezeken is van soronkénti vetőmag- és műtrágyatartály is. Ezt a technológiát MTS-nek hívtuk (központi tartályos ellátás). A tartályban 3000 liter műtrágyát és 800 liter vetőmagot lehet tárolni, de amennyiben kizárólag műtrágya-kijuttatásra használják, akkor 3000 liter és 70 liter vetőmag/sor fér bele. A Maestro CV a 8 és 12 soros mellett kapható lesz 9 soros változatban is. Itt a vetési mező eltolódik, így 2,10 vagy 2,25 méteres nyomtávnál nem kell a sorokra ráhajtani.

Úgy gondolom, hogy az egyik legérdekesebb gép ez lesz, főleg ahol a sortávolság 70/75 cm-es. Akadálya lehet viszont, ha szemes kukoricát 9 sorosan kellene aratni. Ez is egy lehetőség a hozam növelésére. Ezen igény Franciaországból és Németország egyes részeiből jött. Újdonság még a Maestro CV változaton, hogy a vetőegység előre csukódik a magtartályra, így megbízhatóan támaszkodik az üres műtrágyatartályon, és stabilabban vonul közúton. Az európai országokon kívüli piacra lesz még egy gép 2020-tól, a DV-széria.

Ez nem követel sokat a vontató erőgéptől, ami főleg az orosz és ukrán piacon fontos. Nyolcsoros lesz és 70-75 cm-es, valamint 30 colos sortávval. Alapkivitele mechanikus csoroszlyanyomású és egyedi műtrágyatartályos. Opcióként kapható hozzá majd AutoForce, duplatartály a műtrágyának, és töltőcsiga. Az összes felépítés és variáció közös pontja a műtrágya-kijuttatás, külön, mélységben vezetett egytárcsás műtrágyacsoroszlyán keresztül, amely többek között a nehéz talajokon előnyös. Egy duplatárcsás műtrágyacsoroszlyás verzió 2020/2021-ben lesz elérhető.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 03. szám

 

 

Új duplakéses henger: a Cultro TC

 

A Cultro TC duplakéses hengerrel új gépcsaládot mutatott be az Agritechnicán a HORSCH. A gép használhatósága a repceszár feldolgozástól a köztes növények aláműveléséig terjed. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek