Új duplakéses henger: a Cultro TC

Új duplakéses henger: a Cultro TC

A Cultro TC duplakéses hengerrel új gépcsaládot mutatott be az Agritechnicán a HORSCH. A gép használhatósága a repceszár feldolgozástól a köztes növények aláműveléséig terjed.

Kezdetként a Cultro TC 3 és 12 méteres szélességben érhető el. Közös bennük a duplakéses henger. A fejlesztés fő célja a beépített komponensek tartóssága volt. Hat darab kés van egy 300 milliméter átmérőjű hengerre felszerelve. A bevált elrendezést a Joker RT-ből vettük át. Az egyes kések a fő csőnek adják át az erőhatásokat, ezáltal nem tudnak rugózni. E tulajdonságok nagy állóképességet biztosítanak szélsőséges körülmények között is, például száraz, vagy köves talajon.

A duplakéses hengerek tandem felépítésűek, középen gumiágyazással összekötve a főkerettel. A háromméteres elemek jól igazodnak a talaj egyenetlenségeihez. A Cultro 3 TC effektív munkaszélessége 2,90 méter; hárompont-felfüggesztéssel nemcsak az erőgép mögé, hanem eléje is fel lehet szerelni. Amennyiben elöl szerelik fel, a hozzá járó védőfedél óvja erőgép elejét kavicsoktól vagy szármaradványoktól. Hátsó felszereléshez opcionálisan tömörítőhenger áll rendelkezésre.

A Cultro 3 TC önmagában, vagy például a Joker 3 CT-vel kombinálva is használható. A 12,20 méter effektív munkaszélességű Cultro 12 TC vonatott gép. Szállításhoz a szárnyakat előrecsukja, betartva a három méter szélességet, illetve négy méter magasságot.

A négy darab háromméteres duplakéses henger egysoros boronával és a bevált Ringflex hengerrel vagy háromsoros, nehéz, pálcás boronával kombinálható. A területtől függően, mindegyiknek megvannak az előnyei. A boronás-hengeres megoldás könnyebb szerkezetű talajokon célszerű, mivel a gép súlyának egy részét a henger tartja.

A háromsoros, nehéz, pálcás borona plusz szalmaterítést tesz lehetővé. A 14,3 mm-es boronaujjak felveszik a lent maradt szalmát és aratási maradványokat, jobban szétszórva a földön. A Cultro 12 TC önsúlya szinte teljes mértékben a késes hengerekre nehezedik, ami „nyers”, zöldebb szármaradványok esetén előnyös.

 

 

Sokoldalúan bevethető

A Cultro úgymond, „pengeélen jár”, és nagyon különbözően alkalmazható.

Egyet fontos tisztázni: a kések legtöbbször nem elvágják, hanem mechanikusan szétzúzzák, szétroppantják a szármaradványokat, apróbb növényi részeket. A gép legkézenfekvőbb munkaterülete a repcetarló. A szármaradványokat megtörni, szétroncsolni és a maradék növénnyel együtt felvenni, úgy, hogy az elpergett repcemag ne kerüljön túl mélyre – ezek a legfőbb feladatai. A feladatsort jól végezni a Cultro TC, és ráadásul gyorsan is, 20 km/órás haladási sebességgel. Fontos szerepet kap a munkavégzés csekély költsége is.

A második munkamenetben repceszár apró darabjait és a szalmamaradványokat újból átdolgozza és aprítja, segítve a második soron kinövő repcét. A repce mellett a napraforgószárak darabolása a fő cél, hogy a következő növényi kultúrának egyenletes és jól megdolgozott talajágyat lehessen készíteni. A tarló és szármaradványok megtörése felgyorsítja ezek bomlását, a tápanyag bejuttatását a talajba.

Azon régiókban, ahol nagy a silókukorica részaránya, erősen vitatott a téma a tarlóhigiénia, amelyet nagyrészt intenzíven alkalmaznak. A cél a kukoricaszárat annyira roncsolni, hogy ne tudjon áttelelni a kukoricamoly. A Cultro TC ezt jól elősegíti, a szárak jó részét megroppantja és megtöri, a szármaradvány kiszárad és talajjal érintkezve lebomlik. Bár kizárólagos megoldásként többnyire nem elegendő, de alternatíva lehet a mulcstechnológia műveleteiben. A kukoricaszárak megroppantásához és lebontásához fontos az egyenletesen nagy munkasebesség és a száraz, kötött talaj. Ezáltal a késhenger jobban fel tudja dolgozni a szárakat.

A termések közti érési fázisban, különböző időpontokban is bevethető a gép, állomány növekedés-szabályozásra, megtöréssel vagy aprítással, a zöld részek bedolgozására, vagy a mulcsréteg aprítására tél után. Az utóbbi különösen hideg helyeken szolgálja jól a talaj felmelegedését és kiszáradását.

A HORSCH talajművelési rendszerekben gondolkodik. A Cultro TC az eddigi rendszereket egészíti ki, hogy sekélyen, intenzíven és kevés erőfeszítéssel, gazdaságosan lehessen dolgozni a földeken. Különböző tarlókezelési műveletek és álló köztesnövény-állományok művelése van napirenden. Az optimális használhatóság érdekében a Cultro TC a munkaszélességtől függően különböző opciókkal kombinálható. Különösen a Cultro 12 TC lehet extenzív vidéken vagy direktvetésben nagyon hatásos eszköz, háromsoros tömörítő hengerrel vagy nehéz boronával, ha tarlót kell utánművelni, szalmát elosztani, kapillárisokat megszüntetni és direktvetéshez optimális magágyat készíteni.

 

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. 03. szám

 

 

Horsch készletkisöprés

 

Az AXIÁL Kft. a Horsch gyár támogatásával készletkisöprési akciót hirdet 2020. június hónapban a HORSCH bemutatógépekre. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek