Sok gazda, egy Berthoud

Sok gazda, egy Berthoud

Nagy teljesítményű, nagyon értékes permetezőgép nemcsak mezőgazdasági nagyüzemeknek való – szövetkezetekbe összeállt gazdák is megengedhetik maguknak!

Agrár-nagyvállalkozásra számítottam Mernyeszentmiklóson, ahol csúcskategóriájú Berthoud Raptor 4240/36 AX önjáró permetezőgépet állítottak üzembe tavaly, hiszen egy ilyen költségeit csak jelentős területen lehet kigazdálkodni. Annál jobban meglepődtem, megtudva, hogy több kisgazda közös eszközéről van szó.

Mint Ellenberger Tamás elmondta, a szűkebb környékről 24 gazdálkodó állt össze, de nem afféle „szocialista” szerveződés továbbéléséről vagy utánzásáról van szó, hanem újfajta, korszerű közösségről: a Pratus-Product Szövetkezet például input anyagokat szerez be a tagoknak, és a megtermelt terményeket árusítja. Összesen kétezer hektárjuk van a tagoknak, akik egyike Tamás. Azért vele beszélgetek, mert őt bízták meg a többiek a permetezőgép kiválasztásával, beszerzésével és gondviselésével.

Dombos a somogyi vidék, az erdei és erodált löszös földek nem túl jók, nagyjából tíz aranykoronásak. Mindenféle szántóföldi növényt termesztenek rajtuk, permetezni a napraforgót, a kukoricát és a repcét kell. Amilyen egyszerű lenne ezt megoldani egy nagyüzemben, olyan bonyolult itt. Szélsőségesen ingadoznak a birtokméretek, két hektártól négyszázig. Ebből adódóan sok a vonulás, és némelyik apró táblán alig tud mozogni egy komolyabb gép. De ez még hagyján: erősen különbözik az egyes tagok gondolkodása, gazdálkodástípusa, technológiája, és a kicsiknek ugyanolyan joguk van szempontjaik érvényesítésére, mint a nagyoknak.

 

 

Az, hogy az alap gyomirtástól az állományszárításig hányszor kell permetezni, az időjárástól függ. Az összesen négy-ötszáz hektárnyi kukoricásból a maguk részét egyesek csak gyomirtózzák, mások egy-kétszer lombtrágyázzák is. Ezeken kívül van még kétszáz hektáron repce, százötven hektáron őszi árpa és hatszázötven hektáron őszi búza. Mindent összevetve évente nagyjából 2500-4000 hektáros permetezés jön ki.

Korábban úgy oldották meg, hogy több tagnak volt (sőt máig van) vontatott permetezőgépe, a többiek bérmunkát vettek igénybe. Csakhogy magas állományban nem jó egy sima permetező, mert lefejezi a növényeket. Hidas géppel dolgozó bérvállalkozót ennyire széttagolt földekre nem könnyű szervezni, a helikopteres permetezést pedig bonyolulttá tette a szabályok szigorítása. Kollektív döntés született hát, hogy önjáró, hidas gépet kell vásárolni. Ellenberger Tamásra esett a projektvezető szerepe. Ő már 2002 óta használja a Berthoud márka vontatott Tracker típusát, 18 méter széles kerettel és 2500 literes tartállyal. Az AXIÁL-tól vette, és mind a géppel, mind Baja szolgáltatásával maximálisan elégedett.

 

 

Természetesen nem hagyatkozott pusztán a kedvező tapasztalataira, alaposan elemezte a hidas permetezőgép piacát, az AGROmashEXPO kiállításon mindegyiket jól megnézte, és a megállapította, hogy a szakterületen 1895 óta jelen lévő, összehasonlíthatatlan tapasztalatkincsű, kiváló minőségéről ismert francia gyártó ár/érték-aránya a legjobb. Maradtak hát a márkánál és forgalmazójánál. Bajáról felkereste a szövetkezetet az AXIÁL Berthoud-termékmenedzsere és területi képviselője, ők ketten javasolták az összes körülmény mérlegelésével a Berthoud Raptor középnagyságú modelljét, 36 méteres kerettel. Ez éppen passzol a szövetkezet 18 méteres osztású művelőútjaihoz, minimális taposást okoz. Jelentős súllyal esett latba a gép ultrahangos keretvezérlése, és az, hogy „szárnyait” képes V-alakban felemelni, alkalmazkodva a dimbes-dombos terephez. Elég volt egyetlen tárgyalás, márciusban pontot tettek a megrendelésre és a finanszírozási szerződésre. Július másodikán megérkezett a gép, és az AXIÁL szervizese két napig oktatta a kezelését, fortélyait, majd egy további napra megérkezett Bajáról a Trimble automatikus kormányzás szakértője is, betanítani a használatát. A Pratus-Product el is küldte három emberét bajai tanfolyamra, de egy egészségügyi bibi meghiúsította az utazást, idén majd újra próbálkoznak.

Milyenek az első tapasztalatok? Repcében kezdték használni, aztán napraforgóban. Kiderült, hogy extra szerelvényként meg kellett volna rendelni a kerekek elé a terelőlemezeket, hogy a gumiabroncsok profilbordái ne nyomják le a növények koronáját. Ezt majd házilag pótolják. A GPS-kormányzást próbálgatják, jövőre már így vetnek is. Területteljesítményről a kis parcellákon nemigen lehet beszélni, a nagyobbakon 60 hektárt permeteztek be egy napon. Nem teszi termelékenyebbé a munkát, hogy szert kellhet cserélni az egyes gazdák földjei között. Amúgy is kényes ügy beosztani, hogy kihez, milyen sorrendben jusson el a közös masina – komoly hozzáértést és diplomáciai érzéket kívánó feladat ez.

Közös lónak túrós a háta? Nos, ez a Berthoud Raptor biztos nem jut ilyen szomorú sorsra, mert Tamás nagyon odafigyel rá, és szerencsére nagyon megbízható emberek dolgoznak vele. Eddig, egy szimmering garanciális cseréjén kívül nem is volt semmi probléma, és minden esély megvan, hogy jól beválik a meglehetősen szokatlan koncepció: sok kis gazdának közösen vásárolni egy nagy, élvonalbeli permetezőgépet. Lehet, hogy követőkre is talál az országban a mernyeszentmiklósaik üzleti modellje.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Fotó: Kajetán Jácint

Forrás: AXIÁL Híradó 2020. 02. szám

 

 

SPOT SPRAYING - A jövő permetezési megoldása! (+videó)

 

Kereskedelmi stratégiáján túl a Berthoud termékei megújulását, a kutatás-fejlesztést helyezi a középpontba azért, hogy a cég segítséget nyújthasson ügyfeleinek az új környezeti korlátok leküzdésében és a növényvédő szerek mennyiségének csökkentésében. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek