Precíziós oktatások – mindenkor, mindenhol, mindenkinek

Precíziós oktatások – mindenkor, mindenhol, mindenkinek

A precíziós gazdálkodás az agrártársadalom egyik központi témája lett mostanára – az AXIÁL Kft. számára ez a kezdetektől fogva kiemelt jelentőségű területnek számít.

Ezt a technológiát kollégáink nem csak teljes részletességgel elsajátították az elmúlt időszakban, hanem hatalmas hangsúlyt fektettünk és fektetünk a mai napig is a jövő generációjának oktatására ezen a téren.

Hisszük, hogy a különböző megoldásokban rejlő előnyöket a jelenlegi oktatási rendszerbe be kell építeni. Éppen ezért örömünkre szolgál, ha részt tudunk venni a fiatalok oktatásában, és fel tudjuk kelteni a figyelmüket a téma iránt.

Kollégáink az elmúlt hetekben számos oktatási intézmény különböző korosztályú hallgatójának tartottak egy napos előadásokat a helyspecifikus megoldásokról.

2021. szeptember 30. és október 2. között Balatonbogláron a Mathiász Tangazdaságban Szakmai Napot tartottak, ahová a szervezők kiállítóként való részvételre kértek fel bennünket. A Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium meghívásának apropóját a mezőgazdasági gépész képzés oktatási palettájukra való felkerülése jelentette. Örömmel fogadtuk el az invitálást, Kóbor Szabolcs területi képviselő kollégánk és dr. Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezetőnk képviseltették magukat az eseményen.

Október 13-án a lengyeli Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai látogattak el a bajai telephelyünkre. A közel 50 fős társaságot több csoportra bontva adtuk át az ismereteket: Szabó Péter Bence és Ádám Marcell kollégánk elméleti ismertetőt tartott a helyspecifikus szolgáltatásainkról, miközben Fehér Róbert szervizmérnökünk egy CLAAS traktorral mutatta be a Trimble megoldásait, kézzelfoghatóan, testközelből. Mindeközben egy harmadik csoport Karagity István vezetésével megismerkedhettek az AXIÁL Kft. történetével, működésével – a telephely bejárása alkalmával.



Másnap szinte ugyanez a forgatókönyv várta az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar körülbelül 40 fő, szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatóit, annyi különbséggel, hogy az elméleti oktatást dr. Mesterházi Péter Ákos és Okvátovity István kollégáink tartották, valamint az eltérő képzési szintnek megfelelően ezen a napon egy kicsit mélyebb ismeret átadásra törekedtünk.

2021. október 15-én a Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola pályaorientációs nyílt napot tartott diákjainak és kísérőiknek. A pályaorientációs napon interaktív programokon és előadáson vehettek részt az érdeklődők, majd a különböző termekben és helyszíneken megismerhették az iskola által oktatott szakmákat is. A nyílt nap megnyitóján először dr. Kozári Zsolt igazgató beszélt, majd a NAK, valamint ezt követően a MEGFOSZ képviseletében is felszólaltak, továbbá Fehér Róbert is tartott egy rövid pályaorientációs előadást, melyben a mezőgépész szakmát mutatta be az érdeklődők számára.

A sort még bőven lehetne folytatni, hiszen ezekkel az eseményekkel párhuzamosan számos szakiskolában megjelentünk – nem csak precíziós gazdálkodási témában kapunk, kaptunk meghívást, amelyeket nagyon nagy örömmel fogadunk el. Bízunk abban, hogy lelkesedésünkkel, látogatásainkkal, nyitottságunkkal minél szélesebb körnek tudjuk átadni a szakma iránti rajongásunkat, és az agráriumban való elhelyezkedés igazi hivatássá tud kialakulni a jövő generációjában is.

 

A vantage angol szó. Jelentése: előny. A Trimble Vantage rendszere a helyspecifikus növénytermesztés alkalmazását segítő megoldások összessége. Előny azoknak, akik használják.

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó

Képek: Kürti Ivett, dr. Mesterházi Péter Ákos, https://www.facebook.com/apponyis

Elérhető

Kapcsolódó cikkek