Precíziós eszközökkel segítjük a felsőoktatást

Precíziós eszközökkel segítjük a felsőoktatást

Oktatási célokra adományozott modern bázisállomásokat az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodással foglalkozó területe. Az átadott eszközök a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán fogják segíteni a hallgatók képzését.

A profi precíziós berendezéseket a mAXI-NET 2.0 korrekciós jelszolgáltatás indulásával járó technológiaváltás szabadította fel.

Rekordsebességgel változik a mezőgazdaság, a folyamatosan érkező innovációk a szemünk előtt formálják át a szektort és a társterületeket. Ráadásul két fronton is lépést kell tartanunk az átalakuló iparággal: egyrészt a szolgáltatóknak folyamatosan fejleszteniük kell technológiai oldalon, másrészt az oktatásban is fontos az újfajta megoldásokhoz szükséges, naprakész szaktudás átadása.
 


Nemrég épp ez a két oldal találkozott érdekes kombinációban az AXIÁL precíziós gazdálkodási területén, ahol a technológiai fejlesztések egyúttal az oktatás támogatásához is hozzájárultak. Ennek apropója saját korrekciós jelszolgáltatásunk megújulása volt, hiszen a 2021 nyarán elindított mAXI-NET 2.0 segítségével hazánkban először vált elérhetővé országos lefedettség mellett 4GNSS korrekciós jel, ami ráadásul VRS alapú.

A mAXI-NET 2.0 teljesen új megközelítésben hozott világszínvonalú szolgáltatást a magyar gazdálkodók számára, ez pedig lehetőséget teremtett egy különleges adományozásra is. A fejlesztés ugyanis hardveres oldalon is megújulást hozott, ezért korábbi verzióban használt, kiváló minőségű precíziós hardvereket fel tudtuk ajánlani oktatási célokra a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának.
 


Az adomány részeként összesen 8 db bázisállomást, valamint a használatukhoz szükséges kiegészítőket (vevőegységeket, antennákat és kábeleket) adtunk át ünnepélyes keretek között az Általános és Felsőgeodézia Tanszék számára. A beszerzési árukon közel 3 millió forint darabértékű modern készülékek átadásával célunk, hogy naprakész gyakorlati szaktudáshoz segítsük a hallgatókat, a különböző terepgyakorlatok során.

Ezt a célt megerősítette Dr. Rózsa Szabolcs is, a Kar dékánja és az Általános és Felsőgeodézia Tanszék tanszékvezetője, aki köszönetét fejezte ki az adománnyal kapcsolatban, miközben a berendezések felhasználására is kitért:

„A fő célja ezeknek a vevőknek, hogy a földmérő-képzésben a hallgatók ismereteit bővítsék. Elsősorban a geodéziai alaphálózatok terén, az alaphálózatokkal kapcsolatos mérések oktatásában fognak szerepet kapni. Például abban, hogy hogyan lehet statikus GNSS mérésekkel nagy pontosságú geodéziai hálózatokat kialakítani, ami az országos térképrendszerek létrehozása és az infrastruktúra tervezése/építése során is szükséges. Az egységes geodéziai alaphálózatok biztosítják, hogy például a földmérők az ingatlannyilvántartási térképek alapján a terepen meg tudják jelölni, ki tudják tűzni a földrészleteket, legyenek azok akár bel-, akár külterületen.”


A bázisállomások átadása során szintén a naprakész szaktudás fontosságát emelte ki Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketing igazgatója is:       

„Fontosnak tartjuk a mezőgazdasági szektorba érkező fiatalok lehetőségeinek fejlesztését, ugyanakkor ebbe beletartozhatnak akár olyan kapcsolódó területek is, mint a földmérés, hiszen ennek a szolgáltatásnak is komoly felvevőpiaca az agrárium. A precíziós gazdálkodáshoz a pontos mérések gyakorlatilag nélkülözhetetlenek, és úgy látjuk, hogy a jövőben még több, és még pontosabb adatra lesz igény a mezőgazdaságban. Ezért fejlesztettük ki a mAXI-NET 2.0 korrekciós jelszolgáltatást is, de innovatív eszközökkel dolgozó szolgáltatóként másképp is tudunk segíteni. Például a képzések terén azáltal, hogy a cégünknél folyamatosan napra készen tartott technológiák fejlesztése során a kikerülő, de még mindig élvonalba tartozó eszközöket oktatási célra adományozzuk. Bízunk benne, hogy a felajánlott eszközök remekül hasznosulnak majd a jövő szakembereinek képzése során.”

 

Szöveg: Fejes Tamás, marketing menedzser, Axiál Kft.

Képek: Kürti Ivett, marketing menedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek