Permetezés pneumatikus cseppképzéssel

Permetezés pneumatikus cseppképzéssel

Egy hektár átlagos térállású szőlőterület lombfelülete hét hektárnyi. Megkülönböztetett figyelmet érdemel ennek kezelése évenkénti 8-12 alkalommal. A növényvédelmi cél: kiváló minőségű permetlevet juttatni a levél felületére.

A hagyományos axiálventilátoros gépek fejlesztése tulajdonképpen befejezettnek tekinthető. A mai gépek külső és belső jegyei többé-kevésbé megegyeznek a 15-20 év előttiekkel. Sokféle gyártmány létezik, azonos koncepció szerint megépítve, különösebb varázslatot nem várhatunk tőlük. Nehézkes szabályozni a kijuttatott permetlé mennyiségét, nem irányítható a kilépő levegő és ezzel együtt a permetlé iránya sem. Tapasztalat szerint különböző méretű cseppek landolnak a levél felületén, a permetlé megfolyik, majd a földre hullik, jelentős környezeti terhelést okozva. A pazarlás miatt 400-600 liter a hektáronkénti kijuttatott mennyiség.

 

 

E technológia kiváltására alkalmazhatók a Berthoud pneumatikus cseppképzésű ültetvény-permetezőgépei. A nyomóarmatúrából kilépő, szabályozott mennyiségű folyadékot nagy sebességű levegőáramlás porlasztja a cseppekre és továbbítja. A keletkező cseppek több mint 80 százaléka 50-150 mikron közötti méretű. Ideális méret: nem sodródik, de legfolyást sem okoz, megfelelő technikával jól kezelhető, irányítható. Ehhez alkalmas szórócső és 80 méter/szekundum feletti légsebesség szükséges, melyet nagy teljesítményű radiálventilátorral kelt. Amennyiben 120 csepp/négyzetcentiméter elvárható fedettség elfogadható, a vegetáció állapotának függvényében 50-200 liter/hektár körüli lémennyiséggel lehet kalkulálni.

A Berthoud pneumatikus permetezőgépek önálló gépként, hidas traktorra szerelve, vagy szüretelő kombájn felépítményeként biztosítanak vegyszertakarékos, kiváló minőségű cseppelhelyezést. Sokféle szórókeret-struktúrával a legváltozatosabb térállású ültetvényekben is megfelelő távolság tartható a szórócső és a célfelület között. Minden cseppnek élettartama van, amely a fúvóka elhagyásától a levél felületére csapódásig tart. Ezzel jól kell gazdálkodni, kellő gondossággal kell kiválasztani a megfelelő gépet.

 

 

Legkönnyebb a Twist Air új generációs szőlőpermetező gép kezelése. A korábbi függesztett és vontatott kivitelektől eltérően ez félig függesztett. A permetezés-technikában nem jellemző ez a fajta tagoltság, holott egyesíti a függesztett és a vontatott gépek előnyeit. A szórókeretet és a ventilátort a traktor függesztőkarjai hordozzák, míg a tartályt vontatja maga után. Mivel a szórókeret együtt mozog a traktorral, sokkal jobb a gép mozgásának kontrollja, illetve könnyebbek a sorvégi fordulók, ugyanakkor nincs jelentős terhelés – így talajtaposás sem – a traktor hátsó tengelyén. A vontatott teli tartály, tengely-pozícionálásának köszönhetően, csak 24 kilogrammal terheli a vonószerkezetet. Mivel a vonórúd csuklópontja a traktorhoz képest hátrább van, kormányzott vonórúdként viselkedik, akár 90 fokos elfordulást is megengedve.

A gép új generációs szórófejei sokkal nagyobb függőleges fedettséget biztosítanak a korábbi konstrukciókhoz képest, egyenletesebb eloszlással. A hagyományos, axiálventilátoros technológiától eltérően 50-200 liter/hektár a permetezési mennyiség, ugyanazzal a koncentrációval és jobb hatékonysággal – ilyenkor igaz a mondás, hogy zsebre megy a játék!

 

További információért keresse területileg illetékes kollégáinkat!

 

Szöveg: Berta János, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 03. szám

 

 

Berthoud rekord Ukrajnában (+videó)

 

Ukrajnában, a Rekordok könyvében rögzítették a legnagyobb, géppel festett szántóföldi képet, amit egy Berthoud Raptor önjáró permetezővel készítettek el. A látványos népi motívumról, illetve a permetező munkájáról mi is beszámolunk. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek