Modellfrissítéssel újít a XERION traktorcsalád

Modellfrissítéssel újít a XERION traktorcsalád

A 2019-ben bevezetett, STAGE V károsanyag-kibocsájtási normát teljesítő CLAAS XERION generáció átfogó frissítést kap az új modellévre.

Az újdonságok közül kiemelkedik az új Eccom 5.5 fokozatmentes sebességváltó és az új, opcionálisan rendelhető hidraulikarendszer, mely akár percenkénti 422 literes teljesítményre is képes.

Fokozatmentes hatékonyság: új sebességváltó, bevált funkciókkal

A XERION ZF típusban már 2003 óta használja a CLAAS az ECCOM sebességváltó-technológiát az erő-elosztás műszaki elvén alapuló fokozatmentes CMATIC hajtásrendszerben. Magas fokú hatékonyságuk mellett ezekre a sebességváltókra jelentős munkabírás, valamint minden szituációban kiváló megbízhatóság, illetve hosszú élettartam is jellemző. Az alacsony bejövő fordulatszámnak köszönhetően a XERION sokféle alkalmazási területen dolgozhat alacsony motorfordulat mellett, rendkívül gazdaságos üzemben. A modern és STAGE V károsanyag-kibocsájtási normának is megfelelő, hathengeres Mercedes-Benz erőforrás alacsony fordulatszám mellett is magas forgatónyomatékot szállít, így a maximális 2200 Nm (XERION 4200) és 2600 Nm (XERION 5000) már percenkénti 1300 fordulatnál is elérhető. A legtöbb feladat ennek megfelelően hatékony és csendes működés mellett, a percenkénti 1150 és 1300 közötti fordulatszám-tartományban elvégezhető.

Jelentős fejlesztés a 2023-as modellévre érkező XERION típusokon a korábbi ZF ECCOM 5.0 és ECCOM 4.5 sebességváltók leváltása az újgenerációs ECCOM 5.5 típussal. A korábbi verziókhoz hasonlóan az új egység 4 automatikus tartományt kínál előremenetben, immár azonban tovább optimalizált mechanikus összetevőkkel. A 40 vagy 50 km/h maximális előremeneti sebesség üzemanyagtakarékos működés mellett már akár percenkénti 1246 vagy 1558 fordulattal is elérhető. Hátramenetben a maximális 30 km/h sebesség három automatikus tartomány segítségével érhető el. Az első és a hátsó tengely meghajtása fixen összekapcsolt, így hosszanti differenciálműre nincs szükség.

Korlátok nélkül: hidraulikarendszer akár percenkénti 422 literes teljesítménnyel

Az új ECCOM 5.5 váltóegységre való átállással egyúttal erőteljesebb hidraulikarendszer válik elérhetővé az akár 6 darab hátul található kettős működésű vezérlőegység számára. Az új osztóműnek és az opcionális tandem elrendezésű pumpának köszönhetően hidraulikaolaj percenkénti 422 literes átfolyása is elérhető a külső fogyasztók számára, a motor alacsony fordulatszáma mellett is. Ezáltal még a kifejezetten nagy átfolyást igénylő eszközök használatához is elégséges teljesítmény áll rendelkezésre, például nagy munkaszélességű pneumatikus vetőgépekhez. Akár két vezérlőegység is táplálható percenkénti 140 literes teljesítménnyel az alapfelszereltségként vagy opcióban kínált Load-Sensing hidraulikával. Emellett hagyományos konfigurációban két vezérlőegység, az opciós tandem elrendezésű szivattyúval pedig akár három vezérlőegység is priorizálható a CEBIS rendszerben, például kiemelve a fontos állandó fogyasztók (kompresszorok, pneumatikus fúrók, ültetőgépek, stb.) átfolyás igényét.

Egy elkülönített és optimalizált 90 kW teljesítményű hidraulikarendszer is elérhető akár percenkénti 250 literes teljesítménnyel és 260 bar nyomással például a hígtárgya-kijuttatás eszközeihez vagy a frontra függesztett munkagépekhez. Ezáltal a XERION valóban legnagyobb hidraulikateljesítményt kínálja a piacon.

A gépkezelő komfortját növeli a CEBIS rendszer továbbfejlesztett hidraulika menüpontjának letisztult és könnyen áttekinthető megjelenése. Egyetlen pillantással áttekinthető, hogy melyik szivattyú melyik vezérlőegységet táplálja, illetve mik az elérhető maximális átfolyási értékek a hidraulikakörökben. A vezérlőegységek priorizálása és a CMOTION menetkar funkciógombjaihoz párosítása szintén gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

Bizonyos piacok számára kétkörös hidraulikus üzemi fék is elérhető. 2023-tól kezdődően ezzel a megoldással a gyártókat érintő 2025-ben életbe lépő Európai Uniós szabályozás (Mother Regulation) feltételinek is megfelel a CLAAS, a hidraulikus fékrendszerek tekintetében.

Egyszerűen sokoldalú: intelligens súlyozás és rugalmas munkaeszköz-függesztés

Szintén a 2023-as modellévtől válik elérhetővé az új súlytartó konzol a kabin mögötti kasztnielemhez. Az intelligens súlyozási koncepció segítségével további 400 kg tömegű súlyok és ballasztolható első súlyok használatával akár 7000 kg értékig súlyozható a gép. A munkavégzés jellegétől függően a XERION akár ideális 50:50 arányban is kiegyensúlyozható, akár terhelés alatti állapotban is, a maximális Multipass-hatás érdekében.
 

Újdonság még a Scharmüller függesztőkeret, melyet kifejezetten az észak-amerikai, dél-amerikai és ausztráliai kereskedelmi régiók számára kínál a gyártó. Ez a „gyors-függesztő” pillanatok alatti váltást tesz lehetővé a Cat 3 és Cat 4/4N között, és tökéletesen illeszthető a XERION és AXION nagytraktorok hátsó függesztőpontjaihoz.

Az új súlytartó konzol és a Scharmüller függesztőkeret egyaránt használható a korábbi XERION típusokkal is, egészen a 2014-es modellévig visszamenőleg.

 

Okos-kormányzás, dokumentáció és kijuttatás: CEMIS 1200, SAT 900 és az új GPS PILOT

A XERION TRAC és TRAC VC típusok felszereltségbe bekerül az új CEMIS 1200 terminál és a SAT 900 vevőegység, valamint a GPS PILOT funkció legújabb generációja az automatikus kormányzáshoz, flottakezeléshez, kijuttatás-vezérléshez és dokumentációhoz a 2023-as modellévtől. A 12 colos méretű CEMIS 1200 kijelző 2D vagy 3D megjelenítésre is képes, ráadásul képernyőmegosztás is elérhető, valamint az online feladatkezelés és a TELEMATICS vagy USB adathordozó segítségével megvalósítható adatkezelés is megoldott.

Az automatikus kormányzáshoz használható SAT 900 vevőegység lehetővé teszi valamennyi korrekciós jel használatát (SATCOR a Trimble RTX globális kínálatából, EGNOS az európai piacon, RTK NET and RTK Ready, valamint SBAS Amerikában és Japánban), miközben a GPS, GLONASS, Galileo és BEIDOU konstellációk jeleinek vételére is képes. A Trimble RTX kínálatából elérhető SATCOR 15 termék +/- 15 cm pontosságot kínáló szolgáltatására egy 5 éves előfizetést kínál a gyártó az alapfelszereltség részeként. Magasabb pontosságért a Trimble RTX portfoliójából elérhető a SATCOR 3 termék is +/- 3 cm pontossággal, alternatív korrekciós jelként. Emellett a SACTOR 3 FAST termék szintén választható ugyanettől a szolgáltatótól Észak-Amerikában és Európában, ami kevesebb mint 2 perc alatt üzemkész állapotba helyezhető, megegyező pontossággal.

A dokumentáció online adatküldés segítségével valósítható meg a CLAAS TELEMATICS portál segítségével vagy direkt interfészen keresztül a 365FarmNET OMNIA, Dacom és XFarm partnerekkel.

További funkciók, melyek opciós tételként érhetők el:

  • TC-SC szakaszvezérléshez a kompatibilis ISOBUS munkagépeken, például ültetőgépek, vetőgépek, permetezők vagy hígtrágya-kijuttatók. Akár 80 szakasz is vezérelhető.
  • TC-GEO adatgyűjtéshez, adattovábbításhoz, térképezéshez a dokumentációkhoz, valamint a kijuttatási tervek készítéséhez
  • Mennyiség-szabályozás (VRA) a gps alapú kijutattás szabályozására vetés, trágyázás, és növényvédelmi munkák során. A kijuttatási tervek a TASK Manager felületre ISO-XML feladatok formájában küldhetők.

A CLAAS XERION legújabb modellfrissítése izgalmas fejlesztésekkel folytatja a legendás traktorcsalád történetét, tovább javítva a sokoldalú erőgépek egyedülálló tulajdonságait. Egy folyamatosan naprakész, modern traktortípus, 25 évnyi gyakorlati tapasztalattal a háta mögött.

 

Összeállította: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Fotók: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek