„Meg kellett lépni ezt a fejlesztést” (+videó)

„Meg kellett lépni ezt a fejlesztést” (+videó)

Bugyin látogattuk meg Csizmadi Imre partnerünket, ahol nemrég kezdtek el Trimble rendszert használni. Ebből az apropóból Imre és Tamás kollégánk egy 516-os Fendt traktorban beszélték meg a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat.

Imréék 200 hektáron gazdálkodnak, ennek körülbelül a felében zöldségtermesztéssel foglalkoznak, a másik fele a vetésforgó végett szántóföldi kultúra. 2019-ben léptek egy nagyobbat a precíziós gazdálkodás felé. Korábban is volt kisebb pontosságú sorvezetőjük és automata kormányzásuk, de a tavalyi év elején beruháztak a Trimble technikába.

Nagyon bevált és rendkívüli módon megkönnyítette a gazdálkodásunkat. Sokkal inkább tudunk koncentrálni a traktor mögötti munkagépre, és jobban tudjuk felügyelni, hogy az úgy és olyan módon dolgozzon, ahogy kell.” – árulta el előzetesen Imre.

 

 

Mielőtt azonban nagyon belemélyedtek volna a fiúk a technológiába, szerettünk volna megismerkedni Imre mezőgazdasági múltjával.

Már a nagyszülők is a zöldségtermesztéssel foglalkoztak, és Imre kicsi kora óta benne volt ebben a forgatagban, majd felnőve folyamatosan azon gondolkodott, hogyan lehetne jobban és hatékonyabban tevékenykedni. Végül az egyetemen fogta meg nagyon ez az egész, a Corvinuson gazdálkodási és vidékfejlesztési agrármérnök szakra járt – ahol lehetőség nyílt egy, egyéves holland tanulmányútra. Itt érték olyan impulzusok, amelyek jelentősen meghatározták a precíziós gazdálkodás iránti szemléletét, majd onnan hazaérve kezdett komolyabban foglalkozni a témával. Imre a folyamatos tanulás híve: elvégezte a növényorvosi szakot is mesterképzés keretén belül – fontos számára, hogy ne csak alapjaiban tudja, mit csinál a mindennapokban. Így evidens, hogy a cégük növényvédelméért is ő felel.

 

AXIÁL: Mivel foglalkoztok?

CS. I.: Zöldségtermesztés a fő profil – zellerben vagyunk a legmeghatározóbbak, de burgonyával és céklával is foglalkozunk. A hollandiai utazás eredményeképpen pedig kuriózumként bazsarózsát termelünk 2 hektáron – holland exportra. Szeretjük, hiszen ez szemmel láthatóan szebb ága a mezőgazdaságnak. Kézzel kell szedni, és bár egyszerre nyílik, de a nyílás elhúzódik, gyakorlatilag három napon keresztül kell végig menni, hogy biztosan megfelelő állapotban találjuk a virágot.

 

 

AXIÁL: Mennyire voltatok „precízek”, amikor belevágtatok a gazdálkodásba?

CS.I.: Semennyire. 5 évvel ezelőtt, amikor Hollandiában voltam, már minden traktorban robotpilóta működött. Hazajövetelem után az első gondolatom az volt: mi miért nem csináljuk ezt, hiszen sokkal szebben, másabban lehet ezáltal dolgozni?!

Az első precíziós eszközünk egy mérleges műtrágyaszóró volt, amelynek megadom, hogy mennyi műtrágyát akarok kijuttatni x méteren keresztül, és kiszámolja, ezt hogyan kell megtennie.
Utána vásároltunk egy 10 centi pontosságú automata kormányzást, ugyanakkor a kertészetben nem tudtuk használni, féltünk, hogy a zellerültetésnél, lassú sebesség mellett nem fognak működni a drágább rendszerek – viszont megvettük végül a Trimble rendszert: és ez tudja! Most már RTK pontossággal dolgozunk.

 

AXIÁL: Miért pont a Trimble-t választottátok?

CS. I.: Mert úgy hallottam, ez a legjobb! Mindig az motivál, ami előremutat. Egy olyan eszközt akartam venni, amit 10 év múlva is fogok tudni használni, és nem lesz elavult! A hollandok is ezt használják – tapasztaltam működés közben, ezért mindenképpen ezt akartam.

 

 

AXIÁL: Mesélj néhány gondolatot a Trimble rendszerről, a tapasztalatokról!

CS.I.: A rendszerben rejlő tudást folyamatosan tanulgatjuk, de még most sem használjuk ki, amire ez valóban képes.

Utólagosan lett beépítve a kormányzás, azaz ez nem jelentett bonyodalmat, hogy működjön – az elején voltak javítani való teendők, de az AXIÁL mindig megoldotta, a lehető leggyorsabban.
Nagyon szeretem, végtelenül egyszerű a kezelése – az új gépkezelőnkkel körülbelül 5 percet töltöttem, hogy megmutassam, hogy működik. Ő a nap hátralevő részében önállóan meg tudta tanulni, ami neki szükséges: például hogyan kell egyenest felvenni, hogyan kell egy táblát körbejárni. Kell hozzá egyfajta innovatív szemlélet, de a mai világban ez könnyedén elsajátítható. Android alapú – azaz olyan, mint sokunk telefonja.

 

AXIÁL: Mióta használod az eszközt?

CS.I. Már több mint 1 éve, a 2019-es szezont már ezzel dolgoztuk végig. Akár a krumpli, akár a zeller ültetésénél határozottan nagy segítség volt: nem kellett arra koncentrálni, hogy egyenesen menjen a gép – tudtuk az eszközt figyelni. A visszatérésben is nagy szerepe volt, hiszen például burgonya ültetést követően fel kell bakhátalni – centiméter pontosan kell visszamenni ugyanarra a sorra, és ez is felbecsülhetetlen, hogy tudja ezt, nem kell figyelnem, tartom-e a sort, ott mi történik, csupán a mögöttem lévő eszközre figyelek. Zeller esetében ráadásul többször is bele kell menni az ültetés után.

 

Mindeközben Tamás kollégánk és Imre megérkeznek a szórni kívánt területre – a technika pedig teszi a dolgát. Szép egyenes sorokban dolgoznak. Ők pedig ráérnek tovább beszélgetni.

 

AXIÁL: Változott-e bármi a gazdálkodásban, mióta Trimble eszközt használtok?

CS.I.: Persze, hogy változott! Sokkal könnyebb a munka, és a nap végén, amikor egész nap benne ül az ember a traktorban, kevésbé fárad el, kevesebbet kell koncentrálni, nem kell ráfeszülni a nyomjelzőre. Sokkal frissítőbb így a klímás fülkében a munkavégzés. Megtakarításban nem számoltam még utána, de nyilván ott például, ahol túl széles a munkaeszköz, nehéz pontosan rácsatlakozni e nélkül – ott sok megtakarítás van időben és gázolajban is, hogy nincs mindig fél méter ráhagyva. Kiszámolva ezt egy 40-50 hektáros táblán is akár, az már jelentős megtakarítás. Nagyobb területnél pedig már nem is kérdés, hogy erre szükség van-e, hiszen nálunk, a 200 hektár esetén is kimondható, hogy meg kellett lépni ezt a fejlesztést!

 

AXIÁL: Milyen pozitívumokat tudnál megemlíteni a rendszerrel kapcsolatban?

CS.I.: Folyamatosak a frissítések, rendkívül gyorsan meg lehet tanulni a használatot. Ha úgy vesszük, egy játszótér az egész. Szeretjük használni.

 

 

AXIÁL: Mennyire ajánlanád a Trimble GPS-t másoknak?

CS.I.: Mindenféleképpen, mivel a piacon elérhető termékekkel azonos árszínvonalon található, így ez a tényező sem befolyásol – nem vennék mást. És nem elhanyagolható, hogy van mögötte egy AXIÁL. Ha valakinek van szervizháttere, az az AXIÁL. Ha baj van, akkor azonnal számíthattam rájuk.

 

Imre és Tamás valóban gondtalanul vitathatták meg a kérdéseket, míg a kormányzás tette a dolgát az interjú közben is. Az elvégzett munka minőségére panasz nem lehet – a robotkormányzás nyílegyenes soron vezetett.

További információért keresse kollégáinkat!

 

Interjút készítette: Steinhauser Tamás és Hümpfner János

Interjút összeállította: Baranyiné Hutai Anikó

Képek: Steinhauser Tamás

 

 

Találkozzunk a PREGA konferencián!

 

Az idei évben is megrendezésre kerül a PREGA Konferencia és Kiállítás, amelynek kezdettől fogva főtámogatói vagyunk, és természetesen ott is bemutatjuk precíziós gazdálkodási megoldásainkat. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek