Még inkább NewAg – új XL modellek

Még inkább NewAg – új XL modellek

A Manitou NewAg szériája nagy népszerűségnek örvend, mióta piacra dobta a gyártó és most több modellt tovább is fejlesztett a gyártó.

 

Többféle hajtásrendszer és sebességváltó, innovatív kijelzők és kezelő szervek, egyszerűbb és biztonságosabb fellépés a fülkébe, lényegesen jobb rálátás a munkaeszközre, továbbfejlesztett hangszigetelés, számtalan kényelmet és hatékonyságot növelő megoldás. Ezek jellemzik a Manitou NewAg szériáját.

Számos szabadalom fűződik ezekhez a gépekhez, mint például az egyetlen darabból álló ívelt üveg a szélvédő és a tetőablak helyén, amely felett a védőrács maximális biztonságot nyújt a lehulló tárgyak ellen. A védőrács minden lamellája különböző szögben áll, így biztosítva a tökéletes rálátást a munkaeszközre. A műszerfalon a kapcsolók funkcióik szerint különböző színnel vannak jelölve, melyeket a gépkezelő egy egyszerű mozdulattal kipattintva áthelyezhet egy másik, számára ideális helyre.

Két darab oldalsó kapaszkodó és egy csúszásmentes fellépő segíti a kényelmesebb és biztonságosabb fellépést a kabinba. A maximális komfortról a légrugós Grammer ülés, impozáns, színes digitális kijelző és az ülés kartámaszába épített JSM joystick gondoskodik.

 

 

A fenti előnyös technikai megoldásokkal látta el a gyártó a korábbi MLT 840 és 1040 típusait, melyek így a NewAg gépcsalád legnagyobb (XL) tagjai lettek MLT 841 145 PS+ és MLT 1041 145 PS+ L típusjelzéssel – utóbbi alvázszintezéssel. Mindkét modell fő paraméterei kaptak egy kis pluszt az elődökhöz képest. A kisebbik emelési magassága 7,6 m, míg a nagyobb testvér 9,65 m magasra tolja ki a gémet. Legnagyobb emelhető tömeg 4.100 kilogramm mindkét esetben.

A rakodók új erőforrása a Yanmar gyártmányú, teljesítménye 141 LE, maximálisan 602 Nm nyomatékkal. Természetesen már StageV emissziós normának megfelelő motorokról beszélünk, melyek akár 11%-kal kevesebb üzemanyagot égetnek el, mint elődeik.

A két középnehézsúlyú (9,2 és 9,7 tonna önsúly) 200 l/min kapacitású LS hidraulika szivattyúja gyors gémmozgást tesz lehetővé, ami nagymértékben növeli a rakodás sebességét. 13%-kal növekedett az üzemanyagtartály kapacitása, kitolva ezzel az egésznapos intenzív munkavégzést.

 

 

Az ötfokozatú M-Shift powershift sebességváltó akadálymentes fokozatváltást biztosít manuális vagy automata módban. Az automata funkció a legkisebb megszakítással képes fokozatot váltani nyomatéktól és sebességtől függően, a legoptimálisabban. Manuális módban a kezelő kapcsolja a sebességfokozatokat a JSM joystick + és – gombjai segítségével.

A kezelőtér a kisebb típusoknál már megszokott magas komfortot nyújtja, megfejelve némi plusz térrel és alacsonyabb, 69 dB(A) zajszinttel.

Már korábban is több felszereltségi szint közül lehetett választani, ami most kiegészült egy újabbal, a PLATINUM-mal. Ez a már ismert ELITE-hez képest aktív ülésrugózást, hidraulikus munkaeszköz rögzítést, LED közúti és munkalámpákat, nagylátószögű kameraszettet, komfort kormányzást és automata zsírozási rendszert is tartalmaz. Ez a szint már az, amit alig lehet tovább fokozni. A Manitou teleszkópos rakodógépekről ITT olvashat bővebben!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Fotó: Manitou

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek