Intelligens megoldások a Manitounál – Digitalizálódó rakodógépek

Intelligens megoldások a Manitounál – Digitalizálódó rakodógépek

A munka hatékonyságának növelésére, ezáltal a logisztikai és üzemeltetési költségek csökkentésére helyezte a hangsúlyt a Manitou, amikor bevezette az Easy Manager telemetria-rendszert.

 

Az elmúlt 10-15 év legtöbb fejlesztése minden mezőgazdasági gépgyártónál az elektronikával volt kapcsolatos. A precíziós gazdálkodás jegyében szinte az összes nyugati munkagép- és erőgépgyártónál elérhetővé váltak a helyspecifikus megoldások. A 2000-es évek előtt még elképzelhetetlen volt két centiméteres pontosságú automatikus kormányzás és helyspecifikusan differenciálható munkagépvezérlés, ma már ezekkel hazánkban is egyre több gazdálkodó javítja eredményeit.

A precíziós gazdálkodás elfogadása és alkalmazása a gazdálkodóktól is komoly szemléletváltást igényel(t), de megfelelő szakmai tudatossággal használva, még a nagy beruházási költségek ellenére is hamar megtérülhet.

E technológia a szántóföldi növénytermesztés szinten minden munkagépében jelen van, a talajmunkáktól a betakarításig, a terméseredmények növelése érdekében egyre többen használják ki előnyeit.

 

 

Manitou Easy Manager – Telemetria-rendszer

A teleszkópos rakodógépnek nincs közvetlen hatása a gazdálkodási eredményekre, ezért a precíziós technológia szele egy kicsit később, másként érte el gyártóikat.

A munka hatékonyságának növelésére, ezáltal a logisztikai és üzemeltetési költségek csökkentésére helyezte a hangsúlyt a Manitou is, amikor bevezette az Easy Manager telemetria-rendszert. Csak klasszikus flottakövető és távfelügyeleti rendszerként indult, de a Manitou mérnökei hamar felismerték, hogy ennél többre van szükség.

2019-ben az IoT (Internet of Things) jegyében már sokkal komplexebb rendszer az Easy Manager, ráadásul alapfelszerelés minden Manitou rakodógép-típushoz. Ingyenesen használható a garanciaidő végéig (az AXIÁL Kft-től vásárolt új gépeken), sőt, az alap gyári garanciaidő egy év helyett két év vagy 2000 üzemórára hosszabbodik az Easy Manager rendszer aktiválásával. Az aktiválás után a távfelügyeleti rendszer asztali gépen böngészőből, vagy mobil applikációval okostelefonról, tabletről is használható – hamarosan magyar nyelven is.

A webes felületen valós időben látható többek között a gép tartózkodási helye, státusza (áll, vonul, vagy dolgozik), az aktuális üzemóra-állás, az AdBlue- és az üzemanyagszint százalékos értéke, az üzemanyag-fogyasztás (liter/üzemóra), a gép menetsebessége, a megtett távolság kilométerben, stb. Ezek az adatok kielemezhetők egy tetszőlegesen beállított időintervallumban, különböző riportokat lehet letölteni, grafikonokkal, táblázatokkal.

 

 

Testre szabható értesítések, riasztások

A kötelező szerviz hatékonyabb tervezéséhez a rendszer automatikus értesítő e-mailt küld a gép tulajdonosának, harminc üzemórával a soron következő kötelező karbantartás előtt. Így elkerülhető, hogy egy kötelező szerviz esetleg kimaradjon, de az is, hogy ez előírtnál lényegesen később végezzék el.

Számos hasznos értesítés állítható be tetszés szerint. A rendszer térképén kijelölhető egy tetszőleges munkaterület, például telephely, ahol dolgozik a rakodógép. Amennyiben elhagyja ezt a kijelölt területet, automatikus riasztást küld a rendszer. Vagy lehetőség van egy adott időintervallum beállítására, például a napi munkaidőére, 8-16 órára. Ha a Manitout ezen időintervallumon kívül használják, szintén riasztás jön.

Egyszeri felár ellenében, egy speciális relé beépítésével, illetéktelen felhasználás, a gép eltulajdonítása esetén, távolról lehet blokkolni a gépet. Szintén egyszeri feláras a chipkártyás, vagy kiegészítő billentyűzeten megadott pin-kódos indítás. Ha több kezelő dolgozik egy gépen, különböző kódokkal azonosítható a személyük. Ezzel egyrészt kizárható illetéktelen személyek hozzáférése a géphez, másrészt kezelőnként külön lehet elemezni a műszaki paramétereket.

 

 

Az Easy Manager telemetria-rendszer – a precíziós technológiához hasonlóan – akkor lesz igazán hasznos, ha tudatosan és következetesen használják ki lehetőségeit. Rakodógépen egy ilyen rendszer nem a terméshozamot fogja javítani, ilyen jellegű adatokat nem is tud kezelni. Viszont a teleszkópos rakodógép fenntartási és üzemeltetési költségeinek (TCO) optimalizálásával, csökkentésével mégiscsak hat a gazdálkodás végső eredményére.

Ma már az AXIÁL Kft. készletében minden Manitou teleszkópos rakodógép alapfelszerelése az Easy Manager telemetria-rendszer, a garanciaidő végéig ráadásul ingyenesen használható. Bővebb felvilágosításért keresse területileg illetékes képviselőnket!

 

Szöveg: Sáfrány Márió, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2020. 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek