Kompakt vezérlés az MX-től - E-PILOT S és társai

Kompakt vezérlés az MX-től - E-PILOT S és társai

A francia MX homlokrakodógyártó kínálatában egy új vezérlés jelent meg. A saját fejlesztésű, egyedi megoldásokat tartalmazó joystick amellett, hogy kompakt méretű, számos előnyt nyújt az azt választóknak.

A rakodógépek hatékonysága nemcsak az általa mozgatott anyagmennyiség függvénye, hanem a kezelő-é is, akinek a teljesítményét az ergonómia, az egyszerű kezelhetőség jelentősen befolyásolja. Ehhez nyújt nagy segítséget az MX e-PILOT S opciója.

Az e-PILOT S elektromos joystick nagy előnye a mérete. A kompakt irányítókar, a különböző traktorfülkékben könnyen elhelyezhető a legoptimálisabb pozícióba. Sőt a munka végeztével egy mozdulattal áthelyezhető (dokkolható) a fülke olyan részére, ahol az egyéb műveleteket nem akadályozza.

 

E-PILOT S a fülkében

 

Ez az új vezérlés az MX felsőkategóriájú joystickjére, az e-PILOT alapjaira épül, ami egy teljesen elektromos vezérlési rendszer és már 2010 óta van jelen megbízhatóan a piacon. A fő funkciók kombinált és progresszív működése egy időben válik lehetővé. Ez köszönhető a fejlett elektronikának, a CAN BUS rendszernek. A kezelő segítségére van a kisméretű elektromos joystick szervomotorokkal, ami alapesetben 7 gombos kivitelű, de a T400 rakodókhoz opcióként választható a 3. hidraulika funkcióhoz egy proporcionális hüvelykujjkapcsoló. Ez lehetővé teszi a rakodó három műveletének (emelés/billentés/3. funkció) egyszerre történő működtetését. A joystick – az alapon túl - olyan funkciókat is kapott, mint 3. kihelyezett kör működtetés, SMART- SHOCK és gémcsillapítás aktiválás, munkaeszköz rögzítés, folyamatos olajáramoltatás a 3. funkciónál, AUTO-LEVEL, kanálrázás, 4. hidraulika funkció. Persze ezek közül csak azokat használhatjuk, amelyekhez a rakodónkra a szükséges opciókat is megrendeltük.

Új fogalomként jelent meg ennél a vezérlési módnál a SMART-SHOCK funkció, amely gémcsillapítás opció esetén az emelés/süllyesztés mozgások indítását és megállítását finomabbá teszi. Kímélve ezzel a rakodó elemeit a hirtelen, lökésszerű igénybevételektől. Ez a lehetőség szükség szerint – a gémcsillapítással együtt – aktiválható vagy kikapcsolható.

Az e-PILOT S a nagytestvérhez képest egyharmaddal kisebb méretű és a súlya annak harmada. Traktorfülke kialakításától, illetve a joystick elhelyezhetőségétől függően az irányítókar kaphat tenyértámaszt is, ha a kényelem szempontjából az szükséges.

Nagy előnye ennek a vezérlési módnak, hogy a kompakt kivételével az összes MX rakodócsaládhoz illeszthető.

 

E-PILOT S kivétele a tartóból

 

Pár gondolat az MX rakodókon használható további vezérlési lehetőségekről.

A legegyszerűbb – legalábbis a rakodó szemszögéből -, amikor a különböző funkciók működtetése a hordozó traktor saját hidraulikus vezérlésével, joystickjével megoldott. Ebben az esetben értelemszerűen az erőgép adottságai határozzák meg a rakodó irányíthatóságát.

Ha traktorunk nem rendelkezik megfelelő kezelőegységgel a rakodó működtetéséhez, akkor a legegyszerűbb MX megoldás az ECOPILOT és a PROPILOT joystickok, melyek mechanikus, bowdenes technikával mozgatják a vezérlőszelepeket. A két egység közti különbség abban rejlik, hogy az utóbbi tartalmaz hidraulikus és elektromos gyorscsatlakozást a gém és a segédalváz között (MACH rendszer), így egy karmozdulattal létrehozható és bontható a kapcsolat a rakodó fel- és leszerelésekor. Ezen vezérlőegységek olcsóbbak ugyan, de érzékenységük miatt kevésbé precízek, valamint a bowdenek időnként karbantartást igényelnek.

A következő szint az MX gyár szintén saját fejlesztése és szabadalma a FLEXPILOT. Itt a joystick kar alacsony nyomású hidraulika körön keresztül irányítja a rakodó vezérlőszelepeit. Nagy előnye, hogy nincsenek kábelek, mozgó alkatrészek, ami karbantartásmentessé teszi a rendszert, így a meghibásodás esélye minimális. A bowdenes megoldáshoz viszonyítva sokkal finomabb - ezáltal pontosabb - működtetést tesz lehetővé, már-már vetekszik az elektromos rendszerekével.

Az MX minden vezérlő joystickje az ergonómiai követelmények figyelembevételével lett tervezve. Azok elhelyezése a különböző traktorokban a MULTI-ARM karos rendszer segítségével (kivéve az e-PILOT S) könnyen megoldható. Az egység a vezetőüléshez rögzíthető és a minden irányban állítható karjaival a legoptimálisabb pozícióban rögzíthető.

 

Ha rakodógép beruházás előtt áll érdemes kihasználni az MX őszi akcióját, melynek keretében komplett rakodó, e-PILOT S vezérléssel történő vásárlása esetén jelentős kedvezményekhez juthat.

 

Részletekkel kapcsolatban keressen bennünket, elérhetőségeinket IDE kattintva találta meg!

 

Addig is lapozza át cikkünk alatt található őszi akciónkról és az e-PILOT S-ról szóló katalógusainkat!

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Képek: MX

 


 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek