Jöttünk, láttunk, maradunk

Jöttünk, láttunk, maradunk

Oroszország nagy, vad és zabolátlan. Ennek ellenére a CLAAS-nak jó oka volt arra, hogy új gyártóüzemet építsen ide, a társaság történetében a legnagyobb külföldi befektetést végrehajtva.

Oroszországban az emberek vonakodnak elhagyni szülőföldjüket. Alexander Shanginre ez azonban nem igaz. 2013-ban elhagyta az északkelet-oroszországi Kamcsatka félszigetén fekvő szülővárosát, hogy a Fekete-tengerhez, a 7500 kilométerre fekvő Krasznodarba költözzön. De nemcsak az itt uralkodó kellemes mediterrán éghajlat tartotta őt ezen a helyen, hanem a vonzó munka is a CLAAS krasznodari üzemében. „Nekem nem okozott gondot lakóhelyet váltani. Szerintem folyamatosan kell fejlődni, még idegen helyeken is.”

Ehhez a krasznodari CLAAS gyár a legkitűnőbb feltételeket biztosítja, főleg 2015 óta, amikor Európa legmodernebb gyáregysége épült itt fel. Shagin az új gyártócsarnok vezető elektromérnökeként azért felelős, hogy a sok energiát használó eszközök, a sűrített levegő- és gázellátó rendszerek zökkenőmentesen működjenek. Ez egy igazi high-tech munkahely.

Itt például számítógép vezérelt lézeres marógépek dolgoznak, amelyek a fém részek ultraprecíz vágásáról gondoskodnak. A sok tonnás részegységeket egy kifinomult, sűrített levegővel működő rendszer mozgatja, szinte lebegteti a gyártószalag fölött. „A gyár bővítésével a felelősségem érezhetően megnőtt.” meséli Shangin, de úgy tűnik, nagyon is elégedett ezzel a helyzettel.

 

Eddig Krasznodarban TUCANO kombájnok gördültek le a gyártószalagról.

 

Korán kezdve

Az óriási CLAAS logót, ami az új, 100x400 méteres csarnok fölé emelkedik, a város lakói már régóta ismerik. Már 1992-ben a Szovjetunió szétesését követő nyugtalan időkben elkezdte a CLAAS kiépíteni az oroszországi forgalmazói hálózatát. Majdnem tíz évvel később elkészült az első gyár, amelyben akkoriban még csak az odaszállított alkatrészeket szerelték össze. Valódi gyártás még nem történt itt akkoriban.

Ez az új gyár építésével változott meg. Bár, mint ahogy az első szerelőcsarnokban, itt is kész kombájnok jönnek le a szerelőszalagokról, első körben a TUCANO modell. Mégis, a közel 2000 alkatrészből, amikből a gépek állnak, nagyjából hétszázat helyben állítanak elő. Ezzel ez a gyár a CLAAS globális termelési hálózatának teljes jogú részévé vált. Exportra is gyártanak itt részegységeket, melyeket más CLAAS gyárakban építenek be.

A „valódi” gyártás kiépítése az országban egy nagy előnyt jelent: a CLAAS „orosz gyártó” lett. Emiatt a különleges státusz miatt minden helyben gyártott kombájn „orosz termék” címet kap, melyek értékesítését az állam 25 százalékkal támogatja. Ez a támogatás más ágazatokban is él, és az országban történő beruházások fellendítésére szolgál.

 

A fém alkatrészeket Krasznodarban lézerrel vágják.

 

Elismert CLAAS márka

Az új gyárral a CLAAS az egyetlen nemzetközi kombájn gyártó, amely helyben gyárt az orosz piacra. És megéri így tennie. Hiszen napjainkban minden második külföldi kombájn CLAAS-logós.

Az új gyár építése közel 120 millió euróba került – ez a vállalkozás eddigi legnagyobb külföldi befektetése. Hogy a pénzt jó helyre került, egyértelműen mutatja az orosz piacra vetett pillantás. Az országban több mint 177 millió hektár a mezőgazdaságilag hasznosított terület. Ez 68 millió hektárral több, mint amekkora területet az Európai Unió országaiban összesen megművelnek. Ráadásul az orosz üzemek know-how-ja, tudása a szántóföldi növénytermesztésről idővel nagyon megugrott, és a hektáronkénti hozamok egyértelműen növekedtek. Csak 2014-től a 2017/18-as szezonig a hozamok közel 44%-kal, 127,5 millió tonnára nőttek. Így nem csoda, hogy Oroszország az utóbbi három évben a világ legnagyobb gabonaexportáló országa lett.

 

Alexander Shangin A CLAAS Oroszországhoz történt sikeres felvétele után a Kamcsatkában fekvő szülővárosából a 7500 kilométer távolságra levő Krasznodarba költözött.

 

Szakemberek hiánya

Ennek ellenére a nagy projektek megvalósításakor számos kihívás adódott. Például a high-tech termékek előállításához sok, magasan képzett, Alexander Shanginhoz hasonló szakemberre van szükség. Őket viszont Oroszországban nehéz találni. Leginkább mechatronikusokat, elektronikusokat, fémmegmunkáló szakembereket kerestek. A vezetői és menedzsment-feladatok betöltéséhez szükség volt német nyelvtudásra, bár a gyárban oroszul beszélnek.

Hogy az ilyen specialistákat megtalálják, fejvadászokat bíztak meg egész Oroszországban, és állásajánlatokat hirdettek meg munkakereső internetes oldalakon, újságokban, egyetemeken vagy egyszerűen plakátokon a buszmegállókban. Ezzel viszonylag rövid idő alatt sikert értek el, és a körülbelül 450 helyet több mint 80 városból betöltötték, a CLAAS Oroszország-szerte tapasztalható magas ismertségének és jó imidzsének köszönhetően. A német cég nagyon kedvelt munkaadó. Ezért nagyon sok fiatal orosz készen áll arra, hogy Krasznodarba költözzön. A gyárban az átlagos életkor 35 év. A képzett munkavállalók hiányának elkerülése és a munkavállalók lehető legmagasabb képzettségének biztosítása érdekében a CLAAS maga is képezi a gyárban az ipari mechanika és a fémtechnika szakembereit. Ebből a célból a duális képzési rendszert importálták Németországból, az orosz minisztériumokkal szorosan együttműködve. Hiszen az iskolai oktatás és gyakorlati képzés Németországban már bizonyított kombinációja Oroszországban ismeretlen.

A magas termelési és képzési szint a gyár dolgozóit keresett szakemberré teszi, akik az ország minden részén konferenciákon beszélnek a fémmegmunkálás, a festés, a LEAN menedzsment és a minőségbiztosítás legújabb fejlesztéseiről.

Ráadásul a helyi CLAAS csapat is nagyon motivált. Ha valaki megkérdezi Alexander Shangint, mit szeret a legjobban a munkájában, elragadtatva azt feleli: „Mindent! A legmodernebb high-tech berendezésektől kezdve az új, felelősségteljes projekteken való részvételig bezárólag.”

Napjainkban a gyárban évente több száz TUCANO modellt gyártanak. Ehhez jönnek a CLAAS gépek számos részegységei. A jövőben a gyártást tovább bővítik. A LEXION kombájnok és különböző traktorok gyártása is lehetséges lenne itt, és a piac fejlődésének függvényében a közeljövőben el is indíthatják majd. De az már most biztos, hogy az oroszországi nagy elkötelezettség és a gyakran nehéz körülmények közötti kitartás kifizetődött. Nem véletlen, hogy a CLAAS részvényese, Cathrina Claas-Mühlhäuser az új gyár megnyitóján egyvalamit kihangsúlyozott: „Jöttünk, láttunk, maradunk!”

 

Fordította: Vas Magdolna marketingmenedzser

Forrás, kép: TRENDS magazin 20119/3. szám

 

 

Hogyan lett Bautzból CLAAS?

 

A CLAAS júliusban bad saulgau-i telephelyének 50. jubileumát egy hatalmas, dolgozóknak rendezett ünnepéllyel tette emlékezetessé. Pedig az egészen pontos dátum, amikor a CLAAS Bad Saulgau története elkezdődött, 1969. szeptember 12. volt. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek