Így segíti a vetésizöld CLAAS-géppark a minőségi tejtermelést Gyulán

Így segíti a vetésizöld CLAAS-géppark a minőségi tejtermelést Gyulán

Békés megyében, Pejréten gazdálkodik 380 hektár szántón és 160 hektár ősgyepen a Munkácsy-Tej Kft. A cég tulajdonosa, Ráki Péter mutatta be, milyen CLAAS-gépekkel látják el a termelés középpontjában álló közel 700 szarvasmarha szükségleteit.

A Ráki család 1995-ben költözött Gyulára, amikor megvették a 220 tehénnel és kiöregedett gépparkkal rendelkező lepusztult állapotú Lenin Termelőszövetkezetet, és a hozzá tartozó területeket. Ebből alakult ki a Körös-Maros Biofarm, majd 2004-ben vették meg a Munkácsy-Tej Kft.-t is. Gödöllői gazdász édesapjuk 2016-os halálát követően a Ráki-fivérek kettéosztották a feladatokat: a gyulavári biogazdaság az idősebb testvéré, míg a Munkácsy telep Péteré lett. Riportalanyunk vadász-vadtenyésztő technikusi végzettséget szerzett Gyulán, és időközben a telepen kitanulta az állattenyésztést is, amiben már jó ideje nagy segítségére van a felesége, aki Szarvason végzett mezőgazdasági mérnökként és a növénytermesztési ágazat felelőse.

 

Ráki Péter és felesége

 

Elkülönítve gyűjtik be a jó minőségű tejet

A tisztavérű holstein-fríz állomány szomatikus sejtszáma telepi átlagban 400 ezer alatt marad, a jellemzően 400 ezer alatt marad, a jellemzően 4 felett tejzsír is jónak számít, ahogy a 3,35-37 közötti értékű fehérjetartalom is. A jó minőséget a tejfeldolgozó is értékeli, az állomány által termelt tejet külön gyűjtik be és viszik el a telepről. Jelenleg 330 tejelő tehén és nagyjából ugyanennyi növendék van a teljes, 700 körüli állományban, akiket osztott műszakban, naponta kétszer fejnek. A tervek szerint a tejelő létszám a közeljövőben 600-ra bővül, amihez a fejőház felújításának részeként egy 2x20-as fejőállású rendszer telepítése is várható.

A gazdasághoz tartozó, többségében jó talajokon biotermesztést folytatnak, a tönkölybúza, a kukorica és a szója mellett a szenázs alapnövényeit is növényvédőszerek nélkül művelik. A tejtermelésben viszont tavaly nyártól elhagyták a biot, hagyományos minősítésűre váltottak, a földeken pedig a forgatás nélküli talajművelésre készülnek átállni. Az újdonságok közé tartozik, hogy idén másodvetésben 83 hektáron tehénborsós szudánifű telepítésével kísérleteznek, mert az jól tűri a szárazságot. Több gépbeszerzés is folyamatban van, a jobb szójatermesztés elősegítéséhez legutóbb egy Framest talajlazítót vettek, és egy Horsch Pronto vetőgép megvásárlását is tervezik – mondja Ráki Péter.

A telep nagyon jó ellátott CLAAS gépekkel és eszközökkel, ARION, AXION erőgépek, egy tavaly felújított JAGUAR 830 silózó, rakodógép, rendképző, rendsodró és két báláz is segíti a növénytermesztést és az állatok körüli munkát. Mi ezúttal kifejezetten a VARIANT 465 RC Pro és a 460 RC típusú változókamrás bálázókra voltunk kíváncsiak.

A nagy átmérőjű rotoron a spirális alakban elhelyezkedő csillagok, a másodpercenkénti 3 méteres hevedersebesség, valamint az állítható tömörségszabályozás teszi lehetővé az áteresztőképesség növelését és a bálázási idő csökkentését. A hevederek és a vágórotor ellenkező irányba fordulnak, ami azonnal bálaindítást biztosít. A nagy sebességű rotor közvetlenül éri a bálát, kényszerítve a bálaindítást, ez a technológia is a nagyobb bálatömörség elérését segíti. A 465 Pro hidraulikusan lesüllyeszthető fenéklemeze alkalmazkodik a terményáramhoz, az automatikus, 30 mm-es süllyesztéssel a szabálytalan rendeket is folyamatosan fel lehet szedni, illetve jelentősen javítja a vágási minőséget is.

A 160 hektárnyi gyep kaszálását követően a változókamrás bálázók kiválóan alkalmasak arra, hogy beállítsuk velük a bálamag és – kéreg keménységét, így kedvező időjárás esetén nagyon tömör bálákat lehet velük készíteni meséli a gazda.

 

A fotó csak illusztráció.

 

Minőség, teljesítmény és megbízhatóság

A gépek tavaly is nagyon szépen teljesítettek: 16 ezer bálát hordtunk be, így Szász Attila üzletkötővel már az is szóba került, hogy beruházunk még egy bálázóra. Az ok, hogy a CLAAS-eszközöket választottuk, a megbízhatóság. A gazdaság összes AXIÁL-os gépére átalánydíjas szerződést kötöttünk, mert bízunk abban, hogy a befektetés megtérül a takarmányminőségben. Mert ugye az örökérvényű mondás szerint az a legdrágább gép, amelyik épp áll – indokolja a döntést Ráki Péter mosolyogva.

Évente jellemzően 100 hektárnyi lucernát kaszálunk és bálázunk be száraz szénának, csomagolt szenázst többnyire nem készítünk. Tavaly a környékünkön kaszáláskor olyan változatos-esős volt az idő, hogy csak pár napot tudtunk tőle dolgozni, de a gyors bálázóknak és kollégák munkájának köszönhetően sikerült még zöldbimbó előtti állapotban lehozni a 150 hektárról az első kaszálást a lucernaszenázs készítéséhez. Az akkori munkának most élvezzük az előnyeit, mert márciusra is marad még a bálákból, aminek az állatok nagyon örülnek. Ehhez az is hozzájárult, hogy a CLAAS LINER 1800 TWIN nagy teljesítménnyel sodorta a rendeket. A két VARIANT is sebesen és hatékonyan dolgozik: lucernából naponta összesen 5-600 bálát tudunk elkészíteni, gyepszénából pedig napi 600 bála fölé is jutunk. Fontos, hogy rendfelszedő munkamagassága eszköz nélkül beállítható. A betakarításkor a bálázó vezérelt pályás rendfelszedője is fontos szerepet játszik – ez rövid termény esetén is biztosítja a jobb terményáramlást, és a takarmány minőségét is jelentősen javítja. A nagy, önbeálló tarlókerekek egyenletesen dolgoznak és tartják az irányvonalat. Ez biztosítja az optimális talajvonal-követést, és megvédi a fűtakarót akár nagy sebességnél vagy forduláskor is. A 2 darab, összesen 6 méteres munkaszélességű CORTO dobos kaszánkat a tavalyi friss telepítésű lucernában szerzett tapasztalatok alapján rendeltük, és idén először használjuk majd az 530-as ARION-ra szerelve.

A bálázók kezelhetősége teljesen megfelel a gépkezelők igényeinek, és a karbantartásukra sincs panasz. Tavaly kellett az egyiken csapágyat cserélni, amit a szervizesek nagyon gyorsan meg is oldottak. Idén még a szezon előtt bevisszük a két VARIANT-ot az AXIÁL békéscsabai telephelyére, hogy felkészítsék őket a munkára. A 465 RC Pro-n már a vásárlásakor automata zsírzórendszer volt, de most a 460-asra is rendeltünk, ezt fel is szerelik rá.

A VARIANT bálázók kiválasztásakor nagyon sokat számított a helyszíni beüzemelés és a demózás, hogy élesben ki tudtuk próbálni a gépeket.

Így volt ez az AXION 950-essel, a SCORPION teleszkópos rakodóval, a rendterítővel és a bálázókkal is. Nálunk már legalább 20 éve csak bálázók vannak. Azóta megszokott folyamat, ha legördül róluk 25-30 ezer darab, becseréljük újabbakra, és mióta elérhetők, mindig szecskázóval vettük meg azokat. Ez a takarmánykiosztó kocsi és az almozás szempontjából is egyszerűbbé teszi a munkát – mondja Ráki Péter.

 

Szöveg: Csurja Zsolt, újságíró

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2020. 02. szám

 

 

Két traktor munkáját egy erőgép végzi – Miért választják a gazdák a CLAAS gépeit?

 

A változékony időjárás egyre nagyobb kihívások elé állítja a növénytermesztésben tevékenykedő szakembereket. A gyors és hatékony munkavégzés éppen ezért egyre fontosabbá válik. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek