Két traktor munkáját egy erőgép végzi – Miért választják a gazdák a CLAAS gépeit?

Két traktor munkáját egy erőgép végzi – Miért választják a gazdák a CLAAS gépeit?

A változékony időjárás egyre nagyobb kihívások elé állítja a növénytermesztésben tevékenykedő szakembereket. A gyors és hatékony munkavégzés éppen ezért egyre fontosabbá válik.

Ennek jegyében tette le a voksát a CLAAS traktorai, kaszái és rendképzője mellett a Mocsai Búzakalász Szövetkezet, melynek növénytermesztési ágazatvezetőjét kérdeztük a gépek valós teljesítményéről.

Komoly múltra tekint vissza a Komárom-Esztergom megyei Mocsai Búzakalász Szövetkezet, mely Mocsai Búzakalász Mezőgazdasági Termelőszövetkezet néven még a második világháború utáni átrendeződéseket követően, 1959-ben jött létre. Ma 1300 hektáron gazdálkodnak Mocsa környékén. A falu határában van az összes általuk művelt terület.

Klasszikus növénytermesztéssel foglalkoznak, illetve gondoskodnak a 450 egyedből álló holstein-fríz fejőstehén-állományukról, és azok szaporulatáról. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető az Agroinformnak elmondta, a növénytermesztés fő profilja a takarmány előállítása a tehenek számára, de árunövény-termesztéssel is foglalkoznak.

 

A CLAAS ARION 650-es traktorok számos olyan újdonsággal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a mindennapos munkafolyamatokat, és a kényelemről is gondoskodnak.

 

„Őszi árpát 250, őszi búzát 350, őszi rozst 130-140 hektáron vetünk. A teljes rozsnövényből szenázs készül a marhák számára. Ugyanezt a területet még másodvetésű kukoricával próbáljuk hasznosítani. Emellett 70 hektár lucernánk is van. Az első és a második kaszálást szenázsoljuk, a harmadik, negyedik kaszálást pedig bebálázzuk, és szénaként etetjük meg a marhákkal. A szénát a 100 hektárnyi rét, illetve kaszáló biztosítja. És van még 130 hektár napraforgónk is.”

Mocsa környékén meszes, jól művelhető a talaj. A kihívást így elsősorban nem ez jelenti. A gazdaság méretei miatt nagyobb, erősebb és hatékonyabb erő-, illetve munkagépekre volt szükség. Tavaly tavasszal vásároltak az AXIÁL Kft.-től két CLAAS ARION 650-es traktort. Ezek már olyan újdonságokkal felszerelt erőgépek, amelyek nagyban megkönnyítik a mindennapos munkafolyamatokat, sőt, a kényelemről is gondoskodnak.

Ilyen újdonság az érintőképernyős CEBIS-kijelző és az új kartámasz a CIS+ felszereltséghez, az intelligens és hatékony, terhelés alatt kapcsolható, fokozatmentes hajtómű. Kezelésük könnyen elsajátítható, vezetésük kényelmes. A szövetkezet traktorai HEXASHIFT-váltósok. Érdemes említést tenni a VGT turbótöltővel ellátott 6-hengeres motorról (Common-Rail befecskendezőrendszer 1800 bar nyomással − 4-szelepes és töltőlevegő-hűtéssel). A 600-as szériánál két automatikus üresjárat-fordulatszám (650 és 800 ford./perc) csökkenti az üzemanyag-felhasználást.

 

Újdonság az érintőképernyős CEBIS-kijelző, az új kartámasz a CIS+ felszereltséghez és az intelligens, terhelés alatt kapcsolható, fokozatmentes hajtómű.

 

„Korábban két nagyobb és öt kisebb traktor dolgozott a szövetkezetben, de úgy láttuk, hogy a 180 lóerős kategóriára szükségünk lesz a jövőben. Ennek oka az, hogy egyre nagyobb teljesítményre mutatkozik igény. Egyrészt azért, mert nő a megművelendő területek száma, másrészt a nagyobb gépekkel tudjuk pótolni a munkaerőkiesést.

Úgy döntöttünk ugyanis, hogy a nyugdíjba vonuló kollégáink hiányát nem létszámbővítéssel kompenzáljuk, hanem azzal oldjuk meg, hogy nagyobb és hatékonyabb gépeket vásárolunk.

Az is a CLAAS mellett szólt, hogy ezeknek az erőgépeknek a kezelése könnyű, a gép felépítése modern és számunkra kiváló. Az ARION 650-es már nagymonitoros, teljesen gépi vezérelt, robotkormányos. Haladunk mi is a precíziós gazdálkodás rögös útján. Legalábbis elkezdtük. Belépőként pedig arra gondoltunk, hogy a műtrágyadózisokat differenciáljuk táblán belül. Ehhez pedig elengedhetetlen a GPS-technológia. A precíziós gazdálkodást segíti a Sulky műtrágyaszóró is, amit szintén az AXIÁL-tól rendeltünk. Igyekszünk tehát minden téren fejleszteni.

Haladnunk kell a korral, be kell vetnünk a legújabb technológiákat, ha továbbra is gazdaságosan szeretnénk működni. Ezért is vásároltunk nagyobb traktorokat az eddigieknél. A nagyobb teljesítményű traktorokra természetesen azért is szükségünk volt, mert munkagépekből is mindig nagyobbakat vásárolunk, amelyek mozgatásához elengedhetetlen a lóerő. Ezek a traktorok kisebb gazdaságba vezérgépnek is tökéletesen megfelelnek, míg nagyobb gazdaságokban a középkategóriát erősíthetik.

Mind szállításban, mind talajmunkában, mind kaszálásban vagy a zöldsorban is tökéletesen használhatók, kiváló segítséget nyújtanak a gazdáknak.

Modern és nem utolsó sorban szép traktorok. Nagyon szeretik őket a fiúk. És nem csak a küllemük, hanem a kényelemük miatt is.

„A nagyobb teljesítményű traktorok mellé pedig jöhetett egy komolyabb kasza is! A választás a CLAAS DISCO 3200 FRC-re esett. A forgalmazó szerint a PROFIL frontkaszák verhetetlenek, hátsó vagy nagy területteljesítményű kaszák kombinációjával a kaszálási kiválóság álomcsapatát jelentik. A szabadalmaztatott PROFIL kapcsolódás hibátlan talajkövetést biztosít bármilyen talajon.

A PROFIL háromdimenziós talajkövetési képességet biztosít, függetlenül a traktor mozgásától.

 

A kaszák szabadalmaztatott PROFIL kapcsolódása hibátlan talajkövetést biztosít bármilyen talajon.

 

„A frontfüggesztésen elhelyezett tartókhoz csatlakoztatják a kasza hidraulikus tehermentesítő rendszerét, amely tökéletesen alkalmazkodik a mindenkori talajviszonyokhoz, mivel annak szabályozása a fülke kényelméből megoldható. Ezen rendszer használatával nemcsak nagyobb tisztaságú terményt állítunk elő, hanem csökkentjük az üzemanyag költségeinket és a kaszasín kopását is.

Egyfajta lebegő vágást biztosít a rendszer, tehát nincs a tarlóra helyezve a kasza teljes súlya. A hosszanti illeszkedést a talajhoz közeli forgópont biztosítja. Az alacsony talajkövetés megakadályozza, hogy a kasza elemei a földbe ásódjanak, illetve védi a fűtakarót. Mindez magasabb kaszálási sebességet és egységes kaszálási eredményt is lehetővé tesz.„

A traktoron van egy frontkasza elől és egy oldalkasza hátul. Lényegében, amit eddig 2 traktorral kaszáltunk le, most ugyanazt a területet egy gépész egyetlen traktorral képes lekaszálni. Ezzel időt és pénzt is spórolunk, de nem csak ez a fontos. A rozs tavaszi betakarítása ugyanis szinte egybeesik a kukorica vetésének időpontjával, és még akkor szoktuk a gabonát is permetezni. Mindhárom munkafolyamat elengedhetetlenül fontos. Egy időben, gyorsan kell elvégezni, miközben a munkaerőhiány nő.

Ezért bír óriási jelentőséggel, hogy két traktor helyett eggyel dolgozunk. Így ugyanis „nyerünk” egy gépészt és egy erőgépet is!

Bárkinek nyugodt szívvel merem ajánlani. Semmi gondunk nem volt vele. A teljesítménye egészen páratlan. Nem csak nagy gazdaságokba jó, hisz a kisebbek esetében is fontos a gyorsaság. A széna- és a szenázskészítés pont az a két munkaművelet, amely esetében az időjárás nagyon komoly tényező, és behatárolja a munkavégzést, vagyis ha betakarítunk, akkor az a cél, hogy minél hamarabb, és minél jobb minőségben végezzünk vele. Kisebb gazdaságoknak is pont ezért merem ajánlani, mert ha feleannyi idő alatt végeznek a kaszálással, akkor az csak nyereség. Ezzel az eszközzel sokkal hatékonyabbak vagyunk.”

 

Ezek a CLAAS gépek a nagygazdaságok mellett a kisebbeknek is nagy segítséget nyújthatnak.

 

A CLAAS LINER 3600-as rendképzőt is hasonló megfontolásból vették. Eddig kisebb CLAAS LINER-ekkel dolgoztak (egy 650-essel és egy 1650-essel). Azokat is megtartották, de úgy látták, eljött az idő, hogy vásároljanak egy nagyobb teljesítményű eszközt is. Ezt a szériát a tervezők úgy alakították ki, hogy az időjárási viszonyok miatt egyre rövidebb betakarítási időszakoknak megfeleljenek.

A CLAAS szálastakarmány-betakarító gépeket megbízható működésre és maximális hatékonyságra tervezték, hogy a learatott terményhez a megfelelő időben jussanak el a gazdák. A tervezők ugyanis úgy vélték, hogy éppen ez a kulcsa a kiváló minőségű takarmánynak, a talaj- és fűtakaró védelemnek, így a következő szezon is sikeres lesz. A nagy munkaszélességű gépek jelentősen csökkentik az átfedéseket a fogások között, melynek köszönhetően automatikusan nő a betakarítógép vagy a szállítókocsi termelékenysége. A talajt pedig a 4 forgórészes rotor alvázzal igyekeznek védeni, illetve az önbeálló első kerekekkel és az oldalirányban lebegő tengellyel.

„Eddig két rendképzővel mentünk a silózó előtt, és a silózó utolért minket. Most, hogy ezzel a nagy rendképzővel megyünk, a sokkal nagyobb teljesítménynek köszönhetően már nem lehet minket utolérni. Amíg nem volt a nagy rendképzőnk, addig a két traktoros nem tudott megállni 5 percre sem, ha nem akarták, hogy elérjék őket. Mára a 3600-as LINER-nek köszönhetően a rendképzés lett a legráérősebb munka a szezonban. Az a teljesítmény, amit nyújtani tud, egyszerűen fantasztikus!

Mind a nagyobb, mind a kisebb gazdaságot vezető szakembereknek nyugodt szívvel merem ajánlani.”

Szabó Gábor kitért arra is, hogy bár sokan elsőre megijednek a 3600-as LINER méreteitől, szerinte teljesen feleslegesen, hiszen az 1-2 hektáros táblákon is ugyanolyan szépen lehet velük dolgozni, mint az 50-60 hektáros területeken. Felesleges tehát azért nem alkalmazni, mert úgy érezzük, hogy egy ilyen hatalmas rendképző esetlenül mozog a kis táblában.

„Bár tény, hogy nem lehet olyan könnyen mozgatni ezeket, mint a kisebb társaikat, de a teljesítménye minket mindenért kárpótol. Az is hatalmas lehetőség, hogy a 2 hektáros vagy a 40 hektáros táblákon is ugyanúgy tudjuk használni, nagyon szépen dolgozik. És ami még fontos: a 90 lóerős traktor nyugodt szívvel elhajtja, és nem fogyaszt több üzemanyagot a traktor a nagy sodróval, mint a fele ekkorákkal. Ezt tapasztalatból mondom, hiszen éveket dolgoztunk a két kisebb rendsodróval is.”

A Mocsai Búzakalász Szövetkezet régóta az AXIÁL Kft.-től vásárolja a gépeit. Szabó Gábortól megtudtuk, a szerviz közelségén kívül azért is velük kötnek újabb és újabb üzletet, mert a megbízható, kiváló munkakapcsolat és az általuk nyújtott gyors megoldások mindennél többet jelentenek számukra.

 

Forrás és kép: agroinform.hu

 

 

Precíziós gazdálkodási versenyt szponzorál a CLAAS

 

A FARMING BY SATELLITE elindította az innovációs ötletelős versenyét – CLAAS szponzorként vesz részt az eseményen. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek