Horsch Maestro – újak és ütősek

Horsch Maestro – újak és ütősek

A legtöbb Horsch gép fejlesztése először a saját farmokon keletkezett igényeknek a kielégítésére indul el. Így volt ez a Maestro esetében is.

A csehországi Horsch farmon „brutális” körülmények között szerettek volna kukoricát termeszteni. A földek agyagtartalma 60% körüli. Amikor nedves, akkor köcsögöt lehet formálni, amikor ki van száradva, akkor mintha kőbányában dolgoznánk.

Az első európai gépek nem nagyon bírták a kiképzést, szétperegtek, így adta magát, hogy el kell kezdeni valamit csinálni. Kukoricavetőgép-gyártás tapasztalatának hiányában – viszont nagy tartályú gabonavetőgépek és logisztika felől volt több éves tapasztalat – megalkották az első Maistro vetőgépeket. A váz és a műtrágyatartály Horsch fejlesztés volt, a kukorica vetőegység egy nagyon robusztus Kinze gyártmány. Ez a kombináció jónak bizonyult, egyedüli hátránya, hogy napraforgó vetésére nem volt alkalmas.

Néhány évvel később elkészültek az első teljesen saját fejlesztésű Maestro vetőgépek, a típuscsalád nevét Maistro-ról Maestro-ra módosították. A folyamatos fejlesztések eredményeképpen a megújult Horsch szemenkénti vetőgépek igen széles választékkal rendelkeznek, biztosan megtalálja minden gazdálkodó a neki legmegfelelőbb megoldást, specifikációt.

Az idei évtől a Horsch portfóliójában már kétféle elven működő vetőgépet találunk. A hagyományos vákuumos és ejtő csöves rendszer mellett újdonságként megjelentek a nyomott levegős technológiával készültek is. Mindkét vetőgépnek van előnye és hátránya a másikkal szemben, így a gazdálkodókra van bízva, hogy kinek-melyik megoldás passzol jobban az elképzeléseikhez.

A vetőgépek adagolói majdnem 100%-ban megegyeznek, első ránézésre nem is nagyon látszik, hogy melyik az AirVac vákuumos, és melyik az AirSpeed nyomott levegős.

 

Maestro 8 CX

Maestro 8 DV

 

A gépcsalád típusjeléből viszont könnyen ráismerhetünk: ha a névben V jelzés van, akkor az vákuumos, ha X, akkor nyomott levegős. És akkor vegyük közelebbről górcső alá. A Maestro RV, DV, CV, SV vákuumos vetőgépek – típustól függően – 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 36 sorosak lehetnek, és ezen belül a sortávolság is változhat 45 és 80 cm között.

A nagy központi műtrágyatartály mellett legtöbb esetben nagy központi magtartállyal is rendelhetők. Az adagolót annyira egyszerűre tervezték, amennyire csak lehetett. Az üzemeltetőknek azon kívül, hogy könnyed mozdulattal behelyezik a vetőtárcsákat, beállítják a vetési mélységet és a magfogó kerék mélységét, a vetőegységnél mást nem is kell beállítani! A vetési norma és a csoroszlyanyomás is a monitoron állítható, a vákuum szabályozásával minimálisra csökkenthetjük a duplázást ill kihagyást. Jó hír, hogy az adagolóban nem kell állítani a maglesodrót!

 

Maestro SV vákuumos adagoló

 

A nyomott levegős rendszer is hasonlóan működik, csak ott egy picit jobban oda kell figyelni a magfogó kerék beállításánál. Viszont a nyomott levegős technológiával nagyobb munkasebességgel tudunk vetni. Vákuumos adagolóval a maximális vetési sebességét 12 km-ben ajánlja a gyár, a nyomott levegős vetőgép viszont már 15 km sebességgel is kiválóan teljesít. Természetesen, amikor lóg az eső lába és még egy kevés van hátra akkor mindenki gyorsabban szeretne menni. Maga a vákuumos adagoló is pontosan adagol nagy munkasebesség mellett, de a tőtávolság egy kicsit torzulni fog, mert az ejtőcsőben a vetőmagvak nagyobb eséllyel fognak bepattogni.

Akinek a nagyobb munkasebesség a fontos, annál a nyomott levegős rendszer felé billen el a mérleg nyelve.

Azonban azt is tudjuk, hogy a lőtt magokat meg is kell fogni a talajban, ami nem egyszerű. Nyomott levegős rendszernél minden esetben kell a magfogó kerék. És mi van akkor, ha nagyon csapadékos a tavasz? A nyers föld rátapad a magfogó kerékre, ezzel könnyen kiszedi a magokat a földből. Nyomott levegős géppel ilyenkor meg kell állni és haza menni. A vákuumosnál csak kivesszük a magfogó kereket és tovább tudunk dolgozni.

 

Maestro 24 SV

 

Egyre többen vetjük a repcét is kukorica vetőgéppel, 50-75 cm sortávba. A repce tökéletes fejlődést tud produkálni, ugyanis a vetőbarázdába le tudjuk helyezni a mikro starter műtrágyákat, a sor mellé a makro műtrágyát. Amennyiben a Maestro egy Focus vetőgéppel van kombinálva, akkor a kapák nyomába lehelyezett repce karó gyökere akadálymentesen tud fejlődni. Repcevetésben ez gépkapcsolat nagyon szép eredményeket tud produkálni. A Focus-Maestro kombó azon állattenyésztő farmok számára is optimális megoldás lehet, ahol a szenázs után kukorica vagy cirok vetés következik. Itt a tarlón egy menetben el tudjuk végezni a talajművelést, műtrágyázást és vetést úgy, hogy közben értékes vizet őrzünk meg a talajban.

 

Focus 6.50 Maestro 12 RV - rozstarlón

Direkt vetett kukoricaállomány

 

Az új generációs Horsch Maestro vetőgépekre most kihagyhatatlan előrendelési akciót indít az AXIÁL Kft! Ha 2020. november végéig bármilyen típusú vákuumos vagy nyomott levegős Maestro szemenkénti vetőgépet rendel, most akár 20% előrendelési kedvezményben is részesülhet! Az akció részleteiért keresse az AXIÁL Kft. területi képviselőit, akik elérhetőségeit IDE KATTINTVA láthatja!

Használja ki az előrendelés adta lehetőségeket és biztosítsa be a tavaszi igényes vetést!

 

Szöveg: Szász Zoltán / Horsch

Képek: Horsch

Elérhető

Kapcsolódó cikkek