Esküdt mezőgazdák

Esküdt mezőgazdák

Mezőgazdaság. Akinek mindennapjait tölti ki, több mint munka, jellemzően hivatás. Akármit is csinál éppen, valamilyen formában mindig megjelenik.

A magánéletben is -mikor családot alapít, megtalálva az agráriummal kellőképpen „beoltott” társat, hiszen csak így tudják hatékonyan és egyetértésben ugyanazt a szekeret húzni, avagy traktort vezetni. Igen! A házasságra is érvényes, hogy sokan e jelentős esemény alkalmával sem tudnak elszakadni kedvenc gépeiktől. Békés megyében három esküvőről is tudunk, ahol 2019-ben CLAAS traktorok, kombájnok kíséretében mondták ki az ifjú gazdák a boldogító igent. Persze, hogy jó döntés volt-e, mindig utólag derül ki. Éppen ezért most már elérkezettnek láttuk az időt, hogy megkérdezzük a partnereinket, hogy látják ezt, valamint kicsit kíváncsiskodtunk az előzményekről.

 

Vizi Dávid és Viziné Papp Kinga Tirza

Hat éve az egyetemen találkoztunk először, az esküvőnk 2019. június 29-én volt. Agrármérnökként végeztünk mind a ketten, 2017-ben a Gödöllői Szent István Egyetemen. A mezőgazdaság iránti elkötelezettségünk gyermekkorunk óta tart. Jelenleg Mezőkovácsházán élünk. Mindketten lelkesedünk az állattenyésztés és a növénytermesztés iránt. Feleségem a mezőkovácsházi „Új Alkotmány” Henrik-majori tehenészeti telepének vezető helyettese, jómagam a helyi növénytermesztő cégnél vagyok agronómus gyakornok, tanulmányaimat a mai napig folytatom Gödöllőn: mesterképzésen növényvédelmet hallgatok.

A gazdaságba, ahol dolgozom, 2019-ben érkezett négy új CLAAS ARION 450 erőgép és egy CLAAS CORTO 3200 dobos kasza. A gépekkel nagyon elégedettek vagyunk, jó munkát végeznek és megbízhatók. Olyan traktorokra volt szüksége a cégnek, amely megbízhatóan szállít, szór trágyát, permetez, kaszál és vet. A kollégák elmondása szerint „öröm vele dolgozni”. Van még két teleszkópos rakodónk, továbbá két kis kompakt rakodó a tehenészetben. Nyáron érkezik egy HORSCH Terrano 5.3 nehéz szántóföldi kultivátor, amely a forgatás nélküli talajművelés alapeszköze lesz nálunk.

Szász Attila, az AXIÁL Kft. CLAAS gépüzletágának területi képviselője és Kotroczó István, az Új Alkotmány MGSZ fő gépészmérnöke adta az ötletet, hogy az esküvőnkön egy CLAAS kombájn ferdefelhordójára szerelt pódiumon utazzunk a templomtól a lagzi helyszínére. Kapva kaptunk a kínálkozó alkalmon, és felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk a nagy napon. Az utcán az ember nagyot néztek, amikor meglátták a „hintót”, sokan elmosolyodtak és integettek. Az utazás a kombájn „orrán” semmihez sem hasonlítható érzés!

Természetesen, ha újrakezdenénk, akkor is biztos ugyanígy csinálnánk mindent.

 

 

Baji Gábor és Bajiné Bak Réka

Általános iskolai éveim alatt ismerkedtünk meg, esküvőnk 2019. augusztus 31-én volt. Kamut környékén gazdálkodom, kertészeti és szántóföldi növényeket termesztek, gyerekkoromtól kezdve, a családi gazdaságunkban, 2015 óta pedig már vállalkozóként. Az AXIÁL Kft-vel körülbelül tíz éve állok partneri viszonyban, 2019-ben vásároltam egy CLAAS LINER rendkezelőt, illetve több CLAAS gépem is van, köztük két traktor, kockabálázó és kaszák. Ezekhez az összes alkatrészt az AXIÁL-tól szerzem be.

Az én fejemből pattant ki, hogy mi lenne, ha CLAAS traktor lenne az esküvői járművünk. Feleségemnek nagyon tetszett az ötlet. Rögtön kitalálta, hogy ne csak a fotózáson legyen velünk a traktor, hanem azzal is érkezzem a lányos házhoz, majd onnan már együtt menjünk az esküvőre és a lakodalomba.

Egy CLAAS AXION 930-as kísérte végig a nagy napunkat. Ezt a különleges vonulást drónos videózással meg is örökítettük.

Jól éreztük magunkat a traktorral. Kényelmesen elfértünk benne, mégy úgy is, hogy a feleségemnek óriási nagy abroncsos ruhája volt.

 

 

Ancsin János és Ancsinné Mészár Renáta

Közel hat éve vagyunk egy pár, körülbelül tíz éve ismerjük egymást, Kétsopronyban élünk. Az esküvőnk 2019. szeptember 28-án volt.

Reni nagykamarási származású, szülei korábban görögdinnyét, sárgadinnyét és fóliás zöldségféléket termesztettek, nagyszülei mindmáig zöldséget. Az én szüleim körülbelül harminc éve sertést tenyésztenek. Személyes kapcsolatom a mezőgazdasággal, az előbbieken felül, hogy ebben találtam meg hivatásomat, melyet szeretettel és hobbimként gyakorlok: mezőgazdasági gépészként dolgozom egy helyi vállalkozónál.

Az AXIÁL békéscsabai telephelyével állunk kapcsolatban, az AXIÁL-nál jó barátaim is dolgoznak. A géppark jelenlegi két CLAAS LEXION 550-es kombájnja tökéletesen kiszolgál bennünket.

A fotózás közös ötlet volt. Mindketten szerettünk volna a megszokottól eltérő, vagányabb fotókat. Sajnos, mivel az esős idő nem tette lehetővé, hogy a cégünk saját gépeivel, szántóföldön fotózzunk, az AXIÁL békéscsabai telephelyén álló gépekkel készítettünk pár képet. A fotósunk is kimondottan örült a tervünknek és élvezte a munkát. Ezúton is szeretnénk megköszönni Szász Attila területi képviselőnek – aki egyben nagyon jó barátom is – és kollégáinak lelkesen segítő munkáját, amellyel lehetővé tették ezt az élményt. Egy új CLAAS LEXION 650-es társaságában készültek a képek. A fotózást nagyon élveztük. És hogyan cselekednénk, ha ismét dönteni kellene? Mindent ugyanígy csinálnánk, viszont ha az időjárás is lehetővé tenné, akkor egy igazi szeptemberi, naplementés, aratós fotósorozat is készülne egy szuper CLAAS géppel.

 

Láthatjuk, hogy ezek a gépek már valóban univerzálisak – kiváltják adott esetben a menyasszonyos autó szerepét, de fő dekorációként is megállják a helyüket. A mezőgazdaság iránti szeretet, tisztelet, elhivatottság mindhárom párnál nagyon erősen érződik – éppen ezért talán nem is annyira meglepő, hogy CLAAS-gépeket választottak az esküvőjükre. Ezek után persze felmerül a kérdés, hogy milyen híreket hallunk tőlük majd a különböző családi események alkalmával, hogyan lehet tovább fokozni ezt a fanatizmust.

Köszönjük szépen a fiataloknak az interjút, és sok boldogságot kívánunk!

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, Szász Attila

Forrás és kép: Agritech 2020. július

Elérhető

Kapcsolódó cikkek