Egyformák, mint két tojás - Érdekességek a LEXION generációkról (+videó)

Egyformák, mint két tojás - Érdekességek a LEXION generációkról (+videó)

1995 és 2020 – azaz negyedszázad – két generáció – forradalmi megoldások a betakarítás terén – rekordok sora – címszavak, amelyek a CLAAS LEXION kombájnok első, és a nagyközönségnek idén bemutatkozó második generációt jellemzik.

A tavalyi év során számos fórumon bemutatkoztak a LEXION új, ezres típusjelölésű modelljei (8000/7000/6000/5000), idén pedig a hazai szántóföldeken is megmutatják, hogy mire képesek. Nagy örömünkre szolgál, hogy több betakarítógép már „élesben”, az új tulajdonosánál teljesít idén szolgálatot. Bemutatópilótáink és kollégáink segítségével igyekszünk naprakészen tudósítani az idei bemutatókörútról.

Most azonban hoztunk pár érdekességet, az első generációs LEXION-ról, ami az akkori csúcsmodellt, a MEGA-t váltotta fel. Bár két teljesen eltérő műszaki tartalmú gépről van szó, azért a „DNS-ükbe” kódolva van a siker! Vegyük sorba, hogy melyek azok a tényezők, amelyek mindkét családot jellemzik, a forradalmi műszaki megoldásokon kívül.

 

CLAAS LEXION 6900 rekorddöntés közben

 

10 évig tartó fejlesztési ciklus

Az 1980-as évek közepén Helmut Claas két egyszerűnek tűnő dolgot kért a kombájnfejlesztésért felelős részlegtől: A legfontosabb, hogy a kombájn mindenféle gabonafajta betakarításához alkalmas legyen. Másodsorban pedig az elérhető legmagasabb sebesség mellett minimális veszteséggel kell, hogy dolgozzon. Bő 10 évvel később bemutatkozott a LEXION 400 – amely ezeknek a követelményeknek eleget tett. Az APS cséplőrendszer 600 mm-es cséplődobját kombinálták a forradalmian új ROTO PLUS másodlagos leválasztó rotorjaival, így jött létre a ma is ismert APS HYBRID rendszer.

A következő generációt is egy 10 éves fejlesztési ciklus előzte meg. 2019-ben egy 160 tesztgépből álló flotta dolgozott 10 országban, közel 60 ezer hektáron, különféle növényi kultúrákban, a legkülönbözőbb időjárási és környezeti feltételek közepette.

Mind az APS SYNFLOW WALKER, mind az APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszer dobja 755 mm-re nőtt.

 

Elsöprő siker

Az első generációs LEXION-ok sikerességét és piaci elfogadottságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a bemutatkozást követő 6. évben már a 10.000. LEXION kombájn gurult le a gyártószalagról. Sok gazdálkodó számára a legfőbb vásárlási érv a kényelmesebb vezetőfülke volt, amelyet a beépített fedélzeti számítógéppel, a CEBIS-szel szereltek fel. A GPS PILOT és a LASER PILOT kormányzási rendszerek szintén megkönnyítették a gép irányítását.

A második generáció 4 modellcsaládban összesen 14 alapmodellt kínál. A kezelő kényelme és a hatékonyság továbbra is meghatározó tényezők. A CEMOS AUTOMATIC automatikusan elvégzi és a betakarítás során mindvégig optimalizálja a gépbeállításokat az áteresztő képesség és a cséplési minőség biztosítása érdekében.

 

Év gépe – 2016

A CLAAS LEXION 780 a 2016-os AGRITECHNICA-ról az „év gépe címmel” tért haza Harsewinkelbe. A 700-as széria olyan újdonságokat vonultatott fel, mint a 4D tisztítás, vagy éppen az automatikus terményáram-szabályozás. A 13.500 literes gabonatartályú LEXION 780-ban már elérhető volt a CEMOS AUTOMATIC.

Az új LEXION már is begyűjtötte az első elismeréseket: a DLG a 2019-es AGRITECHNICA-n ezüst éremmel értékelt két új fejlesztést: az APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezetet, valamint az AUTO CHOPPING-ot a szalmaszecskázó automatikus beállításáért felelős rendszerért.

 

 

Világrekordok sora

2011-ben egy LEXION 770 ért el egészen kiváló eredményt Angliában. A gumihevederes járószerkezetű kombájn 8 óra alatt 675 tonna búzát takarított be. A rekordkísérlet során az is bebizonyosodott, hogy a hatékony munkaidő a LEXION-nal lényegesen meghosszabbítható, akár éjjel, vagy kedvezőtlen munkakörülmények közepette is nagy teljesítményre képes.

 


Új CLAAS világrekord

75 évvel azután, hogy a CLAAS bevezette az első kombájnt az európai piacra, a LEXION Angliában új világrekordot állított fel betakarításban.

A Guiness World Records zsűrije előtt egy átlagos kereskedelemben forgalmazott LEXION 770, gumihevederes járószerkezettel, 8 óra leforgása alatt rekordmennyiségű, 675 tonna búzát aratott le.

Teljes cikk >>


 

LEXION 760 TERRA TRAC 2018. szeptember 26-án, 135 tonna/órás rekord teljesítményt ért el, szemeskukoricában egy Yorkwill-i gazdaságban. Ráadásul a 8 és a 12 órás „versenyszámban” is megmérette magát a gép, és mindkét kategóriában sikerült a csúcsdöntés! A teljes cikket IDE kattintva olvashatja el!

A LEXION 6900 is már bezsebelt egy 8 órás rekordot. 44 tonna/óra – ez az új betakarítási rekord a szalmarázóládás kombájn kategóriában. A teljes cikket IDE kattinva olvashatja el!

 

 

Forrás: Agrarheute.com, Claashungaria.hu

 

A CLAAS kombájncsalád új zászlóhajója, a tavaly bemutatkozott LEXION számára az idei szezon az első átfogó magyarországi megmérettetés. Három gép – három gépész, egy országos bemutatókörút, ahol a kombájnjaink bizonyíthatják, hogy a prospektusokban szereplő adatok a szántóföldeken is igazak! A három gépészünk – Katona János, „STIUMI” Tamás és Vágó István – „kalandjairól” és tapasztalatairól ITT olvashat!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek