Új CLAAS világrekord

Új CLAAS világrekord

75 évvel azután, hogy a CLAAS bevezette az első kombájnt az európai piacra, a LEXION Angliában új világrekordot állított fel betakarításban.

A Guiness World Records zsűrije előtt egy átlagos kereskedelemben forgalmazott LEXION 770, gumihevederes járószerkezettel, 8 óra leforgása alatt rekordmennyiségű, 675 tonna búzát aratott le.

A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, a hannoveri Agritechnikán (november 13-18.) hirdették ki a rekordot és a Guiness World Records hivatalosan is átadta az oklevelet elismerésként. Helmut Claas és lánya Cathrina Claas-Mühlhäuser részére Jack Brockbank, a Guiness World Records hivatalos képviselője nyújtotta át a dokumentumot, a CLAAS standon, a 12 m-es Vario vágóasztallal felszerelt LEXION 770 TT világrekorder előtt. Az átadáskor természetesen jelen volt a 13 tagú világrekorder csapat is.

Szeptember 1-én ¾ 10-től szeptember 2. reggel ½ 7-ig (egész pontosan 19,2 munkaóra, néhány rövid szünettel) dolgozott a LEXION szinte megállás nélkül egy mezőgazdasági üzemben az angol Lincolnshire-ban. 8 óra munka után bekapcsolt szalmaszecskázóval – 675,84 tonnát takarított be, ami 22,5%-al volt több, mint a 2008-ban egy konkurens gép által felállított 8 órás rekord, 551,6 tonnával. A 2008-as adatokkal összehasonlítva, a CLAAS LEXION magasabb áteresztési teljesítményt ért el alacsonyabb motorteljesítmény mellett és közel 11%-kal alacsonyabb üzemanyag fogyasztás mellett.

A világrekorder kombájn 431 kW/586 LE motorteljesítménnyel rendelkezik, APS HYBRID SYSTEM cséplőrendszerrel dolgozik, zárt cséplődobbal, CEMOS rendszerrel, GPS PILOT automata kormányzással és CRUISE PILOT rendszerrel  felszerelt. A korszerű CLAAS APS cséplőrendszernek és a felsorolt rendszereknek köszönhetően a két világrekorder gépkezelő, Jens Broer és Christian Meckmann a munkakörülményeknek megfelelően optimálisan be tudták állítani a gépet.

A nagy teljesítményű munka Angliában 8 óra elteltével még nem fejeződött be. Egy rövid világrekord szünetet követően az aratás ment tovább a következő reggelig. A gépnek így az esti és kora reggeli órákban akár 18%-os szemnedvességgel kellett megküzdenie. 19 óra munka után, 6:34-kor az eredmény egyértelmű volt: a LEXION közel 13 ha búzát aratott és csépelt, ami egy óriási mennyiséget, 1.362 tonna búzát jelent. A CLAAS bebizonyította ezzel, hogy a hatékony munkaidő a LEXION-nal lényegesen meghosszabbítható, akár éjjel, vagy kedvezőtlen munkakörülmények közepette is nagy teljesítményre képes.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek