Időutazás a LEXION-nal (+videó)

Időutazás a LEXION-nal (+videó)

Vannak közkedvelt, ikonikus modellek, amelyek akár több évtized távlatában is nagy népszerűségnek örvendenek.

Gondoljunk csak a hazai traktorgyártás gyöngyszemeire, a Dutra, a Rába különféle modelljeire. Kombájn vonalon sokakban nosztalgikus emlékeket idéz a CLAAS DOMINATOR vagy éppen a MEGA említése. Ebbe a sorrendbe tökéletes passzol a LEXION is, hiszen 1995-ös megjelenése külön fejezetet nyitott a kombájnok nagy könyvében.

A LEXION kombájnsorozat negyedszázada mutatkozott be a gazdálkodók számára. Piacra lépésével egy új korszak kezdődött a kombájnok terén. Kiforrottságát jól jellemzi, hogy az elmúlt két évtized alatt a fejlesztések jellemzően új opciók, műszaki megoldások érkezését jelentette, nem pedig az alap konstrukció átalakítását.

Az alapok megváltoztatása ugyanakkor már egy teljesen új generációt születését jelentette. A 2. generációs LEXION-okat ugyanazzal a haladó szemlélettel tervezték, ami az elődjére is jellemző volt.

Hatékonyság, termelékenység, minőségi munka, kezelőt támogató rendszerek és jövőbe mutató megoldások – hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki a legújabb generáció kapcsán. De nézzük a kezdeteket!

 

 

1995 – Egy új korszak kezdete

Az első LEXION-ok az APS cséplőrendszert kombinálták a ROTO PLUS másodlagos gabona leválasztó rendszerrel, ez alkotta a ma is ismert APS HYBRID rendszert. A kezelők tehermentesítéséről a CEBIS fedélzeti számítógép gondoskodott, amely a kezeléshez szükséges funkciókat egyesítette. Az új LASER PILOT és GPS PILOT kormányzási rendszerek hatalmas előrelépést és könnyedséget jelentettek a kombájn kezelésében.

2003 – Újabb modellek érkeznek

A 2000-es évek elején bemutatkozik az 500-as sorozat, amely az első LEXION-ok továbbfejlesztett modelljei. A rotorok alatti leválasztófelületek elektronikusan állíthatók. Ezenkívül újdonságot jelentett a vágóasztal gyors megállításának lehetősége. Bemutatkozott a GRAINMETER, ami a CEBIS-ben megjelenítette a kalász visszahordóban található anyag mennyiségét és összetételét.

2005 – A legnagyobb

A 600-as LEXION sorozattal bemutatkozott a család csúcsmodellje. Mind méretben, mind teljesítményben egyedülálló volt az új generáció megjelenéséig. A világ egyik legnagyobb teljesítményű betakarítógépe – a körülmények függvényében -, gabonában akár 60-70 tonnás óránkénti teljesítményre is képes. Elméletileg egy nap aratással egy 350.000 lakosú várost tud ellátni kenyérrel.

2011 – Az új TERRA TRAC modellek

A 700-as LEXION-okkal a CLAAS megvédte csúcspozícióját a kombájnok terén. A LEXION 770-es hevederes járószerkezetű modell 40 km/órás sebességre is képes, amellyel a leggyorsabb kombájn címet is kiérdemelte.

2013 – A jóból még jobbat

A bemutatkozott LEXION 780-as újabb etalont jelentett a funkcionalitás, erő, a megbízhatóság, a sokoldalúság és a komfort tekintetében. A világújdonságot jelentő CEMOS AUTOMATIC segítségével a LEXION 780 az első olyan kombájnná vált, ahol a betakarítás teljesen automatizálttá vált. Számos, az új generáció modelljeibe is bekerülő megoldás már ezekben a típusokban debütált, mint például az új, DYNAMIC COOLING hűtőrendszer, ami a megfelelő hűtőteljesítményről gondoskodik.

2020 – Az igazi forradalmak a szívekben kezdődnek – bemutatkozik a LEXION 2. generációja

A forradalom egy olyan látomással indul, amit a szívünkben hordozunk. Az új LEXION-t teljesen átalakították és az Ön igényeihez igazították. Intelligensebb és hatékonyabb, amivel új mérföldkövet állít a kombájnok számára. A szériáról IDE kattintva olvashat bővebben!

 

A CLAAS kombájncsalád új zászlóhajója, a tavaly bemutatkozott LEXION számára az idei szezon az első átfogó magyarországi megmérettetés. Három gép – három gépész, egy országos bemutatókörút, ahol a kombájnjaink bizonyíthatják, hogy a prospektusokban szereplő adatok a szántóföldeken is igazak! A három gépészünk – Katona János, „STIUMI” Tamás és Vágó István – „kalandjairól” és tapasztalatairól ITT olvashat!

 

Forrás: Claas.de, Claashungaria.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek