Amikor több van benne: CLAAS LEXION 700 sorozat

Amikor több van benne: CLAAS LEXION 700 sorozat

Egy kombájn kezelése igen összetett. A motollabeállításoktól a szecskázásig a mintegy 50 beállítási lehetőség mindegyike hatással van a betakarítás eredményére. Hogy tud a gépkezelő mindent egyszerre felügyelni? 

A CLAAS legújabb fejlesztésű kombájnja az első olyan kombájnsorozat, amely automatikus beállítja az optimális aratási feltételeket. Mindezt ráadásul gyorsan és folyamatosan, gyakorlatilag a másodperc tört része alatt. A CEMOS AUTOMATIC az aktuális aratási körülményekhez igazodva módosítja a tisztítás és a másodlagos leválasztás beállítási értékeit. Ez az intelligens vezérlés garantálja a tiszta és minőségi gabonából maximális áteresztőképességet minimális üzemanyag-fogyasztás mellett. A kezelőnek már csak egy feladata maradt, hogy aktiválja az automatikus működést.  A GPS PILOT automatikus kormányzással és a CRUISE PILOT menetszabályzó rendszerrel együtt használva a LEXION az első olyan kombájn a világon, amely automatikusan arat. Ne a beállításokkal, hanem az aratással töltsük a drága időt!

 

 

Kényelmesen dolgozva nagyobb a gépkezelő teljesítménye is

Tudjuk, milyen fontos, hogy gépkezelőnk mindig a legjobb formáját hozza. Ehhez tökéletes munkakörülmények kellenek. A LEXION kombájnban a kezelőnek még nagyobb a mozgástere, nagyobb a kilátás a tökéletes panorámaképnek köszönhetően. Kellemes klíma, alacsony zajszint és egy három pontban állítható kormányoszlop biztosítja az első osztályú munkakörülményeket. 

A prémium ülés csillapít, támaszt, szellőztet és melegít; mind dinamikájában, mind funkcióiban tökéletesen támogatja a kezelő kényelmét. A hőfokszabályzó az optimális szellőzésről és az izzadtság elvezetéséről gondoskodik, anélkül, hogy a gépkezelő huzatot kapna. A légrugózás automatikus magasságállítással önállóan igazodik a benne ülő súlyához, és 40%-kal csillapítja a rezgéseket. Pneumatikus, kettős csigolyavédelem ad tökéletes tartást a hátnak. Az ülésfűtés automata hőfokszabályzóval működik. A bőrülés ugyanúgy légrugós, fűthető és szellőző. 

Az este nem kell, hogy a munka végét jelentse! Amikor egyébként is szűk az aratásra rendelkezésre álló időablak, akkor minden pillanatot ki kell használni a munkára. A világításrendszer a teljes munkaterület megfelelő megvilágításáról gondoskodik még a legnagyobb sötétségben is. H9 illetve Xenon-fényszórók biztosítanak nappali világosságot az éjszakában. 

 

 

A kezelőfelület

Fontos, hogy a gépkezelő mindig mindenről egyszerűen információhoz juthasson. Információ, rögzítés, működtetés és felügyelet: ezek a CEBIS, az elektronikus fedélzeti rendszer feladatai. Ezen adatok egy menüstruktúrában jelennek meg, világosan, logikusan tagolva. Egy pillantással mindent megtudhatunk az aktuális feladatokról és állapotról: a színes kijelzőn minden lényeges információ áttekinthetően megjelenik a közúti haladáskor vagy az aratás alatt. A riasztójelzés búgó hangként, továbbá szimbólum és szöveg formájában jelenik meg a képernyőn. A 8,4"-os CEBIS képernyőt egy gömbfej segítségével az igényeknek megfelelően rugalmasan állíthatja. Döntheti előre-hátra, jobbra-balra. 

CEBIS és CEMOS AUTOMATIC A CEBIS egyszerű kezelésével számos gépinformáció lehívható és kinyomtatható, továbbá a teljes vezérlés és felügyelet megvalósítható. Olyan hasznos funkciók érhetők el, mint az automatikus terménybeállítás, a CRUISE PILOT, az automatikus menetszabályzás, a GPS PILOT, LASER PILOT, AUTO PILOT, az automatikus kormányzás, a vágóasztal automatika, a QUANTIMETER, a hozammérés, nedvességmérés, GRAINMETER, magtartalommérés a kalászvisszahordásban, a területszámláló, fajlagos fogyasztásmérés, hozamtérkép, terménykönyv, telesítményadatok, üzemanyagszint jelző, hatótávolság, magtartály telítettség, a feladatkezelő, a karbantartási intervallumok és a karbantartási munkák kijelzése, fedélzeti jelek, hibalisták, hibaüzenetek lehívása, fordulatszám-felügyelet, ékszíjak csúszásának jelzése (pl. cséplődob). Még felsorolni is hosszadalmas, mi mindent meg lehet tudni!

 

 

CEMOS és CEMOS AUTOMATIC

A gépben rejlő lehetőségek teljes kiaknázásához az összes paraméter egyidejű figyelése szükséges: erre csak a CEMOS AUTOMATIC képes. Ebben az egyedülálló rendszerben a CLAAS több mint 75 év kombájngyártási tapasztalata kristályosodott ki. Az automatizmus felé az első lépés a CEMOS, egy párbeszéd-alapú rendszer, ahol a kezelő határozza meg a helyes beállítási értékeket. A második lépésben már a CEMOS AUTOMATIC önállóan végzi el az optimális beállításokat. A CEMOS AUTOMATIC a másodlagos leválasztás és a tisztítás paramétereit folyamatosan az aratási körülményekhez igazítja. Ezáltal lehetőség nyílik a maximális áteresztő képesség és alacsony üzemanyagfogyasztás mellett kiváló minőségű és tisztaságú gabona előállítására. A kezelő saját maga aktiválja az automata funkciókat, amivel a gép automatikusan beállítja a rotorfordulatszámot és a rotortakaró lemezek állítását (másodlagos leválasztás), a tisztítóventilátor fordulatszámát, a felső és az alsó rosta nyitását (tisztítás). 

Mitől lesz a LEXION egy automatikusan, szinte magától arató kombájn? Erről a CEMOS AUTOMATIC mellett GPS PILOT automatikus kormányzás és CRUISE PILOT menetsebesség-szabályzó rendszerek kombinációja gondoskodik. A CEBIS MOBILE megjeleníti az adatokat, így a kezelő folyamatosan szemmel tarthatja az automatikus beállításokat. Újdonság, hogy két további növény, a kukorica és a szója, valamint az utolsó aratott termény tapasztalataival a CEMOS és a CEMOS AUTOMATIC-ot tovább optimalizálták. 

 

 

CLAAS 4D – a tisztítás

Az új 4D-rendszer a rotortakaró lemezeket és a ventilátor fordulatszámát vezérli a tisztítórendszer terhelésének, valamint a kereszt- és hosszirányú dőlésének függvényében. A lejtős területeken a rotortakaró lemezek automatikusan nyitódnak és záródnak. Különösen az egyenetlen területeken fontos, hogy az állandó teljesítmény biztosítva legyen. 

 

 

… és mennyi minden még!

Számtalan további újdonságot tartalmaz a LEXION 700-as sorozat. Példaként említhetnénk az APS HYBRID SYSTEM-et, mely gyakorlatilag a CLAAS cséplési technológiája. Ez két kiemelkedő megoldás, az APS cséplőrendszer és a nagy hatékonyságú ROTO PLUS másodlagos leválasztás ötvözése. 

Újdonság a 13 500 literes magtartály is, mellyel a CLAAS az áteresztőképességéhez és a vágóasztal szélességéhez igazította a LEXION 780 TERRA TRAC és 770 TERRA TRAC modellek maximális magtartály térfogatát.

Szintén újdonság a szalmakezelés. Az új szalmaszecskázóval és a mechanikusan meghajtott törekterítővel a LEXION új mércét állított fel. A dörzslap és az állókések beállítása, valamint a szecskázási és rendre rakási pozíció felcserélése a kezelőfülkéből történik.

 

Kíváncsi a többire? Érdeklődjön területi képviselőinknél!

 

Szöveg: Nagy István, termékmenedzser és Vas Magdolna, marketingmenedzser

Kép: CLAAS

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek