Energiatrendek alakulása

Energiatrendek alakulása

Az egyik fontos kérdés a jelenlegi és várható energiatrendek.

Holoda Attila, az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója az Axiál Gyakorlati Akadémián nagyszámú érdeklődő részére tartott helyzetértékelésében, a lehetőségekről és az alternatív energiaforrásokról beszélt. A mezőgazdaság számára nemcsak a közvetlenül - például a telephelyek fűtésére - használt gáz ára okán fontosak a világpiaci trendek, hanem azért is, mert az inputanyagok - köztük leginkább a műtrágya - előállítását és árát is nagyban befolyásolja.
 


 

Előadása elején felhívta rá a figyelmet, hogy az energia nemcsak nem olcsó, hanem vélhetően már soha nem is lesz az.

A mostani helyzethez vezető folyamatok közül az elsőnek talán a 2010-es évek eleji amerikai palagáz-forradalmat lehet tekinteni, amikor az USA földgázvásárlóból nemcsak hogy önellátóvá vált, hanem a cseppfolyósított földgáz (LNG) legnagyobb exportőrévé.

Ennek hatására a 2010-es évek elejétől csökkeni kezdett a holland gáztőzsdén a gáz ára, mert túlkínálat alakult ki a piacon. Ezt fokozta a 2019-2020-as pandémia során kialakult világgazdasági csökkenéséből következő jelentős keresletcsökkenés az energiahordozók iránt. Ezek hatására nagyon olcsó lett a gáz mint energiaforrás, ami a kutatással és termeléssel foglalkozó nemzetközi olaj- és gázipari cégeket arra késztette, hogy visszafogják a lelőhelykutatást és a kitermelést.
 


 

A járványt követő újraindulás, elsősorban Dél-Ázsia nagy energiaintenzitású gazdasága okán, nemhogy visszaállította a korábbi fogyasztási szintet, hanem jelentősen meghaladta. A megnövekedett fogyasztási igény árfelhajtó hatása után tavaly éppen a szezonális, tavaszi-nyári árcsökkenés következett volna, ami Ukrajna orosz lerohanása miatt mégsem következett be. Mindez együttesen soha nem látott gázárakat eredményezett 2022 nyarának végére.

Az Európai Unió számos intézkedést hozott ennek ellensúlyozására. Kezdeményezte a földgáz Oroszországon kívüli beszerzését, szorgalmazza a geotermikus és napelemes rendszerek és szélerőművi kapacitás növelését a gáz kiváltására, az energiahatékonyság javítását (épületszigetelés). Az össz-energiafogyasztás csökkentésére szintén felkérte a tagországokat Mindezek eredményeként 2022 második felére 18 százalékkal kevesebb földgázt használtak az EU-tagországok, mint egy évvel korábban.

Ennél is nagyobb eredmény, hogy sikerült a negyedére csökkenteni az Oroszországtól vásárolt gáz mennyiségét. Németország bejelentette, hogy 2022 végére nullára csökkentette az orosz földgázimportját. Az eredményekhez nagyban hozzájárult az LNG térhódítása. Előnye, hogy a metánt (CH4) -162oC-ra lehűtve a hatszázad részére csökkenthető a térfogata. Így egy átlagos LNG-tartályhajó 100 ezer köbméter szállításra képes, ami gázvezetékekben 60 millió köbméter gáznak felel meg. Magyarország átlagos napi importjával, 14-17 millió köbméterrel számolva ez azt jelenti, hogy egyetlen LNG-tartályhajó 3-5 napi fogyasztásunket fedezheti.
 


 

A technológia térhódítása globalizálta az LNG kereskedelmét, a kőolajéhoz hasonlóan. Németország egymaga hét kikötői LNG-terminál építésébe vágott bele tavaly, és az első kettő decemberben már üzembe is állt. Ez komoly változás a német gázellátás biztonságában, hiszen előtte egyetlen LNG-lefejtő terminállal sem rendelkezett az ország. A német példa jól mutatja, hogy alkalmazkodásból jól vizsgázott Európa.

A beszerzési árak tekintetében a vezetékes földgáz és az LNG ára nagyjából megegyezik. Ezzel Európa sikeresen diverzifikálta a földgázbeszerzését.

Magyarország is számos intézkedést hozott. Ezek közül a szomszédos országokkal (Szlovénia kivételével) történő vezeték kapcsolatok kialakítása a legelőremutatóbb. Ennek köszönhetően volt olyan időszak tavaly, amikor az orosz gáz csak a magyar beszerzés 24 százalékát tette ki. A jelenleg magas hazai árak oka a korábban magasabb áron betárolt gáz nagykereskedői értékesítése.

Holoda Attila szerint az energia- és a gázellátást három tényező határozza meg: az ellátásbiztonság, a kedvező ár, a beszerzés és az útvonal diverzifikálása – és ezek közül legfeljebb kettőt lehet érvényesíteni egyszerre. Ez döntően befolyásolja - nemcsak hazánkban - az energiák árát. Egy idézettel zárta előadását az azt firtató kérdésre válaszolva, hogy visszaállhat-e az energiahordozók korábbi árszintje: „Végül minden jóra fordul. Ha nem, akkor ez még nem a vége.”


Szöveg: Török Gergely

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Elérhető

Kapcsolódó cikkek