Egészségesebb és nagyobb tejtermelésű tehenek – a kulcs ez az okos fejőrobot

Egészségesebb és nagyobb tejtermelésű tehenek – a kulcs ez az okos fejőrobot

DeLaval fejőrobotok HerdNavigator 100 szaporodás-ellenőrző rendszerrel.

A robotizáció alkalmazása a tehenek fejésében egyre inkább előtérbe kerül a tejtermelő telepeken. Folyamatos innováció és fejlesztések eredményeképpen a DeLaval 2019-ben mutatta be a számos újdonságot felvonultató VMS™ V310 fejőrobotot, amellyel egy új DeLaval koncepció jelent meg az automatikus fejés nemzetközi piacán.

DeLaval fejőrobot

A fejőrobot automatikusan észleli a vemhességet és szaporodási eseményeket – fotó: DeLaval

DeLaval VMS™ V310 fejőrobot a VMS V300 tulajdonságaira épül, azonban a VMS V310 standard részét képezi az új HerdNavigator 100 precíziós analitikus rendszer, ami a DelPro farm management biomodelljével, a DeLaval RePro™ funkcióval kiegészülve egy komplett szaporodás ellenőrző rendszert ad a felhasználó kezébe. A VMS V310 az első fejőrendszer, amely automatikusan észleli és megerősíti a tehenek vemhességét és egyéb szaporodási eseményeit.

HN100 labordiagnosztikai pontosságú analitikai berendezés a fejőrobot moduláris részét képezi, azaz a meglévő VMS V300 fejőrobotokba utólag is beszerelhető. A HN100 a tejben levő progeszteronszint mérésével képes követni a tehenek szaporodási státuszát. A rendszer a tejből meghatározott protokoll szerint vesz mintát.

Herd Navigator 100 kazetta

HerdNavigator 100 kazetta – fotó: DeLaval

A mintavételi egységet és a teljes analitikai rendszert több szabadalom is védi. A HN100 és a mintavevő működése folyamatos, online ellenőrzés alatt áll. A rendszer figyeli a mintavételhez szükséges speciális tesztcsíkok fogyását és a megfelelő időben automatikusan rendelést küld az újabb tesztkazetta csomagra, ami rövid időn belül megérkezik közvetlenül a felhasználó címére. A rendszer távoli eléréssel ellenőrizhető, szervizelhető, valamint a szükséges szoftverfrissítések is elvégezhetők.

A DeLaval automatikus fejési rendszer a progeszteron hormonszintjét méri, amelyet a fejőrobotban lefejt tehén tejmintájából vesz a HN100. A progeszteron, mint gold standard szerepel számos diagnosztikai eljárásban a vemhesség megállapítására. A HN100 a tejben lévő progeszteront ng/ml pontossággal képes kimutatni, mérni. Szemléletesebben ez annyit jelent, hogy ki tudunk mutatni egy kockacukornyi progeszteront egy olimpiai méretű úszómedencében.

A progeszteron szint ciklikus változásának mérési eredményeit dolgozza fel a DelPro RePro™ biomodell, más egyéb tehén adattal összefüggésben. Ennek eredményeként a DelPro FarmManager programban minden egyes tehén progeszteron görbéje figyelemmel kísérhető a szaporodási eseményekkel (termékenyítés, vetélés, szárazra állítás, ellés) együtt.

A minták méréseit követően a DelPro Biomodell a szaporodási diagnózisokat társítja egy kockázati valószínűségi értékkel is. Amikor a kockázati szint elér egy beállított küszöbértéket, egy riasztás keletkezik és a tehén látható lesz a DelPro FarmManager programban vagy a DelPro Companion mobiltelefonos alkalmazásban.

A felhasználónak már csak ezeket a reprodukciós riasztásokat kell ellenőriznie a DelPro programban. Ezek a riasztások egyértelműen megmutatják a vemhes, az ivarzó vagy vetélt teheneket. A riasztási listák közt megtalálható még a szaporodási zavarokra – tüszőcisztára és sárgatest cisztára – rámutató kimutatás is. Ha egy szaporodási rendellenesség részletes elemzést kíván, akkor a tehén teljes progeszteron profiljának görbéje is vizsgálható.

DelPro FarmManager program

A DelPro program számos adat elemzésére ad lehetőséget – fotó: DeLaval

A DelPro programban a felhasználó egyedi kimutatásokat is készíthet, ahol a szaporodási rendellenességek kombinálhatók sok más adattal a még pontosabb döntések meghozatala érdekében.

A következetes munkavégzés a modern tejelő gazdaságokban alapvető fontossággal bír, és mivel az állománykezelés feladatait több, különböző személy végzi, szükség van a munkafolyamatok egységesítésére (standard műveleti eljárások (SOP) meghatározására), amelyek az olyan feladatok elvégzésére vonatkoznak, mint a mesterséges termékenyítés vagy a cisztás tehenek kezelése. Az események rögzítése szintén nagyon fontos feladat.

DelPro BioModell által megjelenített különféle reprodukciós diagnózisokra (ivarzás, vemhesség, vetélés, reprodukciós rendellenességek) a DeLaval Kft. javasolja a specifikus standard műveleti protokollok (SOP) kidolgozását.

A progeszteronszint nem hazudik!

Az elmúlt több, mint két évben vevők, telepek százai igazolták vissza a rendszer megbízható működését. Az automatikus vemhességvizsgálat mellett számos más gyakorlati előnnyel is szolgálhat a HN100 használata: visszajelzést ad a hormonkezelések sikerességéről, kevesebb állatorvosi vizsgálatra van szükség. A HN100 és a DelPro RePro a csendes ivarzó állatokat is észleli, így kevesebb üres tehén lesz az állományban, csökkenthető a szaporodási problémák miatti selejtezések száma.

A HN100 és a DelPro RePro hatékony megoldás lehet a termelékenyebb laktációk eléréséhez.

A közeljövőben beszerelésre kerülő első hazai rendszer beüzemelését követően hamarosan az itthoni tapasztalatokról is be tud majd számolni a DeLaval Kft.

 

Forrás: Agroinform

Elérhető

Kapcsolódó cikkek