Csúcsteljesítmény a takarmányozásban

Csúcsteljesítmény a takarmányozásban

A CLAAS zöldsoros gépkínálata komoly népszerűségnek örvend a magyar gazdálkodók körében, ami nem véletlen.

Az elismert vetészöld géptípusok úgy tartják fenn a kivételesen precíz német megbízhatóságot, hogy közben folyamatos fejlesztésekkel bátran újítanak a saját területükön. Ennek a kombinációnak köszönhető a LINER, DISCO és VOLTO gépcsaládok páratlan munkaminősége is, ami egyenes utat jelent a kiváló takarmányok előállításához.

Az úttörő mérnöki megoldások közé tartozik a gyártó kaszáiban megtalálható, szabadalmaztatott PROFIL kinematika. Ez a koncepció a traktor mozgásától független, háromdimenziós talajkövetést tesz lehetővé. A kasza egy támasztótengelyhez van csatlakoztatva, ezáltal tökéletesen alkalmazkodik a menetirány szerinti talajvonalhoz. A hosszanti illeszkedést a talajhoz közeli forgópont biztosítja. A közeli talajkövetés megakadályozza, hogy a kasza elemei a földbe túrjanak, illetve védi a fűtakarót. Ez egyúttal magasabb kaszálási sebességet és egységes kaszálási eredményt is hoz.

Hasonló előnyöket jelent a kaszák és egyes rendképzők estében az ACTIVE FLOAT hidropneumatikus tehermentesítő rendszer. A nagyméretű hátsó kaszák az oldalirányú vonóerők miatt kárt okozhatnak a takarmányban. A CLAAS mérnökei által kidolgozott ACTIVE FLOAT rendszer a kaszaegységet a hidraulika segítségével a teljes mozgástartományban egyenletesen tehermentesíti. Ennek során a kasza súlya áttevődik a traktorra, így a kaszálás során keletkező súrlódási ellenállás gördülő ellenállássá válik. Az oldalsó vonóerők a lejtőkön így csökkennek, valamint a munkavégzés is kényelmesebbé válik. A beállításokat a dedikált hidraulikakör segítségével akár menet közben is el lehet végezni, amit a fülkéből kényelmesen leolvasható mérőműszer tesz még könnyebbé.

Szintén a rendkívüli fejlesztések sorába tartozik a CLAAS legendás MAX CUT kaszasínje. A tárcsás kaszák szegmensében hódító megoldás többféle meghajtási koncepció előnyeit ötvözi, páratlan hatékonyságot elérve. A kaszasín központi szerkezetét 3000 tonnás nyomóerővel préselik, egyetlen darabból. Ez a MAX CUT titka, amely megadja a szükséges erősséget és lehetővé teszi számos egyedi technikai részlet érvényesülését. Csak az ideális hullámforma képes hatékonyan és kompromisszumok nélkül megfelelni a modern kaszasínekkel szemben támasztott összes követelménynek. A vázat és a fedelet együtt munkálják meg, hogy mindkét fél pontosan illeszkedjen. Az innovatív csavarozási koncepció tökéletes alakzáró kötést jelent, és a hegesztés gyengítő hatása nélkül biztosítja a maximális csavarodási ellenállást és stabilitást. A hullámos formának köszönhetően a nagy kaszatárcsák egészen elöl helyezkednek el, a fogaskerekeknél pedig két foggal több vesz részt a munkában. A kaszasín folyamatosan kent, így karbantartást nem igényel. Az emelkedő hullámforma egy további műszaki fortélyt tesz lehetővé: elég helyet biztosít két eltérően kialakított, extra-edzett betételemnek, ezzel tökéletes vágást biztosítva.

Végül a VOLTO rendterítők innovciója a MAX SPREAD technológia, aminek segítségével fejlett terményáramlás érhető el, miközben a lekaszált állomány terítése még egyenletesebb. Az egyedi kialakításnak köszönhetően a terményáramlás bármely két szomszédos rotor között úgy tud áthaladni, hogy az egymással szemben lévő karok a terményt nem dobják egymásnak, hanem ívesen szétterítik. Így lehet az anyagfelvétel a hagyományos koncepciókkal összehasonlítva akár 33 százalékkal nagyobb, hiszen forgás közben a MAX SPREAD rendszer 29,3 fokban hátrafelé hajlítottrugós fogai 33 százalékkal nagyobb köríven dolgoznak a haladási irányra merőlegesen. Ennek köszönhetően még alacsonyabb TLT-fordulatszámnál is nagyobb tempó érhető el munka közben.

A német CLAAS zöldsoros innovációi elsősorban a kiváló takarmányminőséget és a hatékony munkavégzést szolgálják, így a kiváló gyártási minőséggel párosítva valóban nyerő kombinációt kínálnak a hazai gazdálkodók és állattartók számára is.

 

Fotó: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek