Családban marad a minőség: így termel kiváló tejet a Nyakas Farm

Családban marad a minőség: így termel kiváló tejet a Nyakas Farm

A Keleti-főcsatornától és az M3-as autópályától néhány 100 méterre található a hajdúnánási Nyakas Farm. A 2200 Holstein-fríz tehén és szaporulata teszi ki a tejtermelő gazdaság közel ötezres állatállományát, aminek jóllétéért a család mindent megtesz.

 

Nyakasék a növénytermesztéstől kezdve a fejésen át a takarmányozásig gondosan odafigyelnek az állataik igényeire, így azok jó minőségben és nagy mennyiségben adnak tejet. A termeléshez az elmúlt évtizedek alatt egy egész sor gépet vettek az AXIÁL Kft.-től, most arra voltunk kíváncsiak, hogyan működik náluk a három RMH takarmánykiosztó kocsi.

Hajdúnánás észak nyugati határát elhagyva, a Fürj-éren túl tűnik fel a Nyakas Farm, ahová egy sorompóval is őrzött portán keresztül jutunk be. Az istállókhoz vezető hosszú, egyenes út két oldalán két takaros családi házban élnek Nyakasék, így szükség esetén egy perc alatt elérik a telepet. Az 1995-ben alapított tejtermelő gazdaságot szoros családi összefogással irányítják, Nyakas András fokozatosan adta és adja át a feladatokat az ifjabbik Andrásnak és Tamásnak. A legkisebb testvér, Éva joghallgató a Debreceni Egyetemen, ő is azt tervezi, hogy a tanulmányai végeztével bekapcsolódik a családi cég tevékenységébe. A fiatalok októberi ottjártunkkor épp annak örülhettek, hogy számos elismerés után az övéket választották Magyarország legszebb birtokának, amit a rendben tartott telep, az épületek, az istállók és a gépek állapota is igazolt.

 

 

A Fürjhalmi Nyakas tanya teljes területe 25 éve még szántóföld, az irodaépület pedig, ahol ma beszélgetünk, korábban a lakóhelyünk volt, az ebből nyíló rendezvényterem pedig az első istálló helyén valósult meg nemrég - mesélt a múltról ifjabb Nyakas András. Édesapánk 1995-ben 25 vemhes Holstein-fríz üszővel indította a gazdálkodást itt, Hajdúnánás határában. Amit akkor elkezdett, azóta is folytatjuk: a mai napig tart a fejlesztés. Az öntözéses pályázaton tavaly nyertünk, kész is van a beruházás, amivel 450 hektáron tudunk extra nedvességet kijuttatni. A következő lépésben további 300 hektáron tervezzük a rendszer bővítését. A közeljövőben az állatlétszámon tervezünk növelni, ami természetesen újabb istállókat is jelent. A távlati célunk pedig egy fejőház építése. Összesen nagyjából 1800 hektárnyi réti csernozjom talajt művelünk meg, ezek mind a takarmánytermelést szolgálják.

A mezőgazdasághoz fűződő kapcsolatunk családi eredetű: a szüleink és a nagyszüleink is az agráriumban találták meg a számításukat. Azonban a pályaválasztáskor nem volt semmilyen kényszer felénk arra, hogy ezt a hivatást válasszuk. Édesapánk szerencséjére a 10 évvel fiatalabb öcsém és én is annyira megszerettük a gazdálkodást, hogy eszünkbe sem jutott más irányban keresgélni. Gyerekkorunktól kezdve láttuk és átéltük a fejlődést, a szakmaiságot és a lehetőségeket. A generációváltás jó néhány éve megkezdődött és még jó néhány évig tartani is fog. Úgy érezzük, hogy jó úton járunk, élmény a közös munka – mondta az ifjabb András.

András kiemelte, hogy a Nyakas Farmon a lassabb, de biztonságosabb fejlődést tartják megfelelőnek a növénytermesztés és az állattenyésztés szempontjából is.

Nem mentek bele kockázatos tranzakcióba, az RTK-rendszert például a többi gazdálkodónál látott sikeres alkalmazást követően tavaly vették meg, és idén élvezik a technológia gyümölcseit. Az első 20 évben mindig az állománynövekedést igyekeztek követni, ami folyamatos istállóépítéseket jelentett. Az utóbbi 5 évben jutottak el oda, hogy olyan gépekkel erősítették meg a telep flottáját, amelyek alkalmasak ekkora gazdaságméret kiszolgálására. Az AXIÁL Kft. forgalmazásában álló szinte összes márka megtalálható a portán, a CLAAS, Landini, Gehl, Horsch, Monosem, Manitou. Saját kombájnjuk nincsen, a betakarítást bérbe végzi náluk egy-egy CLAAS MEGA és TUCANO arató-cséplőgép.

A Nyakas Farm fő profilja a tejtermelés, a 2200 tehén évente 23,5 millió liter tejet ad. Az irodahelyiségben a Holstein-fríz tenyésztők egyesületének elismerő oklevele tanúsítja, hogy 2019-ben 11 ezer 427 kilogramm tejhozamot értek el az országos tejtermelési díjazáson. A gazdaságban mindig extra tejminőségre törekszünk, aminek egyik záloga a minőségi takarmány készítése. Többek között ennek köszönhető a 3,6 - 3,7 tejzsír százalék és a 3,2 - 3,3-as tejfehérje érték is – mesélte a középső testvér, Nyakas Tamás.

 

 

A Nyíregyházán mezőgazdasági mérnökként, majd Debrecenben állattenyésztő mérnökként végző fiatalember arról is beszélt, hogy 2-4 állattal aktívan részt vesznek a nagyobb tenyésztői versenyeken, amik tökéletesen mutatják a tenyésztői munkát és annak színvonalát. Ezeken több első és dobogós, valamint különdíjas helyet is elértek már.

Fontos, hogy mi nem kiállításra tenyésztjük az állatokat, hanem hosszú élettartamra törekszünk, és azokból választjuk ki a jószágokat, amiket elviszünk a megmérettetésre. A teheneken kívül is tartunk állatokat: 5 éve vásároltunk 30 darab anyajuhot, amit telep körüli terület legeltetésére, karbantartására hoztunk Hajdúnánásra. A birkatartás kezdetben hobbinak indult, ám mivel láttunk benne lehetőséget, bővítettük az állományt; így ma 900 anyajuh, és a szaporulat van a birtokon. Az állatokat a húsuk és a gyapjútermelésük miatt tartjuk, főként Merinó és Ile de France fajtákat. A tehenek fejéséről és a telepirányítási rendszerről Tamás azt mondta el, hogy a fejőházban működő számítógépes programmal folyamatosan és valós időben nyomon követik az állatokra hatással lévő körülményeket. Így egyedszinten tudják megvalósítani a kezeléseket és a termékenyítés optimális idejét is pontosan meg tudják határozni. A takarmánykezelésnél és kiosztásnál is igyekszünk a lehető legprofibb munkát végezni, ami a munkatársaink áldozatos munkája nélkül nem lenne lehetséges – mondta Tamás.

A telepen két RMH önjáró kocsi dolgozik, a 30 m3-es RMH Turbomix és egy 22 m3-es Premium típus, így az összes állatunkat önjáró kocsival etetjük. Az előbbi 1650 tehenet és 400 vemhes üszőt, az utóbbi pedig 530 tehenet és 1000 növendéket lát el. A tejelőállomány TMR-jéből 9,5, illetve 6 tonna keverhető egyszerre a gépekkel. Az egyik legfontosabb előnyük a kezelőbarát kabin, melyben az alacsony zajszint, a klímaberendezés, a jó kilátás és a könnyű kezelhetőség teszi kényelmesebbé a munkával töltött időt. Nagyon lényeges az RMH-k megbízhatósága is: a beszerzésük óta minimális ideig kellett csak állniuk, amikor pedig erre sor került, a gyors szervizszolgáltatásnak köszönhetően hamar újra munkára foghattuk őket. Komoly előny még a gyors betöltési teljesítmény, a Turbomix mindössze fél óra alatt tölthető meg. Gyorsan keveredik bennük takarmány, ami homogén elegyet alkot: az utolsó komponens betöltése után néhány perccel már kiosztható a TMR. Az önálló munkavégzésre is érdemes kitérni, mert a kezelőn kívül nincs szükség több személyre és egyéb munkagépre a takarmányozási feladat elvégzéséhez. A telepre szabott méret és kiosztó rendszer, valamint a precíz és jól kontrollálható mérlegrendszer is nagyban segíti a kollégák munkáját – meséli ifjabb Nyakas András.

 


 

Az RMH Turbomix 30-as gép története:

Közel 10 évvel ezelőtt érte el az állományméret azt a szintet, amit a meglévő gépparkkal már nagyon nehezen tudtunk kiszolgálni, továbbá a gépek műszaki állapota miatt is előfordultak nehézségek az etetésben. Akkor kezdtünk el utánanézni, milyen etetéstechnológiai lehetőségek vannak a piacon. Több telepen is jártunk, ahol különböző gépmárkákat és -típusokat néztünk meg, valamint megismertük a gazdatársak tapasztalatait és a véleményét. Mivel az állatállományunk mérete akkoriban évről-évre 10-15 százalékot nőtt, ezért mindenképp az elérhető legnagyobb típusokban gondolkodtunk. A vontatott silómarós kocsik ilyen méretben már nincsenek, ezért csak a vontatott és önjáró vertikális csigás gépek jöttek számításba. A vontatott kocsikhoz viszont szükség lett volna egy plusz kezelőre, egy homlokrakodóra és silófal kezelő eszközre is, ezért az önjáró kocsit választottuk. Két fő tényező miatt döntöttünk a gyártó mellett: egyrészt ez kapta a legtöbb pozitív visszacsatolást a telepek részéről, másrészt pedig az AXIÁL Kft. szervizhátterét láttuk a legbiztosabbnak – mondta ifjabb Nyakas András. Bár Nyíregyháza közelebb esik hozzánk, a megyei illetékességünk miatt a debreceni szervizből járnak ki az AXIÁL Kft. kollégái. Az alkatrészes munkatárs például mindennap jön a telepre. Ha valamivel gond adódik, igyekeznek aznap intézkedni, de legkésőbb 1-2 napon belül mindig megoldják a feladatokat. A Harsányi család és a Nyakas család hosszú ideje jó viszonyban van egymással, amire büszkék is vagyunk. Akárcsak arra, hogy nagyon jó szakemberek és kollégák alkotják a csapatunkat, akiknek hálásak vagyunk az odaadó, áldozatos munkájukért.

 


 

Így valósult meg az átállás a vontatottról az önjáró etetéstechnológiára

A régi technológiáról való átállás zökkenőmentes és gyors volt. A legszokatlanabbak a gép nagy méretei voltak, de a megfelelő kezelőszemélyzettel ez sem okozott problémát. Egyedül a szénák megfelelő aprítását kellett külön megoldanunk, mert az igaz, hogy a gép képes rá, de a megnövekedő keverési idő és az anyagok nagyobb mértékű kopása miatt mi inkább daráljuk a szénákat – osztotta meg a takarmánykeverés technológiájának egyik finomságát András. Azt pedig már a gyakorlat is igazolta, hogy a gép beszerzésével a dolgozók munkakörülményei sokat javultak, és jelentősen csökkent a ledolgozott munkaórák száma.

Az RMH Premium 22-es 2016 őszén került hozzánk, egy 12 m3-es vontatott, silómarós kocsit váltott le. Mivel a telepek infrastruktúrája bizonyos mértékű korlátot szabott a választott típussal kapcsolatban, ezért maradtunk a Premium 22-esnél, amit többnyire a növendékek ellátására és a különböző koncentrátumok keverésére használunk. A második RMH üzembe állítását követően a dolgozók itt is jobb munkakörülményekről számoltak be, az etetett TMR-ek minősége és homogenitása pedig nagyságrendekkel jobb lett. Ugyan a régebbi kocsikkal is megfelelő keverést lehetett megvalósítani, viszont az több ideig tartott, és sokat sérült a rostok struktúrája is. Az RMH önjáró kocsik ráadásul egyszerre biztosítják a gyors marási kapacitást és a struktúra megóvását.

 

 

A gépek élettartama, üzemórák, komponensek

A lehető leghosszabb gépéletút eléréséhez nagyon fontos a kezelő és ellenőrző személyek hozzáállása és kommunikációja, ezért nagy figyelmet fordítunk a gépek folyamatos karbantartására – folytatta András. Mindkét önjáró etetőkocsi 6-8 órát dolgozik naponta, 2020. október közepéig 16 és 11 ezer üzemórát használtuk őket. Mivel a növendékek nagy részét a Premium kocsival etetjük, az ő takarmányuk pedig sok száraz komponenst tartalmaz és a tápkeverést is ezzel végezzük, jóval nagyobb súrlódásnak van kitéve, mint a nagy testvére. A kisebb gép élettartama ezért várhatóan néhány 1000 üzemórával kevesebb lesz majd. Mivel a gépeket az év minden napján használjuk, nagyon fontos a megfelelő műszaki állapotuk fenntartása és a gyors szervizellátás, hogy a jószágok etetésében soha ne lehessen fennakadás. Így vésztartaléknak vásároltunk egy vontatott 22 m3-es RMH kocsit is. A vontatott gépekre ugyan jellemző, hogy használatuknál legalább egy rakodógépre, egy silófal kezelő berendezésre és esetenként egy másik kezelő jelenlétére van szükség, de a tartalék takarmánykiosztó kocsi meglétének köszönhetően nyugodtabban alszunk, mert nem fordulhat elő, hogy az állatok ellátás nélkül maradnak.

Az RMH-nál az is nagyon tetszett nekünk, hogy a gyár a vevő kívánsága szerint a telepre szabja a gépeket. A megegyezés után a kiosztóasztalok hosszúsága, valamint a magasság és a szélesség is módosítható, hogy a gép tökéletesen megfeleljen az adott telepi körülményeknek. Nekünk ez azért is volt különösen fontos, mert több istállótípus is megtalálható nálunk. Vannak etetőasztallal ellátott, és különböző jászolmagassággal rendelkező istállóink is, ráadásul néhol az istállóméreteket is figyelembe kellett venni. A precíz felmérésnek köszönhetően olyan gépeket sikerült összeállítani, amelyek teljes mértékben kielégítik a jelenlegi igényeinket.

 

Szöveg: Csurja Zsolt, újságíró

Kép: Fejes Márton

Forrás: AXIÁL Híradó 2020. 5. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek