Agrártámogatások – Pénzügyi megoldást keresve…

Agrártámogatások – Pénzügyi megoldást keresve…

„Óriási pénzeső a magyar agráriumban: ezek az új pályázatok várhatók 2021-ben” címmel jelent meg egy cikk az Agrárszektor.hu oldalon április 22-én. Ez valóban így van!

Az állattartó telepek korszerűsítésétől kezdve, a kertészeti tevékenységek fejlesztésén át, az élelmiszeripari üzemekig vagy a digitális technológiák fejlesztéséhez kapcsolódóan mind-mind jelennek meg a sok milliárd forint keretösszegű pályázatok. A felsorolás pedig még így sem teljes.

Ez óriási lehetőség kis- és nagyvállalkozásnak egyaránt, viszont fontos, hogy átgondoltan pályázzunk és úgy is valósítsuk meg az elnyert projektet. Mindenki szeretné maximálisan kihasználni a lehetőségeket, de nem elég a pályázatot elnyerni, meg is kell valósítani ahhoz, hogy az összegnek örülni is tudjunk. Míg egy gépvásárlás viszonylag egyszerűen, eszközalapon megvalósítható, addig egy épületberuházás már összetettebb forrásösszetételt és fedezetbevonást is igényel.

 

 

Az állattartó telepek fejlesztéséhez nyújtott támogatások esetében például a támogatás jelentős része épületek felújítására, bővítésére, újak létesítésére vonatkozik. Nagyon fontos tehát, hogy a projekteket próbáljuk lehetőleg egy kézben tartani. Mivel a pályázat megvalósításának sikere a teljes beruházás végrehajtásától függ, valószínűleg nem lesz olyan egyszerű külön választani a gépberuházást az építési tevékenységektől. Legalábbis finanszírozás tekintetében.

Ha például valaki az éves bevételének többszörösére pályázott, és nem áll rendelkezésére a megvalósításhoz szükséges teljes összeg, tehát finanszírozást kíván igénybe venni, jobban jár, ha már a gépberuházás finanszírozásakor gondol az épületek finanszírozására is.

 

 

Azt javasoljuk tehát Önöknek, hogy gondolkodjanak előre, gondolkodjunk közösen. Az Axiál Financial Services Kft. segít a teljes projekt becsatornázásában. Partner lízingcégeinkkel együttműködve az épületek finanszírozására is tudunk megoldást ajánlani, és így a gépfinanszírozás is a megszokott keretek között valósulhat meg. Ez a helyzet pedig nem csak a finanszírozóknak lesz megnyugtató, hanem Önöknek is. Ugyanis egy ilyen komplex jóváhagyás biztonságot ad. Nem akkor kell a finanszírozást intézni, mikor már közelít a megvalósítási határidő és az építkezéssel is foglalkozni kell a mindennapi teendők mellet. Az előre gondolkodás sok későbbi stressztől, idegeskedéstől megkímélheti Önt és családját is.

Az építkezéssel nem járó pályázatok esetében is megéri előre gondolkodni. A beadás után a projekt megvalósítás már saját felelősségre megkezdhető. Ha azonban ezzel nem szeretnének élni, a finanszírozási kérelmet akkor is érdemes kitölteni és elbíráltatni. A jóváhagyás ugyanis nem veszik el, a későbbi megvalósításkor csak újra aktiválni kell és így a beruházás hamar megvalósítható a pályázati döntés kihirdetését követően.

 

Keresse bizalommal AFS pénzügyi tanácsadóját, hogy a pénzesőből végül ne özönvíz legyen, hanem aranyat érő májusi zápor!

 

Forrás és kép: Horváth Dóra, folyamatszabályozási- és marketingmenedzser/AFS Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek