A legnehezebb körülményekkel is megbirkózik: HORSCH MT TIGER

A legnehezebb körülményekkel is megbirkózik: HORSCH MT TIGER

A termés nagymértékben függ a talajművelés minőségétől. Az időjárásban tapasztalható extrém viszonyok tovább nehezítik annak egyébként sem egyszerű folyamatait. A hagyományos forgatásos eljárást egyre jobban kezdi kiváltani a forgatás nélküli.

Mind több termelő esküszik a szántás elhagyására; akik belefogtak és kitanulták minden csínját-bínját, eke nélkül is boldogulnak. Valaki szerint ennek sikeressége fejben dől el, bár hozzá kell tenni, hogy a gyomosodás és ennek helye kezelése odafigyelést igényel. Más időben, másféle gyomok jelennek meg, mint hagyományos, forgatásos műveléssel. Ezt a kihívást szívesen vállalják a termelők és a gépgyártók is.

Idén is jó eredmények várhatók a kukoricától, ami viszont rögtön feladja a leckét, hogy miképp lehet megfelelően a talajba dolgozni a szármaradványokat. Az MT TIGER-t kimondottan erre a feladatra találta ki a HORSCH, hiszen a tárcsamezővel és a kapasorokkal egymenetes, hatékony talajművelést tesz lehetővé.

A HORSCH MT TIGER nagy, 68 centiméteres lapátmérőjű tárcsái intenzíven keverik és aprítják az említett elhanyagolt árvakelést, vagy a nagy mennyiségű kukorica-szármaradványt. A rugós biztosítású kapák akár 35-40 centiméteres mélységben is tudnak dolgozni. A gép sokoldalúságát mutatja, hogy többféle kombinálható orrbetét választható a kapaszárakra, így a sekély tarlóhántásra vagy akár lazításra is kiválóan alkalmazható.

 

 

A TIGER művelőelemeivel egy menetben elvégezhető a sekély tarlóhántás és a mélylazítás. Ehhez nem kell mást tenni, mint a tárcsasort sekélyen járatni, a kapákat pedig a maximális művelési mélységbe állítani. Ilyenkor le kell szerelni a kapaszárról a „hagyományos”, széles MulchMix orrbetétet, a forgatólemezt, és helyette az LD, vagy a legújabb ULD keskeny, mindössze 4 centiméter széles kapákat kell feltenni. Ezek megfelelő mélységben lazítanak, és nem fognak rögöket felhozni magukkal. Visszatömörítésre is széles paletta áll rendelkezésre, így a talajszerkezetnek legmegfelelőbb – akár duplasoros – tömörítő hengerrel kérhető a kultivátor.

Az MT TIGER széria háromtól nyolc méteres munkaszélességig érhető el. Vontatási igénye általában méterenként 90 lóerő, eszerint kell a meglévő eszközparkhoz kultivátort illeszteni. Természetesen akadnak szélsőséges esetek, olyan regionális adottságok, amelyek növelhetik az erőgép igénybevételét.

A HORSCH mint gyakorló termelő, több kelet-európai gazdasággal rendelkezik, amelyek munkájából és gyakorlati problémáiból sok tapasztalatot szerez. Látja a jelenlegi hiányosságokat, mert ezekkel saját maga is szembe kerül, ezért olyan gépeket fejlesztett ki, amelyekkel elkerülhető a több éves, „talajzsaroló” gazdálkodás, és robbanásszerű a termés növekedése.

A hagyományosan, talajfelszínre kijuttatott műtrágyát tárcsával, ekével vagy éppen kultivátorral dolgozzák be a földbe. Különböző hatások miatt a tápanyagok egy részét a növények nem tudják felvenni (ilyen például a pH, vagy a különböző antagonizmusok). Ezeket a hatásokat leggyorsabban az úgynevezett depó-műtrágyázással lehet kiküszöbölni: a tápanyagokat kis helyre, nagy koncentrációban juttatják a talajba, ezáltal hosszabb ideig maradnak felvehetők. Laza talajokon például a foszfor nagy koncentrációban nem kötődik a talajhoz, a nitrogén ammónium formában, nagy koncentrációban, hosszabb idei felvehető állapotban marad.

A növényi gyökérreakció szempontjából nézve a depó-műtrágyázást, azt látjuk, hogy az ammónium vonzza a gyökereket, és a rövid hajszálgyökerek fejlődésére van pozitív hatással, a foszfor a hosszú hajszálgyökerekre, a kálium pedig semleges a gyökérvonzásra. Ezért például őszi alapműtrágyázás esetén a káliumot mélyre juttatva, érdemes mellé még foszfort is adagolni, mert mindkettő tökéletesen alkalmas a depó-műtrágyázásra, de a foszfor még a depóba is irányítja a gyökereket.

 

Barabás Zsolt, HORSCH-szaktanácsadó

A HORSCH TIGER MT kombinált szántóföldi nehézkultivátor elején a duplasoros tárcsaszekció intenzíven aprítja és keveri a növényi maradványokat, akár 20 centiméteres mélységig. A tárcsasor utáni kétsoros lazítókapákkal javítható az eketalp-betegség. Kapák mögötti műtrágya-kijuttatással még sokoldalúbb a gép.

Talajlezárásra többféle hengervariáció áll rendelkezésre, talajtípustól függően, ezekkel csökkenthető a víz elpárolgása, illetve a szénvesztés a talajból.

Kiválóan alkalmazható gabonatarló utáni repcemagágy-készítésre, illetve szántás helyett őszi alapművelésre, kapás növényeknek vagy tavaszi kalászosoknak.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Fotó: HORSCH, Mezőhír

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

Több, mint kísérleti parcella

 

Sitzenhof főútjától jobbra látni a HORSCH kísérleti parcelláit. Eredetileg termesztési próbákra hozták létre, de már arra is használják, hogy kapcsolatba kerüljenek az emberekkel, és oktassák őket a mezőgazdaságról. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek