A girbe-gurba sorok orvossága 1. rész

A girbe-gurba sorok orvossága 1. rész

Törzsgyökeres alföldiként mindig meglepődök, amikor dombos tájra tévedek. Hihetetlennek tartom, hogy az ember bekanyarodik egy sarkon és a meggyűrődött táj fogadja. Mint kiderült, aminek én úgy örvendezek, az a Nászai család egyik legnagyobb bosszúsága.

Nagy lejtők, nagy emelkedők, alaktalan táblák és girbe-gurba sorok. Ezzel küzd nap mint nap Nászai Róbert, id. Nászai Zoltán és ifj. Nászai Zoltán, akik szinte minden munkát maguk végeznek gazdaságukban. Nemrég azonban egy új technológia beszerzésével könnyebbé vált az életük, látogatásunk során erről beszélgettünk.

 

A képen ifj. Nászai Zoltán, id. Nászai Zoltán, Nászai Róbert gazdálkodók és Kóbor Szabolcs területi képviselő

 

Mivel foglalkoznak?

NR: Családi gazdálkodók vagyunk, a bátyámmal és a fiával cirka 250 hektár földet művelünk. A területek eléggé széttagoltak, a legnagyobb egybefüggő táblánk 25 hektár. Nagyjából 10-20 hektáros darabjaink vannak, de akad jó pár 1-2 hektáros is. Dombos vidéken gazdálkodunk, kevés egyenes területünk van, sok földünket erdő szegélyez, így minden évben jelentős vadkárral kell számolnunk. Klasszikus növényeink vannak, mint például gabona, kukorica, napraforgó. Ezen a vidéken nem is termelhető nagyon más az előbb említett vadkár miatt. A gépparkunkba két CLAAS traktor – egy ARES 557 ATZ és egy AXION 830 – található, de van CLAAS rakodónk, egy SCORPION, és egy TUCANO 450 típusú kombájnunk. A TUME vetőgépünket is az AXIÁL Kft.-től vásároltuk, de van a vállalattól műtrágyaszórónk, kaszánk is. A gépeink java mondhatni az AXIÁL-tól van. Van más által forgalmazunk gépünk is, számunkra viszont az a legfontosabb, hogy minden gépünk megvan, amire szükségünk van. Foglalkozunk bérmunkával is, ami leginkább az aratást, illetve a szálastakarmány-betakarítást jelenti. Bár utóbbi lecsengőben van, mert a környékünkön eléggé megcsappant az állattartók száma. Mi nem foglalkozunk állattartással, nem akartunk belevágni, mert az olyan mértékű lekötöttséget igényel, amit nem tudunk felvállalni.

 

 

Mi volt a legutóbbi beruházásuk?

NR: Tavasszal vásároltunk két darab Trimble automata kormányzási rendszert, amelyhez permetezőgép szakaszvezérlő egységet és vetőgép sorelzáró egységet is kértünk. Ez az első komolyabb GPS-technikánk, de korábban is volt már egy alap sorvezetőnk, amit még 2010-ben vásároltunk. Az csak 20-30 cm pontossággal működött, de már az is sokat segített. Nemrég pedig úgy döntöttünk, hogy fejlesztünk.

A történet onnan kezdődik, hogy permetezőgép szakaszvezérlést szerettünk volna vásárolni, három másik cégtől is kértünk ajánlatot, de az AXIÁL adta a legkedvezőbbet. Megkerestük a céget, mert volt már közös múltunk, ismeretségünk és megtudtuk, hogy lesz Trimble forgalmazás. Végül Szabolcs – Kóbor Szabolcs, területi képviselő - hívott fel bennünket, hogy beszéljünk személyesen is. A szakaszvezérlő egységet mindenképp akartuk, aztán Ő ajánlott egy olyan lehetőséget, amit mi is fontolóra vettünk, végül elfogadtuk és megléptük.

Vásároltunk két Trimble automata kormányzási rendszert, először az egyik traktorunkba, majd a másikba is kértük. Alapvetően úgy gondoltuk, hogy egyet veszünk, majd átszereljük használatkor a másikba, de végül kettő berendezés mellett döntöttünk, hiszen mindkét traktorra egyidőben van szükségünk.

 

 

 

Egy ilyen kiadás előtt mennyit gondolkoztak?

NR: Sokat, ennek ellenére Szabolcsnak nem volt nehéz dolga velünk, mert mi fejlődni akartunk. Azért indultunk el a precíziós gazdálkodás irányában, hogy könnyebb legyen a dolgunk, pontosabban tudjuk a munkákat elvégezni. Természetesen a sorelzárással és a szakaszvezérléssel spórolni is lehet – ez sem volt utolsó szempont -, gondolok itt az üzemanyagra, az inputanyagra, az időráfordításra, sőt még a környezeti terhelés csökkentésére is.

 

Tudatosan figyelik, hogy mennyit takarítanak meg a technológiával?

NR: Egyelőre nagyon rövid ideje használjuk, még nem számolunk, de ez azért nem olyan beruházás, ami egy-két hónap alatt fog megtérülni, de hosszú távon biztosan. Mi 8-10 évre kalkuláltunk. Szóval egy negyed szezon után, annyit látunk, hogy lényegesen könnyebben, egyszerűbben tudunk dolgozni. Később szeretnénk még fejleszteni, például hozamtérkép alapján műtrágyát kijuttatni, de ehhez még beruházásra van szükség, illetve megbeszéltük Szabolccsal, hogy lépésről-lépésre haladunk. Úgy gondolom viszont, hogy az első nagy lépést megtettük.

 

 

Hogy történt a beszerelés? Mennyire gyorsan követte a megrendelést?

NR: Természetesen szerettük volna már másnap használni az eszközöket, de tudtuk, hogy ez egy új technológia, most vezették be a vállalatnál, várnunk kell rá valamelyest. Nagyjából tudták tartani a vállalt határidőt, és panaszunk sem lehet, mert bármikor hívom Szabolcsot, vagy más kollégát is, segítenek. Egyébként is jó kapcsolatban vagyunk az AXIÁL-lal, évek óta van átalánydíjas szervizszolgáltatásra szerződésünk. Ezért nem is bántuk, hogy Szabolcs megkeresett bennünket, mert így egy olyan céggel vagyunk kapcsolatban, aki biztosítja szerviz- és alkatrészháttért is. Nagy cég, sok alkalmazottal, mindig lesz valaki, aki segíteni tud, ha szükség van rá.

NZ: Baja ráadásul nem a világ végén van, ha kell valami, könnyen elérhető, de a dombóvári, illetve a szekszárdi telephely sincs tőlünk messze. Próbáltuk a gépeket is egy helyről beszerezni, ez sok mindent megkönnyít, például a szervizeseket is jobban ismerjük, az alkatrészrendelés is egyszerűbb, az olajok, minden. Meg is vagyunk elégedve, nem az első axiálos gépeket nyúzzuk. Volt Landinink, Manitounk is, most viszont CLAAS traktoraink és rakodónk van, nekünk ez vált be.

 

 

Mennyire egyszerű kezelni a megvásárolt GPS-eszközöket?

NR: Elsőre hirtelen sok az információ, amikor elmondják, aztán szépen lassan letisztul a történet és nem nehéz megérteni a működését, nem kell hozzá egyetemet végezni.

NZ: Inkább a bevitt adatokra kell nagy figyelmet fordítani, ugyanis akkor dolgozik pontosan a gép, ha pontosak az adataink.

NR: Így, hogy már használtunk előtte sorvezetőt, nem volt olyan ijesztő. Persze, akinek nincs ilyen tapasztalata, annak biztos bonyolultabb. Mi tudtuk, hogy próbálgatni, gyakorolni kell például egy üres táblán vagy mezőn, vagyis dolgozni kell vele és menni fog.

NZ: Persze, ha az égiek is úgy akarják.

 

MAXI-NET RTK jelkorrekciót használnak. Nem volt gond vagy jelvesztés?

NR: Egyszer fordult elő, hogy leakadtunk, de az is abból kifolyólag fordult elő, hogy a mobilnetet szolgáltató cég karbantartást végzett. Ahhoz képest, hogy itt milyen domborzati viszonyok vannak, teljesen jól működik a rendszer. Vannak helyek, ahol bekapcsol az xFill rendszer, ez áthidalja az esetlegesen előforduló jelvesztést. Talán kétszer kapcsolt át a munkák során, ez itt a szárazdi határban, a völgyben fordul elő, de nem okoz gondot, mert valóban áthidalja a rendszer.

 

 

Más GPS-eszközökkel dolgozni?

NR: Lényegesen kényelmesebb. Lehet figyelni másra, a munkagépre, bármire, mert a berendezés teszi a dolgát. A napokban kultivátoroztuk a napraforgót, ott azért nem mindegy, hogy jobbra vagy balra fordul az ember, hogy kivágja-e a tövet. Ugyanez elmondható a permetezésnél is. Villanypásztor, fa és erdő szegélyezi a táblákat, figyelni kell arra, hogy meddig megyünk, vagy hogy a gép szárnyai ne ütközzenek, de a szakaszvezérlő egységgel nincs ilyen gond, a rendszer teszi, amit kell. Ez a kényelem. Mindamellett az idő, az üzemanyag is számít. De ezzel este és ködben is lehet dolgozni, nálunk pedig még az alaktalan táblák miatt is kifejezetten jó, hogy megvásároltunk az eszközöket.

 

Működés közben minden táblát külön elneveztek és minden táblához csináltak AB nyomvonalat, egyenest és mindegyikhez táblakörvonalat és táblahatárt is?

NR: Igen. Minden táblát beírtunk, de azóta be is jártunk mindent. Voltak fenntartásaink ezzel kapcsolatban, mert nem így csináltuk eddig. Ugye görbe a tábla és mi korábban ezt követtük le, és az mindig olyan lett, amilyen. Most furcsa is volt, hogy egy egyenes mentén dolgoztunk, de jó lett és nagyon tetszik a végeredmény. Jó ránézni, hogy nyílegyenesek a sorok és könnyű művelni kultivátorozásnál, permetezésnél a területet. Gondolom ez majd betakarításnál is érezhető lesz, hogy nem kell egész nap tekergetni a kormányt.

 

 

Ha jól értem egyszer kellett felvenni a tábla adatokat, utána pedig már az előzőket használták. Mi a tapasztalat, ha később, más munkaművelettel mentek vissza a korábbi nyomvonalra, pontos volt a rendszer?

NR: Én azt látom, hogy tartja a gyakorlatban is azt a 2 cm-t, amit ígért.

 

Permetezőgép szakaszvezérlésnél volt olyan problémájuk, hogy egyik helyen alulfedés, a másik helyen pedig ráfedés volt vagy pontosan mindig ott zárt el, ahol kellett?

NR: Pontos. A tavaszi, második vetéseknél, amikor nitrosolt szórtunk, akkor már megvolt a rendszer. Ez a munkaművelet nagyon jól mutatja, ha kimarad, kisárgul, illetve azt is, ha több dózist kap a növény, mert akkor kiég. De ilyet nem tapasztaltunk, mióta a Trimble rendszerét használjuk.

Van olyan kollega, aki a sorvezetőben sem hisz. Nekünk már furcsa lenne automata kormányzás nélkül a két traktorral dolgozni. Nagyon megkönnyíti a munkát. Ha csak a napraforgó vagy a kukorica gyomirtásáról beszélünk, az ember számolja a sorokat, hogy hol forduljon, de ezzel a rendszerrel nem kell számolgatni és nincs tévesztés. Régebben a bátyámmal ketten csináltuk ezt, egyikünk vezetett, a másikunk számolta a sorokat. Ma már nincs szükség rá.

 

Csináltak adatmentést?

NR: Igen. Ezt mondhatni a saját hibánkból megtanultuk, mert egyszer töröltek mindent és elvesztek az adatok. Azóta mindent mentünk, de kell is, mert, ha másik géppel dolgozunk, akkor egy pendrive-val könnyen átvihetjük az adatokat. Erőgépek, munkagépek, táblaadatok, nyomvonalak adatait, mindent. Lényegesen egyszerűbb előhívni, mint újra beírni az adatokat.

 

Köszönjük az interjút!

 

Kép: Sándor Zoltán

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser és Kóbor Szabolcs, területi képviselő

 

 

 

A girbe-gurba sorok orvossága 2. rész

 

Néhány héttel ezelőtt a Nászai családnál jártunk, akik tavasszal vásároltak GPS-eszközöket. A cikk 1. részében arról kérdeztük partnereinket, mennyire elégedettek a berendezésekkel, a 2. részben pedig területi képviselőnk beszélt a választott technikáról. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek