A girbe-gurba sorok orvossága 2. rész

A girbe-gurba sorok orvossága 2. rész

Néhány héttel ezelőtt a Nászai családnál jártunk, akik tavasszal vásároltak GPS-eszközöket. A cikk 1. részében arról kérdeztük partnereinket, mennyire elégedettek a berendezésekkel, a 2. részben pedig területi képviselőnk beszélt a választott technikáról.

Nászaiknak két komplett rendszert ajánlottam, a Trimble GFX 750 AutoPilot Motor Drive-ot RTK pontossággal és a Trimble TMX 2050 AutoPilot Motor Drive-ot szintén RTK pontossággal. Mindkét rendszer android alapokon működik és fontos, hogy ISOBUS kompatibilisek, míg a CFX 750 rendszer nem az. Az ajánlott két rendszer között a különbség az, hogy a GFX monitorja az 25,6 cm, a TMX pedig 30,8 cm képátlójú, valamint a TMX „okosabb”, mert:

  • tud sorkövetést (RG100 sorkövető rendszerrel automatikusan képes a betakarítógépet irányítani a gyári érzékelők segítségével, az adaptert akkor is soron tartja, ha a sorok nem egyenesek),
  • fedélzeti VRA (Variable Rate Application/ változó mennyiségű kijuttatás) GreenSeeker szenzorokkal felszerelhető, amely a növény nitrogén igényét határozza meg és on-line módon tudja a kijuttatott dózist vezérelni,
  • vízgazdálkodási funkciókat tud kezelni (VerticalPoint RTK szintezésvezérlés, WM-Drain vízelvezető megoldás, stb…)
  • tudja a hozamtérképezést, ha beszereljük/áttesszük betakarító gépbe
  • és a munkagép-kormányzást is, ami lehet passzív kormányzás és aktív kormányzás is
  • valamint a NextSwath automatikus táblavégi fordulót is.

Ezen funkciók áttekintése után döntöttek úgy, hogy a GFX rendszert választják, mert a TMX többlettudását nem használnák ki.

 

Kóbor Szabolcs, területi képviselő (balról a harmadik) partnereinkkel, a Nászai családdal

 

A meglévő, sorelzáró motorokkal felszerelt vetőgépüket is szerették volna sorelzárás funkcióval használni, amit a kiválasztott GFX rendszer tud kezelni egy Trimble Field IQ vezérlőegység közbeiktatásával. Ez az egység akár 48 szakaszt is tud külön-külön is vezérelni. Ez az egység ki lett egészítve a szükséges vezetékekkel és a GFX rendszere feloldással már tudja is vezérelni

A vontatott szántóföldi permetezőjük manuális szakaszvezérléssel volt felszerelve, így ehhez a megoldáshoz is a Trimble Field IQ vezérlőegységet ajánlottam nekik, amellyel 2-3 cm pontossággal tudja a GFX rendszer a szakaszokat nyitni és zárni.

 

Ami az RTK jelkorrekciót illeti, partnereink a mAXI-NET-et használják, amely gyakorlatban, szélsőséges domborzati viszonyok között is tudja a 2-3 cm pontosságot. A modem egy gyári Trimble modem, ez egy SIM kártyát képes fogadni. Többre nincs is szükség, mert a Trimble rendelkezésre áll egy olyan xFill nevezetű megoldással, amely esetleges RTK jelvesztés esetén is 20 percig áthidalja a problémát és az automatikus kormányzás megszakítás nélkül tud tovább dolgozni.

 

 

Azért ajánlottam ezt a csomagot, mert a gépparkjuk felmérése és a hosszú távú tervek átbeszélése után ezt a rendszert láttam a legmegfelelőbbnek arra, hogy a későbbiek felmerülő igényeket ki tudjuk szolgálni, valamint a meglévő gépeket a lehető leghatékonyabban tudják üzemeltetni.

A két rendszert azoknak ajánlom, akik a precíziós gazdálkodás területén hosszú távon gondolkoznak, az automatikus kormányzás mellett, szeretnének még változó tőszámmal, változó mennyiséggel inputanyagokat kijuttatni, ezáltal a költségeiket csökkenteni és a hatékonyságukat növelni, valamit az egyre elterjedtebb ISOBUS kommunikációs csatornán keresztül munkagépeiket vezérelni (szakaszvezérlés, sorelzárás, VRA változó mennyiségű kijuttatás).

 

További információt a Trimble eszközökről területileg illetékes GPS-értékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Kép: Sándor Zoltán

Szöveg: Kóbor Szabolcs, területi képviselő

 

 

 

A girbe-gurba sorok orvossága 1. rész

 

Törzsgyökeres alföldiként mindig meglepődök, amikor dombos tájra tévedek. Hihetetlennek tartom, hogy az ember bekanyarodik egy sarkon és a meggyűrődött táj fogadja. Mint kiderült, aminek én úgy örvendezek, az a Nászai család egyik legnagyobb bosszúsága. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek