56 mázsás önsúllyal is úgy megy a traktor után, mint a kiskutya

56 mázsás önsúllyal is úgy megy a traktor után, mint a kiskutya

Bács-Kiskun megye kalocsai járásában, Bajától 25 kilométerre fekszik Dusnok község. Itt gazdálkodik Bényi Ferenc, aki 2005 óta hűséges a Berthoud márkához.

A kapcsolat még a Racer talajkerekes meghajtású permetezővel indult, később egy 4200 literes MAXXOR 40 típussal folytatódott, 2020 őszén pedig használtgép beszámítással érkezett meg a Berthoud VANTAGE vontatott permetező a szakemberhez. Azóta 1500 hektáron segítette őt a növényvédelemben és a tápanyag-kijuttatásban.

A rendezett dusnoki portán több gép is az AXIÁL Kft. bajai központjából érkezett: egy CLAAS LEXION 660 kombájn, egy Manitou 721 LSU rakodógép, egy idei CLAAS 850 AXION traktor és egy felturbózott Monosem kultivátor is a színben várja, mikor kerül rá a sor. A gazdát a demózásokon és az internetes videókon látottak győzték meg arról, hogy a 28 méteres Axiale szórókerettel rendelkező gépet válassza. Mivel már több, mint 10 éve folyékony tápanyag-utánpótlási technológiával dolgozik, és száraz műtrágyát csak sávművelővel szór, ezért a permetező ezt a célt is kiszolgálja. Az egyik nagy előnye a piac többi gépével szemben, hogy nincs túlságosan teletűzdelve elektronikai megoldásokkal, így kisebb a meghibásodás esélye. Míg a kombájn, a kultivátor és az eke időszakosan végzi a feladatát, a permetező kulcsgép nálam. Ez a legtöbbet használt gép az udvarban, így mindig működőképesen kéznél kell, hogy legyen – mondta.
 


Ferenc 300 hektár 45-55-ös kötöttségű, jó termőhelyi adottságú saját földön gazdálkodik és közel ugyanannyi területen végez bérmunkát, amin permetez is. A Berthoud részt vett a kalászosok őszi gyomirtásában, a repcékben a tápanyagkijuttatásban, a Nitrosol kiadásában. „Arra törekedtem, hogy nagy tartályos gépet vegyek, hogy jó ütemben küzdhessem le a hektárokat. Volt rá példa, hogy kimentem a második szórásra 100 liter folyékony műtrágyával és 6 ezer liter vízzel megtöltve és 60 hektárt kezeltem egy menetben. Nagyon sok időt takarítottam meg, hogy nem kellett hazajönni tankolni. Ezt 2 darab kiszolgáló kocsival támogatom meg. A lágy vizet hidromotoros módszerrel a határban felszívva tudok folyamatosan dolgozni.”

2012 óta GPS navigációval és automata kormányzással ellátott traktorokat használok, és igyekszem megváltoztatni a hagyományos talajművelési módszert, amelyben szántunk, kombinátorozunk, taposunk, majd esetleg lazítunk. Ehhez sok videót és szakcikket fogyasztottam el, ezután jutottam el a sávműveléshez.

Az alaptechnológiát a minimum vagy no-tillage, tehát a minimális bolygatással vagy bolygatás nélkül történő megoldások adják, ehhez pedig helyspecifikus tápanyag-kijuttatást használunk. Azt művelem meg, amit kell, és egészséges mulcsot hagyok a talajfelszínen. Ez tartja a vizet a technológiával az üzemanyag-megtakarítás is jelentős. Viszont a gyakorlat olyan emberi képességeket kíván, ami a hagyományos műveléshez szokott dolgozók többségében nincs meg. Nekem szerencsém van, mert a két traktorosom 21 és 18 éve dolgozik nálam, kipróbált, jó szakemberek, értik, mit és hogyan kell elvégezni ahhoz, hogy az eredmény rendben legyen – mondta Ferenc.
 


Ehhez nagyon fontos, hogy a permetező biztonságosan el tudja végezni a feladatát, a felső húzó, a nagyon erős rugózott híd pedig pontos és kényelmes munkát tesz lehetővé. A VANTAGE egy nap akár 100 hektár kényelmes kezelésére is képes. A gép az 5,5 ezer literes (plusz 5 százalékos), 56 mázsa önsúlyú tartály felrakása után is úgy jött utánam, mint a kiskutya. Semmiféle ütést nem érezni menet közben, sőt, ha megrakom, még jobb húzni. Így munkára és vonulásra is kiválóan alkalmas. Az Axiale keretkialakítás jól bevált, a radarvezérlés kiemelten jó. 3 üzemmódban lehet vele szórni: az elsővel talajmagasságban, a második, hibrid megoldással talaj-növényszinten, például kukorica esetén, a harmadikkal pedig a növény fölé, repcében vagy búzában. Ezek a beállítások azért jók, mert nem kell manuálisan, hátrafelé nézve követni az eseményeket. Kényelmesebb így a munka, nincs ráemelgetés, automatikusan elvégzi a feladatot a rendszer. A sor végére érve pedig a gép egy gombnyomással kiemeli a keretet, megfordulás után pedig újra egy gombbal visszatérhetünk a beállításhoz.

A hátsó kerekek fordulási szögét manuálisan is lehet irányítani. Amikor elfordul a traktor egy szögszenzor jelet ad, és a gép automatikusan vezérli, hogy merre forduljon a hátsó kerék, így nem tapos feleslegesen. A kezelőfelület kék monitorja könnyen kezelhető és jól áttekinthető, a joystick pedig arra való, hogy bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáljon a nagy monitorral és ezzel is lehessen irányítani a funkciókat. Ráadásul jó kéztartó is. Fontos előny, hogy Berthoud VANTAGE a zsírzáson és a szűrőcserén kívül nem igényel gépészmérnököt – mondta Ferenc.

A gépet több extrával kértem, ilyen a hidraulikus láb, a rugózott vonórész, a felső húzó, a rugózott kormányzott tengely és a 28 méteres keret, 7 szakasszal. Annak nem láttam értelmét, hogy szórófejenként szakaszoljon, mert sok hibázási lehetőség. A 4 méter széles HORSCH vetőgép miatt egyszerűbb ilyen távolságot szakaszolni.

Az AXIÁL 30. születésnapjára azt kívánom, Isten éltesse Harsányi Zsoltot és a kollégákat, őrizzék meg az egészségüket és maradjanak Baján! Nekünk nagyon sokat számít, hogy a bajban gyorsan segítenek, a nagy raktárbázis a szezonban is biztonságot ad és mindig találnak megoldást az adott helyzetre – mondta mosolyogva Bényi Ferenc.

 

Szöveg és fotó: Csurja Zsolt

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek