WorldSkills Kazan 2019 - Versenyfelhívás

WorldSkills Kazan 2019 - Versenyfelhívás

A MEGFOSZ lobbimunkájának köszönhetően a mezőgépszerelő szakmák köre 2019-ben is lehetőséget kapott a nemzetközi megmérettetésre. Nehézgépszerelő (Heavy Vehicle Maintenance) címen, a versenyfelhívás megnyílt a 2019-es WorldSkills Kazan világbajnokságra.

szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló, a Szakmák Olimpiájaként ismert WorldSkills versenyek rendszere több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A WorldSkills Kazan 2019 versenyre a világ több mint 60 országából érkeznek szakemberek és mintegy 1600 fiatal versenyző küzd meg a világbajnok címért. Ezért rendkívül nagy elismerés már az is, ha egy magyar versenyző képviselheti az országot a mi szakmánkban.

 

Szerletics Máté, az AXIÁL Kft. szervizszerelője, a SkillsHungary győztese nehézgépszerelő szakmában

 

A következő WorldSkills versenyre 2019-ben Kazanban, Oroszországban fog sor kerülni, 2019. augusztus 22-27. Között. A versenyre várják azon fiatalok jelentkezését, akik életkorának felső korhatára a verseny évében betöltött 22 év (1997. január 1. után születtek, de a jelentkezéskor 18. életévüket már betöltötték). Legalább középfokú angol nyelvtudással rendelkeznek, mivel a verseny hivatalos nyelve az angol. Vállalják a több fordulós válogatóversenyeken való részvételt, és a szakmai támogatók és a szakértők közreműködésével vezetett több hónapon át tartó felkészítést az általuk biztosított képzőhelyeken. Jelentkezni EZEN a linken 2019. február 1-ig lehet.

 

A 31 fős magyar csapat a EuroSkills 2018 versenyen Budapesten

 

A jelentkezők létszámától függően várhatóan, 2019. február második felében a MEGFOSZ előválogató versenyt rendez, majd a legjobb versenyző kiválasztására a VI. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató rendezvényen kerül sor. A SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató a Szakmasztár Fesztivállal azonos időben és helyszínen 2019. március 12. és 14. között a Hungexpon kerül.

 

A szakma, a versenyszám rövid leírása:

A Nehézgép-szerelő feladata az építőipari-, anyagmozgató-, erdészeti-, mezőgazdasági-, és bányagépek egész életútját végig kíséri. A gép átadása előtti beállítások és finomhangolások -azaz a gép nullrevíziója- után a tulajdonosnál a gép használata során kopások, törések, meghibásodások lépnek fel. Azért, hogy a gép ismét teljesen működőképes legyen, a nehézgép-szerelőnek fel kell derítenie, azaz diagnosztizálnia kell a hibák okait, majd alkatrészek cseréjével, beállítások optimalizálásával közel gyári állapotba kell tudnia hozni a gépet. A gép működőképességéről próbajáratással, funkciópróbával kell megbizonyosodnia.

Munkáját a szaktudásán kívül diagnosztikai segédeszközök, általános- és célszerszámok, valamint a gép javítási és kezelési dokumentumai segítik.

Követelmények, elvárások:

  • Hidraulikai, elektronikai, mechanikai ismeretek
  • Kapcsolási rajzok olvasásának képessége
  • Biztos szerszámkezelés
  • Gépkezelési alapismeretek

A versenyre jelentkezők a követelmények alapján - a jelentkezők létszámától függően - egy, vagy több körös válogatóversenyen mérik össze tudásukat. Ez után a győztes versenyzők több hónapos szakmai felkészítés után a WorldSkills szakmai világbajnokságon képviselik hazánkat.

További információ elérhető a http://skillshungary.hu honlapon, valamint Karagity István szakértőnél (karagityi@axial.hu, +36308837135).

 

Forrás és kép: mezogepesz.hu

 

 

 

Tapasztalatok a EuroSkills versenyről

 

Lezárult a EuroSkills, melyet 2018. szeptember 26. és 28. között rendeztek meg Budapesten. A 31 fős magyar csapat tagjai között volt az AXIÁL Kft. szervizszerelője, Szerletics Máté is, akit kollégája, Karagity István szervizmérnök mentorált. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek