Tudja, melyik Manitou rakodógép passzol a gazdaságába?

Tudja, melyik Manitou rakodógép passzol a gazdaságába?

Dilemma a Manitou MLT 737 és MLT 741 körül. A mezőgazdasági teleszkópos rakodógépek választéka gyökeresen átalakult, sőt jelentősen nőtt az elmúlt egy-két évtizedben. Ma már nem egyszerű kiválasztani egy adott gazdálkodásnak a legmegfelelőbbet.

Igazodva az igények változásaihoz, a teleszkópos rakodógépeiről ismert Manitou is fejleszti termékeit és bővíti típuskínálatát. 2013-ban kezdte el fejleszteni, majd 2016-ban bemutatta a NewAg mezőgazdasági rakodógép-családot, amely nemcsak nevében tükrözi a megújulást: valóban új fejezetet nyit, színre lépésével egyedülálló választékot kínál a Manitou.

 

 

Nem könnyű választani ennyi típus közül

A Manitou MLT mezőgazdasági szériájában jelenleg mintegy 12 típus húsz különböző variánsa létezik. Nem könnyű megtalálni a rakodási feladatokhoz, és azok körülményeihez leginkább passzolót. Most nem is a teljes palettát szeretnénk átfogóan kielemezni, inkább az egyik leggyakoribb dilemmában nyújtunk egy kis segítséget.

Aki már legalább azzal tisztában van, hogy hétméteres emelési magasságú teleszkópos rakodógép felelne meg, még mindig a Manitou négy típusa közül választhat. Közülük többnyire az MLT 737 130 PS és az MLT 741 140 V+ marad fenn a rostán. Mindkettő emelési magassága hét méter, az előbbi 3,7, az utóbbi 4,1 tonna teherbírású. Egyre sűrűbben találkozunk a kérdéssel, hogy melyik legyen a befutó?

Sokan a meglévő 3,5 tonnás gépet szeretnék egy kategóriával nagyobbra cserélni. Így gyakran esik az első választás az MLT 741-re főleg, ha másik gyártmányú 4,1 tonnásra is van ajánlat.

 

 

Valóban eggyel nagyobb kategória a 4,1 tonnás?

Nem mindig – más gyártmánynál, és a Manitounál sem. Ha csak a maximális teherbírást nézzük, az valóban nagyobb, de ez az egy tulajdonság önmagában még nem jelent felsőbb kategóriát. Ha a traktorokat vesszük például, ott sem egyedül a motorteljesítmény meghatározó. A rakodógépeknél sem egyedül a maximális teherbírás dönt – nagyobb kategóriához nagyobb méret, nagyobb tömeg jár.

A legtöbb gépgyártó 3,7-4,1 tonna kapacitású rakodógépének egyéb paraméterei is nagyon hasonlók: 125-130 lóerős motor, 140-150 liter/perc teljesítményű hidraulika-szivattyú, 7800-8000 kilogramm saját tömeg. Sőt, ha a teherbírást nézzük hét méter magasságnál, az MLT 737, a maga 2700 kilogrammjával maga mögé utasítja a legtöbb 4,1 tonnás gépet.

Munkaeszköz-méretben is ugyanakkora dukál szinte mindegyikhez, és a rakodási munkák túlnyomó többségénél sem jelent többletet, hogy az egyik típus maximális teherbírása pár száz kilóval nagyobb. Ránézésre is látszik, hogy egy „ligában játszanak”.

 

 

Nem az a néhány száz kiló a lényeg

Korábbi mezőgazdasági rakodóinak döntő többségéhez, és az új NewAg széria legnépszerűbb típusaihoz is manuális vagy powershift váltóval kombinált hidrodinamikus hajtást preferált a Manitou, mert ez felel meg legjobban a mezőgazdaságban megszokott nehéz terephez, mélyalmos trágyarakodáshoz.

Az MLT 737 130 PS – ahogy a típusjelölés is utal rá – Deutz motor 130 lóerejét alakítja át hatfokozatú powershift váltóval dinamikus mozgássá, szinte minden rakodási műveletben. A 150 liter/perc teljesítményű, LSU rendszerű axiáldugattyús hidraulikaszivattyú egyszerre három műveletet is lehetővé tesz. A Manitou 12 mezőgazdasági típusának húsz variánsa közül az MLT 737 130 PS messze a legnépszerűbb, csaknem a felét adja a teljes eladott darabszámnak!

 

 

Alternatívaként az MLT 741 140 V+ fokozatmentes (CVT („vario”) váltóval kombinált hidrosztatikus hajtást kapott. Finoman és precízen manőverezhető, az erőt és a dinamikát 140 lóerős motor, és 170 liter/perces szivattyú biztosítja. A fokozatmentessé állandó gyorsulást tesz lehetővé, és a teljes 0-40 km/óra sebességtartományban végig optimális a nyomaték.

Összegezve a fentieket, az MLT 737 130 PS és az MLT 741 140 V+ típusokat úgy lehet leginkább jellemezni, hogy a hétméteres Manitou rakodógépek közül az előbbi a powershift váltós, utóbbi pedig a fokozatmentes CVT váltós verzió.

Ha eddig fejtörést okozott, hogy a két típus közül melyiket is válassza, akkor csak azt kell eldöntenie, hogy megér-e Önnek bizonyos felárat az MLT 741 140 V+ fokozott kényelme és finomabb manőverezhetősége. Teljesítőképességben mindkettő egyformán bajnok!

 

Szöveg: Sáfrány Márió, termékmenedzser

Kép: Manitou

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 03. szám

 

 

Évfordulós ünnepségek több helyszínen

 

2018 szeptemberében a Manitou összes alkalmazottja Franciaországban, több helyszínen ünnepelte az első targonca születésének, a cégtörténet egyik legjelentősebb eseményének 60. évfordulóját. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek