Évfordulós ünnepségek több helyszínen

Évfordulós ünnepségek több helyszínen

2018 szeptemberében a Manitou összes alkalmazottja Franciaországban, több helyszínen ünnepelte az első targonca születésének, a cégtörténet egyik legjelentősebb eseményének 60. évfordulóját.

A „l’Aubinière” és a Beaupréau üzemben, a csoportszékhelyén, Ancenisben, illetve a Candé, Laillé és Ancenis alkatrész-logisztikai központokban megrendezett ünnepségek mellett egy másik helyszínen, a Manitou Italia Castelfranco Emilia üzemében is megemlékeztek a jeles napról. Itt hatalmas tortát vágtak fel, több mint 1200 ember jelent meg. Az ünnepségsorozat párizsi állomásán majdnem 600 újságíró, vásárló és kereskedő vett részt a ceremónián a Musée des Arts Forains-ben. Bemutatták csoport technikai és időrendi fejlődését az 1950-es évektől 2018-ig, majd előrepillantottak 2078-ig. Ott is volt torta, két méter széles és magas, egy MRT hozta be a terembe a villáin.

 

Beszállítói est az AgrárgépShow rendezvényhez kapcsolódóan, ahol az AXIÁL Kft. tulajdonosai és ügyvezetői a 20 éves partneri együttműködés alkalmából emlékplakettet adtak a neves gépgyártó képviselőinek

 

Manitou történelem

1958 - AZ ELSŐ TEREPTARGONCA: Az építőipari MC5 teherbírása 500 kg. 2017-ben forgalomba hozták a történelmi gép új változatát: az 1,8 tonna teherbírású MC18 típust.

1972 - A NEMZETKÖZISÉG KEZDETE: Megnyílt a csoport első leányvállalata, a Manitou UK, Chandlers Fordban, Southampton közelében, Angliában. Ez volt az első a 26 leányvállalat közül.

1981 - AZ ELSŐ TELESZKÓPOS RAKODÓGÉP: A Maniscopic szériával a Manitou belépett a teleszkópos rakodók piacára. Ezek a gépek a növekedés valódi mozgatórugói és egyben a vállalat kiemelt termékei lettek.

1984 - ELSŐ NYILVÁNOS RÉSZVÉNYKIBOCSÁTÁS: A Manitou részvényeit a párizsi tőzsde második piacán indították. A vállalat jelenleg az Euronext listán és a Next 150 indexen szerepel.

1993 - FORGÓVÁZAS TELESZKÓPOS RAKODÓK: Az MRT 1540 a csoport első forgóvázas gépe. Ez a termékcsalád, amely 360 fokban tud körbe fordulni, bővíti a professzionális építőgépek választékát. A MRT-ket Castelfrancoban tervezik és gyártják a csoport olaszországi gyárában.

1993 - A LOC MANUTENTION MEGSZERZÉSE: A Loc Manutention, a raktártechnikai gépek specialistája csatlakozott a csoporthoz. A leányvállalat, amely Beaupréau-ban gyárt, lett az „LMH Solutions”.

1993 - SZEMÉLYI EMELŐK: Megjelent a tízméteres emelési magasságú 100 AD gép. Ma a csoport 8 és 28 méter magasság közötti személyi emelőket kínál. Ez a termékkínálat nagyon népszerű a bérleti cégeknél. Candéban gyártják.

 

10. szülinap

 

1995 – AZ ELSŐ TEHERAUTÓHOZ ILLESZTETT TARGONCA: A MANITRANSIT termékcsaláddal jelent meg a Manitou Csoport a teherautóhoz illesztett targoncák piacán. Ezeket a gépeket a teherautók be- és kirakodásának megkönnyítésére tervezték „utolsó mérföld” logisztikai szakértők.

2008 - A GEHL VÁLLALAT MEGSZERZÉSE: A kompakt berendezések gyártásában és forgalmazásában két márkával is jeleskedő Gehl vállalatból Manitou Americas lett. Ez tette lehetővé a Manitou Csoport belépését az amerikai piacra.

2015 - AZ 500.000. GÉP ÜNNEPLÉSE: A Manitou Csoport legyártotta ötszázezredik gépét. A speciális MLT modell fényesen csillogó színárnyalatot kapott.

2017 - A MANITOU EQUIPMENT INDIA MEGNYITÁSA – KOTRÓGÉP-KÍNÁLAT MEGJELENÉSE: Jelenlétét a feltörekvő piacokon, megerősítve a Manitou Csoport megvásárolta a TEPL céget. Nagy-noidai (India) gyára a csoport tizenegyedik termelési helyszíne. Manitou Equipment India néven kotrógépek és mini-rakodók gyártására és forgalmazására szakosodott.

2019 - AZ ÚJ MANITOU KOMPAKT BERENDEZÉSEK ELINDÍTÁSA: Ezek az új termékek megerősítik a Manitou csoportot a kompakt rakodógép piacon. A Manitou 2100 RT hevederes rakodógép és a Manitou 818S kotró-rakodó teljes körű megoldást kínál.

 

Manilec tanfolyam 2007-ben

 

Az alkalomból interjút adott Jacqueline Himsworth, az igazgatótanács elnöke, aki részt vett a csoport minden eseményén.

 

Mit jelent ez az évforduló Önnek?

A targonca 60. évfordulója nagyon intenzív időszakban köszönt ránk. Piacunk dinamikus, növekszik a vállalat. Ez a rendezvény mind a 4200 alkalmazottnak szól, akik múltunk örökösei, és elképesztő energiával elégítik ki az ügyfelek igényeit. A Manitou Csoportnál dolgozó férfiak és nők büszkék a színeinkre, és együtt ünneplik sikertörténetünket. Ebbe bevonjuk kereskedőinket és ügyfeleinket is. Erős és tehetséges hálózatunk van: ettől vagyunk és leszünk sikeresek.

 

Mit érez személyesen?

Családi szenvedély hoz össze bennünket. Az elmúlt évtizedekben két család szentelt sok időt és energiát céljainknak, hozott áldozatokat a Manitou sikeres növekedéséért. Nagyon büszkék vagyunk! Ma nem tartanánk itt, ha Marcel Braudnak, a bátyámnak, nem lett volna ilyen nagyszerű ötlete és nem gyártotta volna le az első targoncáját, amely ma már játékszernek tűnik, de sok területen forradalmasította az emberek munkáját! Sokat köszönhetünk neki!

 

És a jövő? Mi a következő lépés?

Hogyan fognak megjelenni a következő 60 évben? Nehéz ennyire előretekinteni, de igaz: ma évfordulót ünneplünk, és holnap folytatódik a történet. Igazgatóságunk és vezetői csapatunk vágya és szándéka, hogy továbbra is a világ vezető anyagmozgatógép-gyártói közé tartozzunk. Ezt innovációval és az új szériákkal fogjuk elérni, új termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyek a jövő generációit szolgálják, ugyanakkor megőrizzük minőségi előírásainkat és elkötelezettségünket az ügyfelek igényeinek kielégítésére a világ négy sarkában. Személy szerint nagyon optimista vagyok! Belépünk egy korszakba, amely tele van kihívásokkal és csodálatos lehetőségekkel: például az Egyesült Államok hatalmas piacán továbbra is gyártunk és fejlődünk, azon országok mellett, amelyeket indiai bázisunkról szolgálunk ki. Az autonóm gépek, a mesterséges intelligencia és a „Big Data” lehetővé teszi, hogy új gépeket és szolgáltatásokat találjunk ki, amelyek egyre vonzóbbak ügyfeleinknek. A világ változik, de újító erőnk – amely 60 évvel ezelőtt Marcellel vette kezdetét – továbbra is megkülönböztet bennünket.

 

Manitou oktatás a gyárban 2004-ben

 

Marcel Braud az első targonca elindítása óta, 60 éve utazik a világban, figyeli a gépeket, találkozott ügyfelekkel és megosztotta ötleteit. PR-igazgatóként határozza meg magát. Interjú a Manitou tiszteletbeli elnökével és alapítójával.

 

1958-ban hozták forgalomba az első Manitou gépet és 60 évvel később is virágzik a vállalat. Hogy érzi magát?

Sok különböző érzésem van. Érzelem, öröm, valamint büszkeség. Különösen akkor, ha találkozom a partnereinkkel, az ügyfeleinkkel és az alkalmazottakkal! Anyámra gondolok, Andrée Braudra, aki egy héttel apám tragikus halála után mondta nekem: „Marcel, megcsináljuk, amit az apád akart: vedd elő a terveket, amelyeket itt hagyott és hozd létre a Braud gépészeti céget.”

 

Minden, az első tereptargoncával, az MC5-tel kezdődött. Honnan jött ez a forradalmi ötlet?

A II. világháború utáni újjáépítési időszak tele volt ígérettel. A Braud Faucheux 1953-ban jött létre, 25 emberrel a műhelyben. A megmunkálástól a hegesztésig, az összeszereléstől a szállításig mindennel foglalkoztam. 1956-ban műhelyvezető lettem, és úgy éreztem, hogy valami mást kell gyártani.

1958-ban a kezembe került egy Super Cub traktor, és elképzeltem egy egyedülálló gép elvét: megváltoztattam a traktor designját, emelőoszlopot és hidraulikus kormányzást adtam hozzá. Ezzel megszületett az első tereptargonca az MC5! Sikeres lett a cég és terjeszkedett a világ minden táján. A vállalat neve is ezen az innováción alapul: a Manitou azt jelenti, hogy „mindent kezel” (franciául manie tout)! Mivel minden nyelven kimondható, ideális választás volt a nemzetközi fejlődéshez.

 

Régi Manitou út

 

Hogyan látja ma a gépeket? Megbízhatóbbak? Élvonalbeli a design?

Igen, ez két kulcsfontosságú kritérium. De nem volt mindig így. Egyszer kiállításon voltunk a SALEV, az ipari targoncák egyik specialistája mellett: szép kinézet, de gyenge minőség. Az ügyfelek azt mondták: „Nem fogsz Manitout vásárolni, csúnya, úgy néz ki, mint egy felszerszámozott traktor!” Ez tényleg fájt. Azóta mindig figyelembe vesszük az ipari esztétikát. 180 fokos fordulatot vettünk… És még ma is érezni az elmozdulás sikerét! Meghallgattuk ügyfeleinket, hogy egy sor jó és szép gépet hozzunk létre. A Manitou-piros világszerte ismert. Büszke vagyok a kereskedők globális hálózatára: rendkívül széles körű szakértelemmel kezeli gépflottáinkat, szervizes és alkatrészes csapatok segítségével. E nagy földrajzi lefedettséggel képesek vagyunk összes ügyfelünk igényeinek megfelelő kezelési megoldásokat biztosítani. 60 év után büszke vagyok, hogy a csoport folytatja a minőség és az innováció szellemét, köszönhetően a cégünkhöz hűséges férfiak és nők mindennapi erőfeszítéseinek.

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás: Manitou Life 2019. 13. szám 6-10. oldal / AXIÁL Híradó 2019. 03. szám

 

 

 

Egy vállalat magasabb rendű céljai: Manitou Csoport

 

A mai cégvezetők magasabb rendű célok szerint irányítanak, ezek iránytűként szolgálnak az üzleti stratégia, a dolgozói elkötelezettség, az együttműködések során. Ráadásul azzal, hogy egy iparági problémán dolgoznak, üzleti növekedést is elérhetnek. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek