Trimble GFX-750: A mindentudó GPS-eszköz

Trimble GFX-750: A mindentudó GPS-eszköz

A Trimble neve összeforrt az innovatív, csúcsminőségű GPS-szel. A név és a több, mint 30 éves fejlesztői tapasztalat, egyaránt kötelez.

1984-ben hozta piacra a világ első polgári felhasználású GPS-ét, 1987-ben az első korrekciós jel vételére alkalmas (differenciál GPS-vétel) készülékét, 1990-ben a szintén világelső gépkocsi navigációs rendszert, 1993-ban, megint mindenki mást megelőzve, a centiméter-pontosságú RTK GPS-vevőjét és az első mezőgazdasági sorvezetőt. 2011 óta képesek a Trimble GPS-vevők négy centiméter alatti pontosságú, ismételhető helymeghatározásra, műholdas korrekciós jellel (Centerpoint RTX), és 2012 óta működik az egymás mellett dolgozó gépek közötti közvetlen adatszinkronizálás (Vehycle Sync).

 

Trimble GFX-750 GPS monitor a NAV-900 egységgel

Legfrissebb, GFX-750 nevű GPS monitorjába minden tudását és tapasztalatát besűrítette a gyártó. A monitor 25,6 centiméter átlójú, érintőképernyős ipari táblagép, számos jól bevált funkció mellett néhány teljesen új megoldással. Ahogy a korábbi TMX-2050, ez is Android operációs rendszerű. Használata, a menürendszer felépítése és kezelése lényegében megegyezik az okostelefonokéval – így már az első bekapcsoláskor magától értetődik. A rendszer másik eleme NAV-900 nevű egység, amely a GPS-vevőt és a kormányautomatika vezérlőmodult foglalja magába.

A GPS-vevő teljesen új fejlesztés, alapverzióban is képes venni nemcsak a GPS, hanem az orosz GLONASS, az európai Galileo és a kínai BeiDou műholdak jeleit is. Ez a gyors és stabil helymeghatározás kulcsa.

 

 

Az alapkivitelben EGNOS korrekcióval működő készülék egészen a 2,5 centiméteres pontosságú RTK vételig fejleszthető. Akárcsak a többi korszerű Trimble GPS-vevőhöz, ehhez is elérhető az X-Fill, melynek köszönhetően az RTK-jel esetleges megszakadásakor (pl. mobilhálózat lefedési probléma) alkalmanként maximum 20 percig, ingyenesen átáll a Centerpoint RTX műholdjelre. Az át-, majd a visszaállás teljesen automatikus, a kormány és munkagép GPS-vezérlése folyamatos. A NAV-900 dőléskompenzáló egysége a kormányzás vezérlésekor eldönti, hogy tényleges irányváltásnak tudható be a GPS-pozíció változása, vagy a gép dőlésének. Utóbbi kiszűrése kulcsfontosságú a pontos iránytartáshoz. A GFX-750 – egyedülállóan – lehetőséget a dőléskompenzálás aktiválására kormányautomatika nélkül is, nagyobb pontosságot biztosítva, ha sorvezetőként, kézi kormányzással használják.

A vevővel egységet képező kormányzásvezérlő alkalmas elektromos (Autopilot Motordrive) és hidraulikus kormányautomatika vezérlésére. Gyári előkészítésű gépeken közvetlenül vagy a CAN BUS rendszeren keresztül csatlakozik a hidraulikához, de kiépíthető gyári előkészítés nélküli gépeken is.

 

Trimble Autopilot Motordrive elektromos kormányautomatika

A legújabb generációjú Autopilot Motordrive az elektromos és hidraulikus megoldások előnyös tulajdonságait ötvözi. Könnyű felszerelni, nem kell beavatkozni a gép hidraulikus rendszerébe, akár több gépre átszerelhető, kormányzási pontossága a tipikus szántóföldi műveletek közben nem mard el a hidraulikusétól, és kedvezőbb az ára. A pontosságot szolgáló korszerű OnSwat funkció a gépkapcsolat méreteit és sajátosságait (függesztett, vontatott munkagép, stb.) figyelembe véve úgy vezet, hogy a munkagép minél előbb – akár 50 százalékkal rövidebb úton – ráálljon az elvárt nyomvonalra.

 

 

NextSwath funkció – és ISOBUS kompatibilitás

A NextSwath funkció gyorsabb automatikus táblavégi megfordulást tesz lehetővé, szintén figyelembe véve a gépkapcsolat paramétereit, illetve a rendelkezésre álló helyet, javítva a munka hatékonyságát.

A Trimble GFX-750 monitor sokféle munkagép vezérlésre alkalmas. Képes ISOBUS-kompatibilis munkaeszközök teljes körű vezérlésére, de a Trimble saját protokollján (Trimble Universal Variable-Rate protocol – TUVR) keresztül, vagy a már jól ismert Field IQ kijuttatás vezérlőrendszer hozzákapcsolásával nem ISOBUS-képes gépeken is megvalósítható szakaszvezérlés, vagy tervalapú dózisszabályozás. Sőt, már arra is van lehetőség, hogy egyszerre több munkagépet vezéreljen egyszerre, egymástól függetlenül, akár több ISOBUS-ost, vagy ISOBUS-ost és nem ISOBUS-ost vegyesen.

Mivel a munka közben képződő adatok egyre fontosabbak azoknak, akik helyspecifikusan akarnak gazdálkodni, lehetőség van automatikus felhőalapú gyűjtésükre és szinkronizálásukra a Trimble Ag szoftverrel, nyomon követhető, hogy melyik területeken milyen munkát végeztek, képet kapni az időjárásról és feldolgozott műholdképek révén a növényállomány fejlettségéről, egészségi állapotáról (Pure Pixel).

A Trimble GFX-750 GPS monitor alkalmazza a gyártó minden eddigi tudását és arra épülő fejlesztéseit. Ennek köszönhetően kategóriájának egyik legkorszerűbb készüléke, helymeghatározása biztos és pontos, sokféle erőgéppel és munkagéppel kompatibilis. Megbízható, használata egyszerű. Ha mégis kérdés, esetleg probléma merülne fel, szervizes kollégáink az ország 19 pontján állnak partnereink rendelkezésére, de akár távoli diagnosztikával, a monitorhoz interneten keresztül csatlakozva is tudunk segíteni.

 

A Trimble GFX-750 monitorról és a kapcsolódó GPS-vezérlésekről érdeklődjön GPS területi képviselő kollégáinknál!

 

Szöveg: Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Forrás és kép: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

 

 

 

 

Alig pár nap és ismét PREGA!

 

Nehéz lenne olyan mezőgazdasági munkafolyamatot találni, mely hatékonyságát ne növelné a precíziós gazdálkodás. Az alapvető technológiák alkalmazásával a költségek csökkenését szinte azonnal érzékelhetik a gazdák. >>

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek