Traktorok vágtáztak a Hősök terén

Traktorok vágtáztak a Hősök terén

Díszes ruházatban feszítő lovas huszárok felvonulásával, a versenyző lovasok ünnepélyes fogadalomtételével és a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával kezdődött szombaton a 12. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

Lobogó, színes zászlók, jókedvű nézők, kirakodóvásár, hagyományőrző huszárok, lovaskocsi és hintó kiállítás, kuvasz és komondor bemutató, különböző hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok, különleges helyszín, erősen koncentráló versenyzők, fényes szőrű, gyönyörű lovak: igazi forgatag tette felejthetetlenné a hétvégét a versenyre kilátogatók számára.

 

 

Már hagyománnyá vált, hogy a Nemzeti Vágta lovas rendezvény minden évben egy jelentős magyar történelmi alakot emel az esemény jelképévé. 2019-ben Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a versenysorozat. Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, és a végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

 

 

Axiálos traktorok is rótták köreiket a verőfényes napsütésben a Hősök tere körül kialakított versenypályán; igaz, a gépek feladata nem a megmérettetés, hanem a pálya biztonságossá tétele volt. Míg Amerikában a mély homoktalaj jellemző a versenyeken, addig a Hősök terén speciális, textíliával kevert felület várta a versenyben részt vevő 72 magyarországi és határon túli település lovasait. A lovaspályák taposórétegének minőségi javításához használt textil adalékanyag egységes, rugalmas talajt eredményez, nem alakulnak ki mély patanyomok, így csökkenthető a balesetveszély. A CLAAS ARION 420 és a Landini 5-100 erőgép speciális munkaeszközeikkel egyengették el a talajt az egyes futamok között, sík felületet biztosítva a versenyzőknek. Figyelni is kell erre, hiszen a versenyző lovak 50-60 km/órás sebességgel száguldanak körbe-körbe, s a kishuszárok, a 10-16 év közötti gyerek versenyzők póni lovainak sebessége sem sokkal maradt el ettől az értéktől. Továbbá két Manitou MLT 737 rakodógépünk is segített a pálya kialakításában.

 

 

A kétnapos rendezvényen az előfutamok és a döntők után a végeredmények is kialakultak. Az AXIÁL Kft. központjának helyet adó Baja város képviselője, Németh János, Melisseus Madocsa Mázli nevű hét éves lovával második helyen zárta a tizedik vágtáját a vajdasági Nagy Arnold (Temerin lovasa) és Fantázia lova után.

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

Szöveg és kép: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

 

 

Költségcsökkentés, eredménynövelés, környezetvédelem

 

Innovatív növényvédelmi technikák címmel került megrendezésre 2019. október 11-én a II. Gazda Nap a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A programon Rákóczi Péter, GPS területi képviselő kollégánk is előadott. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek