Tradíciók és innovációk között

Tradíciók és innovációk között

Csak rá kell nézni a boltíves szobára, a borospince többszáz éves is megvan. Ugyanakkor nagy rozsdamentes, fényes acéltartályok sorakoznak a falnál, ez a laboratórium stílusú szoba a pincészet szíve a fiatal borkészítő, Carolin Hoffranzen számára.

Ahogy a hölgy a tartályról tartályra halad és a borairól beszél, van abban valami költői. A szerkezetről, a stílusról, az ásványok ízéről hallva tudod, hogy a szenvedély és a szaktudás egymás mellett működik ebben a borospincében.

Ezzel a sikeres kombinációval nyerte el 2017-ben, 33 évesen „Németország legjobb fiatal borászának” járó címet. És mindezt annak ellenére, hogy kezdetben nem akart szülei borkészítő hivatásának nyomdokaiba lépni.

 

 

Egy élet bor nélkül?

Carolin Hoffranzen gyerekkori álma nem pontosan az volt, hogy borász lesz. Azonban, amikor világosság vált, hogy nővére nem fogja átvenni a pincészetet, nem csupán a 400 éves gazdaság túlélése volt a tét. Nagy dilemma volt a fiatal nő számára, hogy az életét eltudja-e képzelni borral vagy anélkül. Carolin Hoffranzen végül szakmai gyakorlata alatt egy másik pincészetben találta meg a választ.

„Megkóstoltam az egyiket és tudtam, hogy benne akarok lenni a boriparban” – mondja nevetve. Nemzetközi szőlészeti diplomát szerzett, majd egy évet töltött egy szőlészetben, Ausztriában. De ahogy a szakma egyre inkább a kereskedelmi úton vezette, rájött, hogy a kézművesség érdekli. „A borkészítő szakma legszebb része az, hogy követni tudod a terméket a kezdetektől a befejezésig; a szőlőtől a fogyasztói visszajelzésig.” Tehát visszament a családi vállalkozáshoz Mehringbe, ahol együtt vezeti a Weiswut Hoffranzen Classischer-t szüleivel és férjével már több mint hét éve.

 

 

A mikroklímából származó íz

Annak ellenére, hogy Carolin Hoffranzen inkább a pincében tölti az idejét, tudja, hogy jó bor terem a szőlőben, és a család szőlőültetvényei a legjobb körülményeket élvezik. Kb. 10 hektár tartozik a pincészethez, elősorban a rizling szőlőt termesztik. E területekből hozzávetőleg 4 hektár a Mosel folyó mellett fekszik. A 60%-os lejtőn található ültetvényt kézzel kell megmunkálni, akárcsak az 1601-ben, az alapítás évében. A többi terület traktorral elérhető és legfeljebb 35%-os a dőlés. Ezeket teljes mértékben Fendt erőgépekkel művelik. Mint sok más Mosel menti szőlőtermelőnek, úgy a Hoffranzen családnak is előnyei származnak a Mosel-völgy természeti adottságaiból.

Szőlőik a régió tápláló pala talajain teremnek, amelyek később ásványi hatást kölcsönöznek a boroknak. „A rendszeres fogyasztók vélekedése szerint enyhén sós íz érezhető”, magyarázza. A különféle teraszok mikroklímája biztosítja a szőlő eltérő ízét. „Területünk szétszórt, és borainkat parcellánként dolgozzuk fel. Számunkra fontos, hogy tudjuk a borok pontos eredetét és helyét.”

 

 

Ahol a természet eléri korlátait a szőlőben, a megfelelő technika használata kiemelkedő jelentőségű. A pincészetnek két Fendt traktora van: egy huszonvalahány éves Fendt 260 V és egy új Fendt 210 V Vario. „Egész évben vezetünk a szőlőben, amely gyakran sávokba tömöríti a talajt. Különösen a meredekebb pontokon ezek az árkok valódi biztonsági kockázatok” – magyarázza férje, Martin Schu-Hoffranzen. „De az új Fendtnek megvan az a képessége, hogy ezeket a lejtőket - rászerelt kultivátorral - eltüntesse és meglazítsa a talajt, valamint a vezetési biztonság szükséges szintjét nyújtja. A tavaszi metszés után a szárzúzó-mulcsozógéppel össze kell zúzni a szőlővenyigéket, mielőtt a növényvédelemmel és a lombozat vágásával folytatnánk nyáron. Több mint 20 éves Fendt 260 V-ben már csaknem 9000 üzemóra van, de kora a gép mellett szól. De a következő Fendt szőlészeti traktor kiválasztása nem érzelmi döntés volt; „Természetesen megnéztük a versenytársakat” – mondja Carolin Hoffranzen. „De végül a Fendt nyert.” A Fendt egy évtizedes befektetés. És ha választhatok Németországban gyártott gépet, akkor azt előnyben részesítem más termékekkel szemben.

 

 

Carolin Hoffranzennek mindig a minőség a legfontosabb, beleértve a technológiát is, amelyet használ a szőlészetben és a pincében. Úgy véli, hogy a hagyomány és az innováció együttes alkalmazása a siker kulcsa. Az elmúlt két év mindenesetre ennek a bizonysága. „Az időjárás egyre szélsőségesebb és több munkát rövidebb idő alatt kell elvégeznünk. A technológiánknak erősebbnek és hatékonyabbnak kell lennie anélkül, hogy szem elől tévesztenénk a tradicionális folyamatokat. Az új Fendt-tel gyorsan és biztonságosan el tudjuk végezni a munkát. Széles első tengely gondoskodik a jó talajfogásról és a manőverező képességről – ami különösen fontos a meredek lejtőkön -, valamint a fokozatmentes váltó növeli a biztonságot és a vezetési kényelmet. Ez teszi a gépvezérelt gazdálkodást könnyebbé még a meredek szőlőültetvényeken is” – magyarázza a borász. „A borpiac telített, és egy olyan hely, ahol az egyéniség mindennél fontosabb – tehát maradj hű önmagadhoz”, mondja. „Számomra ez azt jelenti: folytatom a hosszú történettel rendelkező örökséget, gondosan és figyelmesen kezelve azt, miközben a régi hagyományokat ötvözöm a műszaki újításokkal és új gondolkodásmódokkal.”

 

Forrás és kép: Fendt Focus 2020. január

Fordította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

 

 

Németország legjobb fiatal borásznője a Fendtnél járt

 

Carolin Hoffranzen a 2017-es év legjobb fiatal borásza Németországban, családjával tíz hektáros szőlőültetvényt művel. A több mint 400 éves családi vállalkozás a Fendt traktorokra támaszkodik, ezért meglátogatta a traktorgyárat. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek