Tervek és számok bűvöletében, tudatosan

Tervek és számok bűvöletében, tudatosan

„Okosan tervez, a kedvezményeket kihasználja, és nagyon kemény tárgyalópartner,” jellemezte riportalanyomat Farkas Tibort a vele kapcsolatban álló alkatrészes területi képviselő kollégám, Tóth Vilmos.

Rövid beszélgetésünk alatt egyértelműen be is bizonyította a Mezőfalvai Zrt. műszaki igazgatója, hogy érdemes odafigyelni a szavára.

A Mezőfalva-Nagysismánd cégközpontú vállalkozás egy állami gazdaságból fejlődött ki. S ha erről a cégről valaki, akkor Farkas Tibor biztosan tud mindent. A gépészmérnök szakember 42 éve gyakornokként került a Magyarország mezőgazdasági termelésének egyik zászlóshajójává lett Mezőfalvai Zrt-hez, s nemsokára innen megy nyugdíjba.

„Főleg növényeket termesztünk, de állattenyésztésünk is jelentős. Tejhasznú tehenészetünk országos szinten is szép eredményeket tud felmutatni. Bérleményekkel együtt körülbelül hétezer hektár szántóföldet művelünk meg, és végzünk bérmunkát is. Ki kell használnunk jelentős, erős és korszerű gépparkunkat. Bár földjeink nagy aranykoronaértékűek, errefelé számolni kell az időjárási kitettséggel, hiszen erőteljesen jelentkezik a Duna-Tisza köze és a Duna hatása.”

 

 

Fő növényeink a búza és a kukorica, s több mint ezer hektáron rendkívül eredményesen termelik a repcét. Emellett körülbelül hétszázon vetőmagborsó terem, de akad pár száz hektárnyi lucerna is, valamint széna és rozs, takarmányhoz. „Természetesen a megtermelt silókukorica a monodiétás takarmányozás alapja. Ennek megoszlása mindig a hozamtól függ. A tavalyi erős közepes volt, ezért jelentős terület maradt a kései érésű szokványkukoricának: bár rendszerint október végén, november elején érik be, tavaly már augusztusban takarítottuk be a Szabadegyházi Szeszipari Vállalatnak. 28 százalékos kukoricát tudtunk nekik produkálni, de sajnos volt olyan év is, amikor 20 százalék alá mentünk, mert annyira érettek voltak a csövek.”

A 330 hektáron termesztett cukorrépa mellett a Mezőfalvai Zrt-nél mindig akadnak kísérleti növények is, például pohánka, facélia.

A gazdaság életében nagyon fontos esemény, hogy másodszor rendezik meg területeinken a NAK országos gépbemutatóját május 23-24-én. Farkas Tibor szerint mostanra megtalálták a tökéletes helyszínt, világszínvonalú körülményekkel. „Persze, ehhez kellenek a legkorszerűbb technikákat elhozó, megbízható partnerek is, akik májusban érkeznek hozzánk. A bemutatott technológiák egyáltalán nem ismeretlenek előttünk, mivel sok gépünk van, s igyekszünk mindig a legkorszerűbbeket alkalmazni.”

 

 

Az AXIÁL-lal 2000 óta működik együtt a Mezőfalvai Zrt., alkatrészek, majd gépek vásárlásával fűzve egyre szorosabbra a kapcsolatot. „Jelenleg öt nagy teljesítményű CLAAS betakarítógép dolgozik nálunk, de a silózónk is CLAAS, a kisebb teljesítményű traktorok között négy AXION és egy ARION 600 segít a szállításban, és van SCORPION teleszkópos rakodónk. Néhány korosabb traktorunk közepes műszaki állapotú, ezeket lassan cserélni kell. Hogy milyen irányba megyünk, s melyik gyártótól választunk, az a tulajdonos és a menedzsment döntése lesz. Fontos törekvésünk, hogy az azonos jellegű gépek ugyanattól a gyártótól származzanak, ezzel csökkenthetjük az alkatrészbeszerzés és a szerviz költségeit.”

A költségtakarékosság szükségességéről nagyon is határozottak Farkas Tibor elképzelései: „Globálisan kicsi pont hazánk mezőgazdasága, de nálunk nemzetgazdasági ágazat, amely 3,3 százalékkal járul hozzá a GDP-hez.

Fontos, hogy összefogjunk, és jó áron adjuk el a termékeket, de még fontosabb kedvezően beszerezni az inputanyagokat. Mert romlik ugyan az euró-forint árfolyam, de ettől még nem emelkedik a kukorica és a búza ára. Szóval nagyon átgondoltan kell gazdálkodni, műhely-fronton és minden olyan területen, amely bármit is hozzá tud tenni a költségcsökkentéshez.”

 

 

Bár meg kell fogni minden forintot, Ön mégis CLAAS ORIGINAL alkatrészeket vesz tőlünk, holott nem ezek a legolcsóbbak.

„Tervezni lehet, készülni rá, ami az előrendelés nagyon fontos szempontja. Ha pedig nagyobbak a rendeléseink, egyedi árat kérhetek.

A mai, korszerű gépek számítógép-vezérlésű részegységei, alkatrészei drágák, nem éri meg a polcon tartani belőlük. „Napi, de még inkább azonnali kapcsolatot kell fenntartani az alkatrész- és szervizpartnereinkkel. Szerencsére ez az AXIÁL-lal remekül működik, támaszkodunk a napi alkatrész kiszállítására. Ez annyiban kockázatos, hogy óriási precizitást és odafigyelést igényel, hogy mindig minden passzoljon.”

A megfontolt beszerzés Farkas úr személyes stratégiájának egyik alappillére. „Ügyelek minden lehetőségre. Az átalánydíjas szerződést például maximálisan kihasználom az önjáró betakarítógépekkel és a SCORPION rakodókkal. Ugyanígy igénybe veszem az előrendelési akciókat is. Ennek sikere persze nemcsak rajtunk múlik, hanem kell hozzá a fehérvári AXIÁL telephelyről érkező szerelők hatékony közreműködése is. Már szezon végén feltérképezzük a hibákat, problémákat, a várható alkatrészigényeket, és megírjuk rendeléseinket az adott géptípusra. Nagy segítség, hogy a szerelő pontosan ismeri a gépek előtörténetét, mit cseréltünk már rajtuk, s mennyit, hogyan dolgozunk velük.”

 

 

Farkas úr megköveteli a kiváló minőséget. „Híres vagyok arról, hogy nem hagyom annyiban a minőségi hibákat. Legyen szó akár gumiköpenyről, akár főhajtóműről, értéktől függetlenül. Ha gond van, nem megyek el mellette szó nélkül. Hogy is tehetném ilyen input költségek mellett? A gázolaj ára húsz százalékkal növekedett a tavalyihoz képest. Éves szinten egymillió litert használunk el, ez rengeteg pénz. De nem minden az ár, mérlegelni kell. Jó pár éve például, mióta a MOL-nál a bio-adalék nélküli XXL-es gázolaj kapható, letiltottam nálunk a bio-üzemanyagot. Ezt az országban elsők között kezdtük el használni, de mára már úgy tudom, egyre több mezőgazdasági üzem állt át, mert injektorokon, nagynyomású szivattyúkon jelentős problémát okoztak a növényi maradékok. Egy injektor cseréje több százezer forint, a nagynyomású szivattyúé pedig milliós tétel. Az elején ugyan még bizonytalan volt, megéri-e majd, és persze az árkülönbözetből adódó többletköltséget eleinte, valós tapasztalatok nélkül senki nem veszi szívesen. Amikor viszont már látszik, hogy csökken az alkatrészköltség, és üzembiztosabbak a gépek, mindenki megnyugszik.

Büszke vagyok, hogy ezt bevezettem, végigvittem. Éves szinten közel 150 millió forintot költünk alkatrészekre. Egy kis gondossággal súlyos tízmilliókat lehet megtakarítani. Én pedig szeretek odafigyelni.”

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Képek: Bak Tibor

Forrás: Agritech 2019. április

Elérhető

Kapcsolódó cikkek