TERRA TRAC: kopogtat a jövő! (+videó)

TERRA TRAC: kopogtat a jövő! (+videó)

A TERRA TRAC járószerkezet a LEXION kombájnoknál már korábban is ismert volt, és a 2017-es nehéz betakarítási körülmények között újra bizonyított. Napjainkban a CLAAS fejlesztőmérnökei az aktív talajvédelemmel összefüggő projekteken dolgoznak.


Hannoverben a CLAAS lényegében bepillantást engedett fejlesztési folyamataiba. A JAGUAR 960 TERRA TRAC silózóval és az AXION 900 TERRA TRAC traktorral még csak prototípusként létező gépeket állítottak ki, amik azért már sokkal többek, mint egy egyszerű konstrukciós tervek; rövid időn belül a piacra is dobják ezeket. A JAGUAR TERRA TRAC fejlesztése korábban kezdődött, ezáltal a silózó már egy kicsivel előrébb tart ebben a folyamatban, s így a szériagyártását hamarabb kezdik, mint a traktorét. A talajvédelmi és munkagazdaságossági fejlesztések elérhető közelségbe kerültek.

 

2017 őszén az Agritechnica kiállításon bemutatták a JAGUAR TERRA TRAC és AXION TERRA TRAC prototípusait. 

 

„A gyakorlatban figyelembe kell venni a talajműveléshez, a vetéshez és a betakarításhoz szükséges rövid időtartamokat – és mindezt úgy kell megoldani, hogy a gép teljesítményét a legjobban kihasználjuk, miközben a talajt is védjük. A kibővített TERRA TRAC kínálattal mi ehhez járulunk hozzá. Ez egy olyan fejlesztés, amely megragadja az idő szellemét” mondja a TERRA TRAC projekt felelős fejlesztési vezetője, Obermeier-Hartmann. Az, hogy a gépeket még a szériagyártás előtt bemutassák, merőben szokatlan, új irány a CLAAS-nál is. Mégis, tudatos lépés volt a vállalkozás részéről. Ezzel a CLAAS azt a törekvését teljesíti, hogy a mezőgazdaság, illetve az abban dolgozók igényeinek megfelelően fejlesszék gépeiket. A kiállítás széleskörű szakmai nemzetközi közönségétől ugyanis további értékes vevői visszajelzéseket lehetett gyűjteni, amit aztán a fejlesztés során fel lehet használni. 


A talajvédelem végül is hozamnövekedést jelent

Az utóbbi két évben Németország-szerte hatalmas esőzések voltak megfigyelhetők, melyek a mezőgazdászokat meglehetősen nagy kihívások elé állították. A mérleg egyik serpenyőjében a vetésre és betakarításra rendelkezésre álló szűkös időkeret állt, a másikban pedig a talajvédelem. A TERRA TRAC járószerkezet extrém körülmények között segít, de normál körülményeknél is elmondható, hogy kevésbé tömöríti a talajt. A nagy felfekvő felületének köszönhetően nagyobb vonóeről és keskenyebb szállítási szélesség mellett óvja a talajszerkezetet. A kisebb talajtömörödésnél, és ezáltal jobb talajszerkezetnél az állomány jobban tud fejlődni, és végül nagyobb hozamot lehet realizálni. Ráadásul a betakarítást követő talajmunkáknál a könnyebben elvégezhető munkák miatt kevesebb üzemanyagot és munkaidőt kell használni, amivel költségeket lehet megtakarítani. S ha még ez sem lenne elég, azt is tudjuk, hogy a kevésbé tömör talajban mind a tápanyageloszlás, mind a gyökérképződés sokkal jobb, mint a tömör talajoknál.

 

A külön rugózott meghajtókeréknek, futókeréknek és támgörgőknek köszönhetően a járószerkezet optimálisan követi a talajfelszínt.


A rendszer működése
Hogy teljesen megérthessük, mi ennek a járószerkezetnek az előnye, azt kell megérteni, hogyan működik a rendszer. A gumihevederes járószerkezet maga nem új találmány, de sokat módosítottak rajta, hogy a rendszert pontosan a gépek támasztotta igényekhez igazítsák. Azzal, hogy a LEXION kombájnokról ismert TERRA TRAC járószerkezetet JAGUAR és AXION gépeken mutatta be, a CLAAS a gumihevederes járószerkezetek technológiájának területén szerzett 30 éves, és a TERRA TRAC járószerkezet szériagyártása során összegyűjtött 20 éves tapasztalatát mutatta be most a silózókon és traktorokon. A CLAAS TERRA TRAC hevederes járószerkezete jogvédett kinematikájával és a hidropneumatikus rugózással tűnik ki a piactársak közül. A meghajtókerék, a futókerék és a támgörgők külön-külön rugózottak. Ez a megoldás megakadályozza, hogy a karosszériához vagy a gépszerkezethez ütődjön. Továbbá a CLAAS TERRA TRAC hevederes járószerkezettel akár 40 kilométer/órás menetsebesség is elérhető.


A CLAAS-nál nem fogazáson keresztül történik a hajtás, a hajtókerék a hevedert a surlódó erőt kihasználva hajtja meg. Ez nyugodt futást és csak kismértékű kopást eredményez, mivel nincsenek meghajtó körmök, amik leszakadhatnak vagy kophatnak. A futókerekek nagy átmérője nagy felfekvő felületet biztosít a gumihevederhez, és hatékony erőátvitelt jelent a heveder meghajtásához. Ezen kívül a nagy futókerekkel a nehezebben járható felületeken is könnyebben lehet haladni, hiszen nagy a teherbírása. A kisebb teherbírású talajon nem olyan gyorsan süllyednek el, ez csökkenti a menetellenállást. A stabil heveder még egy kiegészítő hidraulikahengerrel is meg van feszítve. Ez segít a szlipet csökkenteni, és a gép súlyát egyenletesebben eloszlatni a nagy felfekvő felületen. 


Kézzel fogható előnyök
Az Agritechnica kiállításon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a TERRA TRAC meghajtás működése a látogatóknak is egyértelmű, nem kellett hosszan magyarázgatni. A KRESZ szabályainak is megfelelő szállítási szélesség melletti nagy felfekvőfelület, a csökkentett talajnyomás miatt a talajszerkezet óvása, a nagy vonóerő és kisebb szlip, a biztos haladás még nehéz körülmények között is, ráadásul az előbbiből következően hosszabb a betakarításhoz rendelkezésre álló idő, a betakarítást követő egyszerűbb talajmegmunkálás miatt keletkezett idő- és költségmegtakarítás, teljesen rugózott járószerkezet nagy kényelme akár 40 kilométer/órás sebességnél is mind magukért beszélnek. Röviden és tömören: a TERRA TRAC hevederes járószerkezettel óvjuk a talajt és gazdaságosabban gazdálkodhatunk. 


A TERRA TRAC animáció elmagyarázza a technikai részleteket.


Az, hogy a gépeket idő előtt bemutatták, mindkét oldal – a CLAAS és az ügyfelek – szempontjából is előnyös volt. A CLAAS meg tudta mutatni, hogy a vállalkozás a gépeket az ügyfelekkel együtt, az ügyfeleknek fejleszti, úgy, hogy a fenntartható gazdálkodás szempontjait, a talaj védelmét is szem előtt tartja. Az ügyfelek építő jellegű megbeszélések során elmondhatták ötleteiket és meglátásaikat a konstrukcióval kapcsolatban, amiket a CLAAS fejlesztőmérnökei meg is hallgattak, hogy később felhasználhassák.


Forrás és kép: TRENDS magazin
Fordította: Vas Magdolna, marketingmenedzser

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek