Tehénwellness Rábapordányon

Tehénwellness Rábapordányon

Az emberiesség mellett gazdasági szempontok indokolják, hogy a lehető legjobb dolguk legyen a tejelő szarvasmarháknak. A Rábapordányi Mg. Zrt-nél ennek egyik eszköze a helyi körülményekre szabott RMH Vulcan 14 önjáró takarmánykeverő-kiosztó gép.

Állatvédők felvetették, hogy nem kegyetlenség-e a szabadban legeltetés helyett, gépies tejtermelő rendszerben tartani teheneket? Azt feleltem nekik, hogy ugyanazt kapják, amit ti, egy wellness-hotelben: a lehető legjobb kaját, kellemes klímát, maximális kiszolgálást és gondoskodást – meséli mosolyogva Bóna Szabolcs igazgató. Ő és Németh Lajos szarvasmarha-ágazatvezető avatnak be állattartó gazdaságuk életébe.

A „Szocializmusért” téeszből több lépésben kialakult, részben a dolgozók tulajdonába került részvénytársaság nyolcezer sertést és hatszáz szarvasmarhát, illetve ezek szaporulatát, összesen 1300 állatot tart. Ezer hektáron termesztenek szántóföldi növényeket takarmányozásra, és van 160 hektárnyi rétjük, legelőjük is. A 476 nagytejű tehén 49 kilogramm takarmányt kap naponta, az 56 kistejű 44-et, azaz összesítve 26 tonnát. (A borjak és növendékek másik telepen vannak, azok ellátásáról nincs szó a cikkben.) Ennyit kell tehát napról-napra, külön-külön precízen megszabott összetételben kiosztani az egyes csoportoknak, ami nagyon komoly, felelősségteljes feladat.

 

Bóna Szabolcs, igazgató

Németh Lajos, szarvasmarha-ágazatvezető

 

Ki állítja össze a receptúrát? Meglepődve hallom, hogy nem a gazdaságból valaki, hanem egy amerikai szakember, Trevis Bishop. Miért? Mert a legjobb holstein-fríz állományok, Izraelen kívül a Nagy Víz túloldalán vannak, onnan érkezik a szaporításhoz a sperma és néhány takarmánykiegészítő. És ha már kapcsolatban vannak az amerikai céggel, rájuk bízták a tápanyag összetételének és mennyiségének meghatározását is. Bishop jól dolgozik, éberen figyeli az adatokat, néha ide is látogat, még azt is nézi, mennyit vizelnek az állatok, és milyen hosszú úton járnak a fejéshez, teljesen képben van, és az eredmények igazolják, hogy jó döntés volt foglalkoztatni.

Azelőtt napjában kétszer etettek, vontatott kiosztógéppel, de az nagyon feszített munkával járt. Alkalmazkodni kell ugyanis a tehenek szokásaihoz: hőmérséklettől, széljárástól függően helyezkednek el az istállóban, aznapi kedvenc helyüknél hamar feleszik a takarmányt, máshol hagynak belőle. Kihívás ám kezelni a szeszélyeiket! Áttértek napi egyszeri kiosztásra, így egyenletesebb a jószágok takarmányfogyasztása.

Másik nagy előrelépésként önjáró kiosztógépet akartak, mert szépen dolgozik silófalnál, sima, tömör felületet hagy, és mag mér be mindent, kiküszöbölve az emberi hiba lehetőségét. 2017 nyarán megrendeltek és a következő tavaszon munkába állítottak egy RMH Vulcan 14 önjáró takarmánykeverő-kiosztó gépet. Miért éppen RMH?

 

 

Mert AXIÁL! – vágja rá Bóna Szabolcs. Az AXIÁL-ban van annyi erő, hogy tudja garantálni a folyamatos működést, jól képzett szervizesei pillanatok alatt ideérnek Csornáról, meg tudnának oldani problémákat, de eddig nem akadt ilyen munkájuk, egyszer sem kellett előszedni a tartaléknak meghagyott régi gépet. A gép megrendelése előtt az AXIÁL szakembere eljött és végigmért minden helyet, ahol a gépnek el kell férnie. Az is az RMH mellett szólt, hogy árban ugyan állta a versenyt a konkurenssel, de ahhoz felárba került volna a kopásálló rozsdamentes acél keverőtartály, míg az RMH-é eleve ilyen.

És ha már RMH, akkor miért Vulcan 14? Mert ez a kisebb típus fér el, és tud forgolódni a régebben épült istállóban. Sőt nem is alapmodellt rendeltek, hanem a legkisebb, 14 köbméteres tartályt kérték, de az eggyel nagyobb, 16-os gép alvázán. Ezt az AXIÁL szakembere ajánlotta, sőt egyedileg gyártották le a helyszín igényeire szabva, vagyis a „gombot” a „kabáthoz” igazították. Mint Németh Lajos meséli, leizzadtak meglátva új gépüket: uramisten mekkora, be tud menni a kapun? Igen, kicentizve, de simán átjutott a tű fokán!

 

 

Azóta minden más Rábapordányban. Nem kell már blokkvágóval feldolgozni a szenázst, pattogni a traktor, a rakodógép és a silómaró között, „üldözni” a traktorost, hogy tartsa be a keverési időt, mert a gép automatikusan gondoskodik róla. Hektikus hajsza helyett nyugodt lett a munkahelyi légkör, vidáman jönnek dolgozni az emberek. Szabó Róbert kezelő szereti a csendes fülkét és a fordulékony, ügyes gépet. Németh Lajos dolga is egyszerűbb: csak megnézi mennyi takarmány maradt tegnapról, és az állatok étvágyának megfelelően állítja be a mai adagot. A receptúra természetesen elektronikusan jut a gépbe. A teljes etetési folyamat, nyolcféle adag összeszedegetésével és kiosztásával hat és fél órát vesz igénybe – de már nem naponta kétszer, hanem csak egyszer, ami óriási különbség!

Egyébként, az állatvédők megnyugtatására: a szárazon álló tehenek harminc-negyven napon át kinn legelnek a szabad ég alatt. És a minimális betegségi, elhullási arány is azt mutatja, hogy jól megy soruk. Ami pedig a gazdaságot illeti: az RMH munkába állása óta másfél literrel nőtt a napi fejési átlag, ami akkor is szép, ha nem egyedül az új gépnek köszönhető, mert több területen fejlesztenek a rábaprodányiak.

Másfél év alatt sok tapasztalat gyűlt össze a Vulcanról, csaknem négyezer üzemórát teljesített, ötödét annak a húszezernek, amennyire a gyár az élettartamot tervezi. Éppen ezért úgy gondolja Bóna Szabolcs, hogy körülbelül öt esztendő után váltják majd le a gépet. A napi karbantartást maguk oldják meg, saját műhelyükben, a kezelési könyv szerint, komolyabb karbantartásra 250 üzemóránként, azaz nagyjából negyven naponta száll ki az AXIÁL embere. Mivel a garanciából kifutott a gép, kötöttek rá átalánydíjas karbantartási szerződést, akárcsak például a CLAAS JAGUAR silózóra.

Wellness-körülmények között tartott, jól tejelő tehenek, munkába vidáman járó, motivált, elégedett emberek, kiváló takarmánykeverő-kiosztó gép, megbízható partnerek – ez a Rábapordányi Mg. Zrt. sikerének titka.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakíró

Fotó: Pintér Ádám

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 06. szám – AgrárgépShow 2020 különszám

 

 

Megugrott a tejtermelés

 

Elképesztő, mekkorát fejlődött Mágocs mezőgazdasági cége a téesz-idők nyomorúságos örökségétől, a kezdetek kínlódásaitól a mai szuper tejgazdaságig. A jó benyomást keltő 14 hektárnyi telephely, korszerű épületekkel és a legmodernebb technológiával. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek