Megugrott a tejtermelés

Megugrott a tejtermelés

Elképesztő, mekkorát fejlődött Mágocs mezőgazdasági cége a téesz-idők nyomorúságos örökségétől, a kezdetek kínlódásaitól a mai szuper tejgazdaságig. A jó benyomást keltő 14 hektárnyi telephely, korszerű épületekkel és a legmodernebb technológiával.

Ötszáz fejőstehenük vízágyon fekszik, kefehengeres marhavakaróhoz állhat egy kis kényeztetésre, fejés közben Mozart és Beethoven zenéjét hallgatja. Nem csoda, hogy évente négymillió liternyi mennyiségben az ország egyik legjobb minőségű, GMO-mentes tejét adják – hazánkban mindössze két másik üzem büszkélkedhet ezzel. A hamarosan megnyíló tejfeldolgozó részleg kiváló alapanyagból dolgozhat majd.

Természetesen mindebben kulcsszerepe van az optimális etetésnek. Hogy kellőképpen értékelhessük a jelenlegi helyzetet, vissza kell mennyi egy kicsit a közelmúltba. Azelőtt vontatott etetőkocsit használtak, annak még nem volt mérlege, rakodógéppel pakolták meg, így pontatlan volt az összemérés, és csak nagyjából lehetett betartani a takarmány receptúráját. 2008-tól már egy olasz önjáró keverőkocsi dolgozott náluk, nagy előrelépésként mérleggel és számítógépes összeméréssel. Masszív, strapabíró gépnek bizonyult, tíz év után is jó műszaki állapotban van, kényelmes kabinját szerették a kezelők. Ám tízezer üzemóra alatt kiderültek hátrányai is: csak a hátsó kerekek hajtottak, és az elsők kormányzottak, ezért télen küszködött még az enyhe emelkedő leküzdésével is, és nem valami ügyesen forgolódott szűk helyeken. Az adatokat pendrive-on lehetett átvinni a gép és az iroda között, ami ma már kezdetlegesnek számít. Elérkezett az ideje a tartalékba helyezésének és egy új etetőkocsi beszerzésének.

 

 

Jól körülnéztek a piacon, meséli Kubik Zoltán ügyvezető. Az olasz márka ellen szólt, hogy évek alatt sem tudott szerviz- és alkatrész-hátteret létrehozni országunkban, márpedig egy tejgazdaságban alapvető fontosságú a megbízhatóság. Mivel a MAKROM maga termeli meg az összesen körülbelül ezer szarvasmarha tömegtakarmányát, ugyanennyi hektárnyi szántón és kaszálón, és az ehhez szükséges gépállomány jórészét – CLAAS gyártmányú teljes zöldsor, kombájn, silózó, traktor és rakodógép, Fendt traktor – az AXIÁL-tól vásárolta, megismerte a bajai háttérszolgáltatásokat. Ez döntött! Figyelembe véve az üzemanyagnagyságot és egyéb tényezőket, az RMH új típusát, a számítógép-vezérelt gépek legkisebbjét, az egycsigás Vulcan 14-es ajánlotta az AXIÁL, és el is hozott Mágocsra egy bemutató példányt, amely két hétig dolgozva bizonyíthatott. Meggyőző volt a produkciója, a korábbi kocsiénál: gyorsabb marás, a jobb mix, robusztusabb felépítés, minőségi rozsdamentes anyaghasználat, valamint a vezeték nélküli mérleg-kommunikáció mind-mind önmagáért beszélt.

Észrevettek egy-két apróbb gyermekbetegséget, például a kiadagolón nem volt függöny, szétszórta a takarmányt, de ezeket orvosolták.

2017-ben megrendelték a gépet, tavaly januárban meg is érkezett. Összekerék-hajtásával és négykerék-kormányzásával (közúti, kis helyen forduló és kutyamenetes móddal) sokkal jobban mozog a telephelyen, nagyon homogén keveréket állít elő, és pontosan méri ki az összetevőket. Lényeges szempont, hogy nagyon nagy hányadban erjesztett, savas kémhatású a feldolgozandó tömegtakarmány (szilázs, szenázs), agresszívan támadja a gép alkatrészeit, de az RMH korrózióálló acél szerkezeti elemei ellenállnak ennek. A silómaró olyan szívós anyagú, hogy szinte nem látszik rajta az egyévnyi használat. Apró kifogás, hogy a gép jelzi ugyan a kezelőnek, hogy az adott anyagból bejutott a tartályba a megfelelő mennyiség, de nem állítja le a betárolást, tehát ha elbambul az ember, pontatlan lesz az összetétel. Ezen lehetne tökéletesíteni, mondják.

 

 

Hogy érzékeljük, mekkora feladat hárul a Vulcanra: az éves takarmánymennyiség nyolc és fél ezer tonna, ebből táp 1,8 tömegtakarmány 6,7 ezer tonna, az utóbbi szinte teljes egészében erjesztett – sorolja Szőcs Zoltán telepvezető, takarmányozási mérnök. Előnye a gépnek, hogy kis mennyiségű adalékanyagokat oldalt, egy kis, hidraulikus hajtású csigás garaton lehet könnyen és gyorsan betáplálni. A keverések száma naponta 14, évente 5110. Más-más receptúra szerint táplálják a tejelő teheneket, a szárazon állókat, a fogadó csoportot – ennek takarmányában szerves savak is vannak – és a növendék teheneket, illetve bikákat.

Az RMH Vulcan 14 egyik legnagyobb pozitívuma legfejlettebb szoftver és a folyamatos rádiófrekvenciás adatátvitel a gép és az iroda között. Ide futnak be a fejőgépektől is az adatok, azonnal látszik, ha valamelyik csoportnál kedvezőtlen irányban mozdult el a mennyiség vagy a minőség, tüstént megváltoztatják a következő etetés receptúráját, és a keverőkocsi már ezt állítja össze úgy, hogy a kezelőjének semmi sem kell tennie, sőt akár nem is tud a változtatásról. A fejés következő körében látni lehet az eredményt, ezáltal gyakorlatilag állandóan optimális az szarvasmarhák takarmányozása. „Az RMH Vulcan 14 üzembe állításával látványosan megugrott a tejtermelésünk!” – örül a helyes beruházás sikerének Kubik Zoltán.

 

 

Ezzel tulajdonképpen úttörő szerepet játszanak Magyarországon. Náluk kellett kikísérletezni, hová legjobb felszerelni az adatkommunikáció antennáit, és hogyan működtethető legjobban az egész rendszer. Máshol már ezeket a tapasztalatokat is felhasználhatja az AXIÁL.

Letelt az első esztendő, hiba, üzemzavar egyáltalán nem fordult elő. Kubik Zoltán ügyvezető biztos benne, hogy három-négy évig alig kell majd hozzányúlni a géphez. A rádiókapcsolat hozadékát még nem tudják teljesen kihasználni, de fokozatosan fejlődnek ebben is. A legjobb géptípus, a legjobb háttérszolgáltatással, a legjobb tejhasznú gazdaságok egyikében – ez a siker receptje!

 

Fotó: Komprádt Károly – vértesFotó

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek