SUPERTINO bálabontók az állattartók szolgálatában

SUPERTINO bálabontók az állattartók szolgálatában

Az idei AgrárgépShow-n ünnepeltük az AXIÁL és a SUPERTINO húszéves együttműködését. A takarmányozási gépekre specializálódott márka a bálázók, bálacsomagolók, takarmánykeverő-kiosztó kocsik, trágyaszórók mellett bálabontókat is gyárt.

A festői környezetben, Torinóhoz közel, nem messze a francia határtól, Saluzzóban készült gépek nagyobb részét a világ számos országába exportálják, többek között Argentínába, Franciaországba, Németországba, Japánba, és húsz éve már hazánkban is.

A SUPERTINO gépeinek egyszerű konstrukciója kevéssé sérülékeny, hosszú élettartamra előkészített, csekély teljesítményigényű. E tulajdonságoknak köszönhetően igen népszerűek az állattartó gazdák körében. Ügyfeleink közül egyre többen vásárolták már meg a másodikat vagy a harmadikat. Közülük is kiemelkedik a vásárhelyi Róna Kft., akik már a negyedik takarmánykeverő-kiosztó kocsijukat várják a napokban.

 

Bálabontó

 

A trágyakezelés az almozással kezdődik

A környezetvédelmi előírások szigorodása miatt nem mindegy, hogy mennyi szerves és híg trágyalé keletkezik az állattartó telepeken. A gazdaságosságot nagymértékben befolyásolja, hogy mennyi anyagot kell mozgatni, illetve a szabályoknak megfelelően tárolni. Van olyan állattartó telep, ahol évi 12 ezer bálát használtak fel, de a bontó használatával ez hétezerre csökkent. A különbözetet vissza lehet juttatni a földbe, ahol a helye lenne, vagy értékesíteni lehet más felhasználóknak. Ezt a mennyiséget nem kell beszállítani, nem foglal helyet. Kisebb trágyatárolóra van szükség. A tápanyag ugyanannyi lesz csak kisebb térfogaton, így kevesebb trágyát elegendő kiszórni. A fenti számokból látszik, hogy a SUPERTINO bálabontó gépekkel 30-40 százaléknyi szalma takarítható meg, és egészségesebb higiénikusabb körülményeket lehet biztosítani az állatoknak.

A kézimunka-igényes almozás kiváltására ajánljuk a bálabontó és kiosztó gépet. Feltárja a szalmát, azaz a szálak viaszrétegét megtörve, megnöveli annak nedvszívó képességét. Ennek következtében nemcsak az almozó anyag minősége javul, hanem jelentő megtakarítás érhető el. Gyakran kérdezik, milyen hosszúságúra aprít a bontó. Ezzel nem lehet aprítani, darálni.

A közelmúltban eladott géppel a gazda 1,5-2 óra alatt elvégezte azt a munkát, amelyen máskor két ember több mint egy napot dolgozott. Nem beszélve arról, hogy olyan kemény bálát is szétszedett, amelyet kézzel nem sikerült. A gép önrakodó, mivel emelőfal juttatja a feldolgozótérbe a szalmát.

 

Bálabontóval kombinált etetőkocsi

 

A kockabálákat kell géppel berakni. Az újabb gépek vezérlésének köszönhetően berakodáskor nem kell ki-be ugrálni a traktorba, a behordó szalag és a hátsó ajtó a szekrény oldalán vezérelhető. A bálát tépőhenger bontja le és roppantja meg, ezután kétfokozatú turbina fújja, akár 18 méterre. A lassabb fokozattal akár takarmányt is lehet adagolni, etetőútra vagy vályúba. A szórás iránya tetszőlegesen állítható, a 300 fokban forgatható toronnyal maga mögé is tudja fújni a szalmát a gép, mélyalmos istállókban is segíthet.

Az egyes funkciókat flexibilis, vagy elektrohidraulikus távvezérlés működteti. Mostanában az utóbbi került előtérbe, mert a téli párás időszakban nem fagyhat be a bowden.

A turbina és a tépőhenger mechanikus hajtóművének kardán-fordulatszáma 540/perc. A behordó lánc hidromotoros hajtású, előre-hátra forgatása a gép jobb oldali elején kontrollálható. Négy és hat köbméteres kivitel készül.

A gép nagy előnye, hogy a madzag nem kerül a trágyába, mert a kezelő figyel rá és kiszedi, különben neki gyűlik meg a baja.

Régen, amikor drótról madzagra váltottak, rengeteg probléma volt trágyaszóráskor. Naponta két-három órát kellett különböző módszerekkel a zsineg eltávolítására fordítani. A T088-as hengerek csak úgy röpködtek. A megmaradt madzag egy részét a kombinátor szedte össze, a maradékot a kultivátor, amelyre feltekeredve sorokat tudott eltüntetni.

A cég az elsők között kombinálta a függőleges tengelyű etetőkocsit a bálabontóval. A kifúvó tornyot a kocsi elejére szerelve kettős hasznosítású gép jött létre.

 

A bálabontók előnyeit kipróbálhatják bemutatógépeinkkel. Keressék kollégáinkat!

 

Szöveg: Angeli Gyula, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek