Speciálisan biogazdaságokba

Speciálisan biogazdaságokba

Bár az ökológiai mezőgazdálkodású területek százalékaránya Németországban a teljeshez viszonyítva csupán egyszámjegyű – a bio továbbra is divatos. És nem csak a kisebb gazdaságoknál. A növekedés mértéke csaknem tíz százalék.

A terraHORSCH Michael Braunt és Andreas Bognert kérdezte a HORSCH termékmarketing osztályáról, hogyan áll rá a vállalat erre a termékirányra.

A termékmarketingben új terület született. Ezen belül leginkább az ökológiai mezőgazdasággal foglalkoznak, különösen a talajmunkák, a vetőmag-kijuttatás és a gyomok elleni védekezés szempontjából. Ezeket a témaköröket Andreas Bogner felügyeli, aki a Müncheni Műszaki Egyetemen, megújuló erőforrásokból diplomázott. „Játszótere” a HORSCH csehországi AgroVation kísérleti gazdaságának egy része. Itt egy 70 hektárnyi területet kivettek a hagyományos termelésből, s az ottani AgroGanic üzemrészben 2017 novembere óta tisztán ökológiai a gazdálkodás. Az AgroGanic ügyvezetője Lucas Horsch, aki testvérével, Constantinnal együtt vezeti az AgroVationt.

 

Michael Braun (balra) és Andreas Bogner (jobbra) a terraHORSCH-sal beszélgettek a termékmarketing egy új területéről: az ökológiai gazdálkodásról.

 

Bakhatás művelés

„Eddigi kísérleteink középpontjában kétféle növénykultúra állt: a kukorica és a szója” meséli Michael Braun, a termékmarketing csoportvezetője. „Itt kizárólag bakhatás a művelés. Ezzel jó eredményeket értünk el a hagyományos gazdaságban, de sok biogazdálkodónak is kedvezők a tapasztalatai kukoricával. Mi azonban egy komplett rendszert szeretnénk ügyfeleinknek kidolgozni, megbízható folyamatokkal. Az AgroVation alapgondolatához következetesen tartjuk magunkat a biogazdálkodásban is: Controlled Traffic Farming (CTF) rendszerrel optimalizáljuk a munka- és erőgépek nyomszélességét, valamint tervezünk művelőutakat. A nyomtáv három, a munkaszélesség tizenkét méter.

Az AgroGanic a gazdaság egy teljesen különálló része, összefüggő, nehezebb és könnyebb talajtípusú területekkel, illetve gépcsarnokkal. Saját, keskeny gumihevederű JD traktor áll rendelkezésre. Különösen a talajszerkezetben van még fejlődési lehetőség. Ez nekünk elsődleges fontosságú, mivel sokkal nagyobb súlyú tényező ebben a rendszerben, mint a hagyományos művelésben. Elsősorban három helyen tudjuk befolyásolni, a rendszert: a talajművelés módjával, a tápanyag-kijuttatással és a köztes vetés jól megválasztott növényfajtáival. Most már csak az a kérdés, hogy melyik tényező, milyen sebeséggel fejti ki hatását.”

 

A bakhátak felhalmozása ősszel

 

Moduláris

Andreas Bogner már az első munkanapon kialakította a kísérleti területen a magágyakat, és elvetette a köztesnövényeket. Télen kevesebbet volt kinn a földeken, mivel a HORSCH technológiai oktatásain vett részt, biogazdálkodási oktatásain vett részt, biogazdálkodási konferenciákat látogatott, és nem utolsósorban kidolgozta az elkövetkezendő nyár koncepcióját. Martin Wiethaler segítette, a bakhatás művelés tapasztalt biogazdálkodója. Maga a vetés aztán május közepén vette kezdetét – Bogner szerint viszonylag későn, de a kísérleti gépek még nem álltak teljesen készen.

 

Vetőmag-kijuttatás a bakhátakon

 

„A gazdálkodási technológiánk központi eleme, hogy barázdát fektessünk le, ezen keresztül végezzük a következő munkaműveleteket. A munkagépet a kapák vezetik. Mi ehhez ULD-kapákat használunk. Az első munkamenetben kialakítjuk a sorközöket, a kapa egyfajta csatornát váj a talajba (lazább terület). Minden további munkamenetben ezt a lazább területet követi a kapa. Mi ezt vezetőcsatornának nevezzük” – magyarázza Andreas Bogner.

„Olyan alapkeretekkel dolgozunk, amelyeket mechanikusan át tudunk szerelni. Ez a később szériában gyártandó gépeink kiindulópontja is. Jelenleg kétféle keretünk van: egy, amellyel bakhátat tudunk készíteni, és egy a vetéshez. Ez utóbbira elől tartály van felszerelve. A keretet, amellyel a bakhátakat készítjük, a későbbiekben a kapáláshoz és a föld felhúzáshoz használjuk, ehhez mindössze a munkaeszközt kell cserélni. A bakhátra húzzuk, közöttük pedig megkapálja a földet.

 

Kapálás és bakhát-készítés szójában

 

Ki a szántóföldre

„Amikor tavasszal a bakhátakat képeztük, nagyon száraz volt minden.” – mesél tovább Andreas Bogner. „Ez azonban jól működött, mivel háromdimenziós térben dolgozunk, és felülről elvehettünk földet, hogy elérjük a nedvesebb területeket. Aztán ide juttattuk ki a vetőmagot. A kísérletben használt gépünkön ULD-kapák vannak, amelyek a bakhátak között 15-20 centiméter mélyen futnak. A kapák, kapatartók és túlterhelés elleni nyírócsapok a teljesen normális termékkínálatunkból vannak. Vetéskor a bakhátakon egy tolólap halad a vetőgép előtt, letolja az organikus anyagot. A bakháton belül a felszálló nedvesség miatt pára képződik. Így kapunk száraz körülmények között is finom, nedves magágyat, ahol a durva rögök a bakhátak között vannak.”

A vezetősínek vezetnek később a kapáláskor és a bakhát készítéskor – kamerarendszertől függetlenül. Az alsó lengőkar úszó ágyazású, a gép kvázi magát vezeti. A gyom elleni küzdelemről Michael Braun a következőképpen vélekedik: „A speciális hátsó kapákkal amennyire csak lehet, közel megyünk a sorokhoz, a talajfelszínt enyhén megbolygatjuk, ami meglazítja a gyomokat. Ez valamivel agresszívabb, mintha csak a boronát használnánk. A nagyobb rögök a barázdákba hullanak. A szójánál alig töltögetünk, a kukoricánál valamivel jobban. Ez a gyökérképződésre van jó hatással. Ráadásul megállapítottuk, hogy a kukorica szívesen használja a vezetősínjeinket, hogy még mélyebbre eressze a gyökereit. Így az igazán késői vetés és a szárazság ellenére egészen jól fejlődött.

 

Csöves kukorica bakháton

 

Eredmények

Mind a kukoricából, mind szójából egészen szép hozamokat könyvelhettünk el, az extrém szárazság ellenére” – mondja Andreas Bogner. „A szójánál ez az érték hektáronként 1,9 tonna volt. Nagy örömünkre nem adódott semmi probléma a késői gyomokkal. Kukoricából 6,5-7 tonnányi szárazanyagot csépeltünk.

Összességében a bakhátas termesztésnek száraz körülmények között is előnyei mutatkoztak. Megakadályozta a párolgást, és a vezetőcsatornán keresztül a gyökerek át tudtak törni, hogy mélyen lenn vízhez jussanak.”

 

Köztesnövények

A lóhere alternatívája lehetne egy úgynevezett helyreállítási év, egy hosszabban megmaradó köztesnövénnyel, esetünkben különböző hüvelyesek – borsó, lóbab, árpa, zab, valamint facélia (mézontófű) – keverékével. Vetni kora tavasszal kell. A köztesnövény így meg tud eredni, mulcsolni lehet, majd azután újra fel tud futni. Ehhez a hagyományos gazdaság HORSCH Tiger gépe 35 centiméter mélyen lazította meg a talajt. A vetőmagokat tárcsás borona dolgozta be. Előnye: extrém jó vetés, és pozitív eredmények a gyomok elleni harcban. Jelenleg kísérletek folynak különböző köztesnövényekkel, például télálló változatokkal és a legkülönfélébb lazítási eljárásokkal.

„Az ökológiai gazdálkodásban a köztesnövény a vetésforgó fontos része” – folytatja Michael Braun. „Szeretnénk mélyreható ismereteket szerezni arról, mely növények alkalmasak erre a célra, és hogyan lehet ezeket kombinálni. A repcénél is érdemes erre figyelni. Rokon fajták azonban nem lehetnek a köztes növények között.

 

Minta a köztesnövényeknél

 

Kitekintés

„A mi fő célunk az AgroGanic-nél, nem a kísérletezés”, tisztázza Michael Braun. „Az a célunk, hogy nagy folyamatbiztonsággal tudjunk kialakítani egy új, organikus termelési rendszert. És hogy ez a végén nagyszerű legyen. Jövőre különböző kapaformákat fogunk tesztelni. Ezenkívül a szójánál más sortávolságokkal is kísérletezünk majd.

 

Szója bakháton 75 centiméteres sortávolsággal

 

A 75 centiméter ehhez a növénykultúrához nem optimális. Érdekes lenne a bakhátas módszer a cukorrépánál. De ott még nincs megoldás, hogy távolítsuk el a gazokat kézi munka nélkül. Gabonát is szeretnénk felvenni a vetésforgóba. Azután még több tapasztalatot szerezni a bakhátás rendszerben. Továbbá érdekes lenne a lóbab és a napraforgó is. Technikai oldalról a kapatestek paralelogrammás vezetéséről gondolkodunk, talán tolóautomatikával és kamerarendszerrel. Ez ráadásul a hagyományosan gazdálkodó üzemeknek is érdekes lehet. Egyáltalán, még sok dolog befolyásolhatja a folyamatot. Hiszen a rezisztensekkel és a hatóanyagok lehetséges kiesésével a kapálásnak összességében nagyobb lehet majd a szerepe.

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. I. szám 4-5. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek