Sorkövető munkagépfüggesztő-keret

Sorkövető munkagépfüggesztő-keret

A tavaszi szezon előtt új termékkel bővítettük munkagép kínálatunkat, kereskedelmi forgalomba bocsátottuk a korábban már bemutatott mAXI-CAM univerzális sorfelismerő munkagépfüggesztő- és kormányzó keretünket.

Az eszköz száz százalékban hazai fejlesztés és gyártmány – munkatársaink, valamint külső fejlesztő- és gyártó-partnercégeink közös eredménye.

Két főegységének egyike a sorkövető keret, amely fixen álló keretrészből és mozgó kerettagból áll. Az eszközt a fix keretrésznél fogva kapcsoljuk a traktor hárompont-függesztéséhez; a másik kerettagot az erőgép hidraulikaköréről táplált munkahenger mozgatja. Ehhez kapcsolható a sorközművelő munkaeszköz. Perselyezett, erős, tömör krómozott vezetőrudakon mozog a kerettag, és vele együtt a sorközművelő munkagép. Egyirányú maximális elmozdulása akár 35 centiméter is lehet, természetesen ezt a távolságot mindkét irányban, pillanatok alatt meg tudja tenni. E nagymértékű kitérésnek köszönhetően kanyarban is tökéletesen követ a sorokat a rendszer. A keretet és a munkaeszközt az erős keréktartók és kerekek hordozzák stabilan, többfokozatú állítási lehetőséggel. A keréktartó szélességét és a kerék magasságát könnyedén és gyorsan lehet állítani a biztosító csapok kihúzásával.

 

 

A mAXI-CAM másik fő egysége a kétféle a sorfigyelő-, sorfelismerő-rendszer. Az egyik a kamerás: a gép baloldalára felszerelhető (ütés-, por- és vízálló) célszámítógép kamerái figyelik a növénysorokat. Az eszköz a sortávolság, a növény magassága, illetve a kamera dőlése alapján meghatározza azt az elméleti mintázatot (adott szögben összetartó egyenesek), amelyet a képen látszódó növénysoroknak mutatniuk kellene.

 

 

A mAXI-CAM vezérlőegység másodpercenként hatvanszor ellenőrzi, hogy a bejövő képen a növénysorok hol mutatják a legnagyobb egyezést ezzel az elméleti rajzolattal. Természetesen figyelembe veszi a növényzet színét is. Mindaddig képes a sorok követésére, míg a növénysorok szemmel is kivehetők, és nem záródik az állomány. A kamerás sorfelismerés néhány „gombnyomással” állítható be a kezelőfelületként szolgáló Androidos táblagép magyar nyelvű, felhasználóbarát szoftverében. A fülkében a táblagép és a kereten a mAXI-CAM vezérlőegység Wi-Fi-n keresztül kommunikál.

 

 

Nagyobb, fejlettebb növényállományban mechanikus, tapogatópálcás is lehet a sorkövetés. A keretre felhelyezett két tapogatókarhoz egy-egy tapogatópálca tartozik. Ezeket egy sorra kell ráállítani, és amikor a növény szára megmozdítja a pálcát, a hidraulika ellenkező irányba mozdítja a keretet, a sorok között tartva a sorközművelő eszközt.

Mi a legtöbbet a Monosem kultivátorcsaláddal használtuk és teszteltük a mAXI-CAM keretet. E két eszköz együttes használatával szép eredményeket könyvelhettünk el, elégedettek lehetünk munkájukkal. Könnyen és egyszerűen összekapcsolhatók, és a Monosem kultivátor is könnyedén beállítható az adott sorközökre. Bátran kijelenthetjük, hogy a két gép párosával nagy pontosságú és hatékony a sorközművelés. A mAXI-CAM munkagép-kormányzó keretének a KAT2- és KAT3-kompatibilis függesztőkarjaihoz egyébként bármilyen gyártmányú, szabadon választható munkagépet hozzá lehet kapcsolni.

 

Tapasztalatok és fejlesztések

Az első tesztidőszakot követően az volt a tapasztalat, hogy a keret és a sorfigyelő jól működött, és az elvártaknak megfelelően dolgozott. Számos bemutatót követően megkezdődött a forgalmazása. Miután egyre több gépet eladtunk, és élesben használni kezdték azokat az újdonsült tulajdonosok, egyre több tapasztalatot szereztünk változatos időjárási és terepviszonyok között, különböző fajtájú és fejlettségű növényekkel, különböző talajművelő eszközökkel, valamint változó használati módokkal. A partnerektől kapott visszajelzéseket, javaslatokat is figyelembe véve folyamatosan fejlesztettük és fejlesztjük tovább a mAXI-CAM-et és frissítjük az eladott gépeken!

 

 

Az egyik legnagyobb kihívás a megcsúszás, dombos területeken. Laza talajon, domboldalban a traktor a gravitációnál és a súlyánál fogva megcsúszhat, és enyhén keresztbe fordulva halad előre. Ilyenkor önmagától a keret nem volt képes tökéletesen a sorok közé állni, mert a kamerás sorfelismerést megtévesztette az elcsúszott, torzult kép. Kidolgoztunk hát egy szoftveres korrekciót, amely ilyen körülmények között is pontosan határozza meg a növénysorok helyzetét. Továbbá, fejlesztés alatt áll egy speciális támasztókerék, amely meggátolja az erőgép megcsúszását.

 

 

Egy másik fő fejlesztés a keret szerkezeti stabilitására és teherbírásának növelésére irányult. Számos igény merült fel nagy méretű és súlyú, illetve műtrágyatartályos kultivátorok használatára. Ilyenkor többet kell elviselnie a keretnek, ezért görgős megtámasztással láttuk el. Így már megfelelően elviseli a fokozott terhelést, miközben nem romlik a hatékonysága, használhatósága.

A tesztek során meghatároztuk a kamerák sötétben szükséges megvilágítási igényét, hogy akár éjszaka is nagy biztonsággal lehessen sorközt művelni. Egy másik fejlesztés a tapogatórendszert érintette. Javítottunk a pálcák érzékenységén, ezáltal sokkal finomabb lett a mozgás és pontosabb a sorkövetés. A szerkezet mellett sokat fejlesztettünk a szoftveren is. A kezelőfelületet, felhasználói visszajelzéseket figyelembe véve, úgy alakítottuk át, hogy a lehető legkönnyebb, mégis kellően pontos lehessen a szükséges beállítás. A beállítások növényfajonként menthetők, később újra betölthetők.

Összességében a maga nemében egyedülálló gépről van szó, és a visszajelzések alapján kijelenthető, hogy szép munkát végez, nagyban megkönnyíti a sorközművelést. Eredeti elképzelésünk beigazolódni látszik – a mAXI-CAM nagy értéke, hogy teljes egészében saját fejlesztés. Ezáltal könnyen és gyorsan lehet módosítani bármilyen működési paramétert, vagy fejleszteni új igényeket kielégítő megoldásokat. Nem utolsósorban, fontos hangsúlyozni, hogy a fejlesztések érvényesítették partnereink igényeit és észrevételeit – a mAXI-CAM az ő sikerük is. Ezért ezúton is köszönjük valamennyiük együttműködését, részvételét a tesztelésben, illetve azt, hogy bizalommal fordultak hozzánk és megvásárolták a mAXI-CAM sorfelismerő munkagépkormányzó keretünket.

 

Szöveg: Mesterház Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető, Lisz Péter, termékmenedzser

Forrás és kép: AXIÁL Híradó különszám 2018. január 14-15. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek