MULTI CROP CRACKER célkeresztben

MULTI CROP CRACKER célkeresztben

Az extrém gyorsan kiszáradó kukoricaállomány nagyon megnehezíti a jó minőségű szecska előállítását.

2016-ban Németországban már az új JAGUAR gépek közel 35 százaléka MULTI CROP CRACKER, MCC MAX szemroppantóval készült, változtatható szecskahosszhoz (7-22 mm), vagy MCC SHREDLAGE® szemroppantóval, ami intenzív feltárást tesz lehetővé 26 és 30 mm közötti szecskatartományban. Ez is jelzi, milyen nagyok az elvárások.

Multi Crop Cracker

 

Minden elvárásra van optimális megoldás

Egységes roppantóházával és gyorsan cserélhető szemroppantó hengereivel széleskörűen alkalmazható a CLAAS MULTI CROP CRACKER (MCC). A régóta ismert és elismert fűrészfogprofilú MCC CLASSIC szemroppantó a fogazattól függően alkalmas rövid vagy nagyobb hosszúságú szecska előállítására. Naponta változó elvárásokhoz – szecskázás rövidtől 22 mm-es hosszúságig – tökéletesen megfelel az újonnan kifejlesztett CLAAS MCC MAX. A vágó és nyíró hatásnak köszönhetően döntő előnye az alkalmazási területek sokszínűsége, az intenzívebb szemroppantás, és a növényrostok feltárása. A SHREDLAGE® takarmányozási technológia hosszúra szecskázott speciális feltárású silókukoricáját csak MCC SHREDLAGE szemroppantóval lehet előállítani: a hengerek fűrészfogprofilúak, egymással ellentétes irányú spirálnúttal. A fogak száma 110/145, a fordulatszám-különbség 50 százalék. Mindegyik szemroppantóra érvényes, hogy az elvárt minőségű munkához feltétlenül szükséges és ajánlott a szezon előtti átvizsgálás.

SHREDLAGE technológia

A SHREDLAGE® technológia az USA-ból származik, és már Európában is elismerik

 

Csekklista – szemroppantó

  • Vizsgálja meg a kopottságot – eléggé élesek, vagy már elkoptak a fogak? Ép a fogazat, nincs kitöredezve? A legutolsó szezonban még tökéletes minőséget lehetett előállítani?
  • A kopás korrigálása – ha megkívánja a kopottság mértéke, különböző méretű hézagoló lemezekkel ismét beállítható a hengerek alaptávolsága az előírt 1 mm-re.
  • Párhuzamosság vizsgálata – visszaépítés után párhuzamosan állnak a házban a hengerek?
  • Corn Cracker hengercsapágyainak állapota – megfelelő kenést kapnak? Sima, zörejmentes a hengerek futása?
  • Beállítások ellenőrzése – Corn Cracker javítása, beállítása után nagyon fontos a CEBIS monitoron újra szinkronba hozni a hézag valós értékét a monitoron kijelzettel.
  • Amennyiben a korábbitól eltérő hengerátmérőjű szemroppantó berendezést épít be a gépbe, ne felejtse a CEBIS monitoron is kiválasztani a megfelelő Corn Cracker típust.
  • Ellenőrizze, hogy a szemroppanó hengerek elvárt fordulatszám-különbségének megfelelő szíjtárcsák vannak-e felszerelve.
  • Ha a korábbitól eltérő szemroppantó típust épít a gépbe, ellenőrizze, hogy megfelelő Corn Cracker szíjtárcsa van-e a kidobó ventillátoron.
  • Ellenőrizze a szemroppantó ékszíjának állapotát.

A CLAAS SHREDLAGE® szecskaminőség-ellenőrző edényével vagy a minőségellenőrző kártyával már silózás közben, gyorsan kiértékelhető a szemroppantás, illetve a szecskaminőség. Ennek eredményétől függően azonnal lehet reagálni a változó körülményekre, így mindig tökéletes a szecskaminőség.

 

 

Szervizmérnök-tipp:

Az MCC MAX és MCC SHREDLAGE® szemroppantók hajtási teljesítményigénye nagyobb, mint a hagyományos szemroppantóké, ezért fokozott a hajtásrendszer igénybevétele. Számítani kell rá, hogy hamarabb elhasználódik az ékszíj, ezért sűrűbben ellenőrizze, és szükség esetén cserélje ki. Több szezont futott gépeken vessen egy pillantást a szíjtárcsák futófelületének állapotára is, hiszen egy kopott ékszíjtárcsa az új szíjat is rövid időn belül tönkreteszi. Ha leszerelte az ékszíjat, feltétlenül ellenőrizze a feszítőgörgő csapágyazását és futófelületét.

 

A meglévő felszereltségtől függően kiegészítő alkatrészekre lehet szükség. Figyelembe kell venni, hogy hosszú szecska vagy a SHREDLAGE® esetén azokhoz illő szecskázódob kell, hogy elérhető legyen a kívánt szecskahossz. Kérjen teljeskörű árajánlatot, megadva gépének alvázszámát!

A kukoricaszezonra a következő lehetőségek állnak ügyfeleink rendelkezésére a MULTI CROP CRACKER szemroppantóval:

 

 

Szöveg: Gönye Richárd, szervizmérnök

Képek: CLAAS

Forrás: AGRITECH 2018. április 25-27. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek