Minél gyorsabban, egyszerűbben, precízebben

Minél gyorsabban, egyszerűbben, precízebben

... lehessen dolgozni vele, és minél kevesebb karbantartást igényeljen – ezek a Silimon család legfontosabb gépvásárlási szempontjai. Így esett a választásuk a MONOSEM NG Plus Me 6 soros szemenkénti vetőgépre. Ezer hektáron vetnek bérmunkában.

A Nyírségben, Napkor és Apagy között félúton található a családi vállalkozás telephelye. Itt találkoztunk id. és ifj. Silimon Istvánnal. A fiú épp most lett 30 éves, az apa sem több 53-nál, nem mondható generációs szakadéknak a köztük lévő korkülönbség. Így is van persze „apa-fia viszály”, mondják mosolyogva, főleg munkaszervezési kérdésekben, „de ez egészséges, nem az ajtócsapkodásos fajta”. Viszont a gazdálkodás szeretetében, abban a meggyőződésben, hogy a mezőgazdaságban a jövő, teljes az összhang közöttük.

 

 

A fiú szinte beleszületett az agrárgazdálkodásba, az apát csak 26 éves korában „sodorta a sors a mezőgazdaságba”. Korábban földmunkákat végzett az építőiparban, aztán pékségben volt kiszállító, majd résztulajdonos is. Apósa-anyósa jóvoltából, akik maguk is gazdálkodtak, szerette meg a földművelést. 1992 óta mezőgazdasági vállalkozó.

Tíz hektárral kezdték, kismértékben a kárpótlási földek is belejátszottak az indulásba. Jelenleg 300 hektáron – saját bérlemény együtt – gazdálkodnak. Ehhez jönnek még a tetemes bérmunkák: 1000 hektáron végeznek talajmunkákat, és 3000-3000 hektáron betakarítást.

„Amikor elérte a lábam a gázpedált, 12 éves korom óta segédkezem apának” – meséli ifjabb Silimon. Nyíregyházán a mezőgazdasági szakközépiskolában tanult, a nyíregyházi főiskolán folytatta. Mezőgazdasági mérnök szakon végzett 2012-ben. „Az utója levelezőn történt, 2010 óta már intenzíven a vállalkozásban dolgozom.”

Amikor 2012-ben nyert a fiatal gazda pályázaton, „az adott még egy nagy löketet” a vaddisznótartásnak is. Jelenleg 60-70 darabos az állományunk. Egyéb állattal nem foglalkoznak.

Fel sem merült benne, hogy más pályát válasszon, „ebben nőttem fel, mindig ebben láttam a jövőt. A kötetlenséget szeretem benne, és azt, hogy a saját magunk főnökei vagyunk”. Úgy érzi, hogy az időbeosztása is szabadabb, mint máshol lenne. Még akkor is, ha mondjuk az őszi betakarítási szezonban négy-öt hetet egyfolytában, szombat-vasárnap is dolgoznak. „Általában mindig hétvégére érik be a termény” – teszi hozzá huncutul.

 

 

Mi a munkamegosztás a családban? „Édesapámmal ketten visszük a szántóföldi növénytermesztést és a bérmunkákat, édesanyám és húgom az adminisztrációt végzik. Terményfelvásárlással is foglalkozunk, az ezzel kapcsolatos teendőket is ők intézik.”

„Mindenkinek megvan a saját feladatköre – veszi át a szót az édesapa. – Esténként megbeszéljük, ki merre dolgozik, melyik gépet hová küldjük. A fiam irányítja azokat, akik messzebbre mennek, én meg a közelebbieket. Sokat megyünk távolabbi területekre, akár 100 km-re is.” Elmondja azt is, hogy a fiatalabb megbízóik inkább a fiát keresik, tőle kérnek véleményt. Az idősebbek, a régi ügyfelek pedig tőle várnak tanácsot, benne bíznak jobban.

Melyek a fia erényei? Kapásból mondja: az új technológiák ismerete, az újítások. „De én is hajlok az új dolgokra! Látom, hogy a fejlődésben van a jövő. Jó irányban haladunk, egyre jobb a termésátlagunk. Együtt beszéltük meg a precíziós gazdálkodásra való áttérést, az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket is. Nem kellett rám tukmálni!”

A fia nélkül is így csinálná? „Igen, de így sokkal könnyebb. Azért jobban átlátja a technikát, a technológiát.”

Hol tartanak a precíziós gazdálkodásban? „Még a kezdetén. Két erőgépünk van felszerelve automata kormányberendezéssel. A következő betakarítógépeinkbe már tervezzük a hozamtérképezőt is, de számításaink szerint még három év kell, hogy odaérjünk” – taglalja ifj. Silimon István. Ugyanakkor az már bevett gyakorlat náluk, hogy a tápanyag-utánpótlás és a vetés a nagykönyvben megírt módon elvégzett talajvizsgálat alapján, tehát precíziósan történik. Megvan hozzá a csúcstechnikát jelentő MONOSEM NG Plus Me 6 soros függesztett szemenkénti vetőgépük is.

„Már elődje, a MONOSEM NG Plus 3 is igen jól bevált, így amikor elérkezett a vetési kapacitásunk növelésének ideje, nem volt kétség, hogy ezt választjuk – mutatja be a telelésre előkészített okosgépet a fiatalabbik István. – Újdonság benne az elektromos hajtás, valamint a megnövelt, 980 literes műtrágyatartály-méret. A talajtérkép alapján tudunk vetni vele: ahol gyengébbek az adottságok, ott kevesebb tőállománnyal megyünk.” Náluk az erőgép GPS-monitoráról – ISOBUS-kábellel összekötve – irányított a vetési rendszer. Mint mondják, kifogástalanul, hibamentesen működött az elmúlt két év során.

 

 

„Az elektromos hajtás által sokkal egyszerűbb, gyorsabb a vetés. Ha mondjuk a kukoricát 60-65 ezer szemre akarom vetni, akkor beütöm ezt az adatot a monitorba, nem kell láncot pakolgatni a sebességváltónál. Óránként 3-3,5 hektárt kényelmesen bevetünk vele. Frakcionált vetőmagokat használunk, így az egyforma szemméret jóvoltából még pontosabb a vetés. Ráadásul a gépen van egy tömörítő kerék is a vetőtárcsák után, amely valósággal belenyomja a magot a talajba. Joggal hirdeti az AXIÁL a gazda ujjának – teszi hozzá. – Rosszabb talajban is szépen működik, nagyon egységes a kikelő vetés.”

Mikrogranulátumot, granulált műtrágyát vagy talajfertőtlenítő szert is ki lehet szórni vele, egy időben a vetéssel – sorolja tovább az előnyeit. Ami pedig a karbantartást illeti, vetés után minden reggel kompresszoros takarítást végeznek. Csak a szezon végén, évente egyszer mossák le, hogy minél kevesebb víz érje a csapágyakat és a forgó-mozgó alkatrészeket.

Akkor megérte az árát? „Meg, teljes mértékben! Annyira, hogy a következő szezonra vásárolunk még egyet. Mivel a négy kombájnunkból három már nyolcsoros adapterrel működik, ezért nyolcsorosat, továbbá front műtrágyatartályost szeretnénk.

Ki dönt a gépvásárlásokról, milyen szempontok alapján? „Minél gyorsabban, egyszerűbben, precízebben tudjunk dolgozni vele, és minél kevesebb karbantartást igényeljen. Az AXIÁL kifogástalanul működő szervizhálózata is fontos szempont. Ami pedig a döntést illeti, mindig átbeszéljük, mire van a legnagyobb szükség a gazdaságban. Tanulmányozzuk az árajánlatokat is. A javaslatokat általában én teszem, de a döntés joga az egész családé. Egyébként nálunk folyamatosak a gépberuházások.

Mennyire értenek az alkalmazottak a gépekhez? „Tíz állandó emberünk van, plusz négy idénymunkásunk. A tízből nyolcan 70-80 százalékosan tudják kezelni a rendszert. Sőt, még ketten a kisegítők közül is, akik tanulóknak számítanak. Fiatal a csapat, az átlagéletkor 30-35 év. A környékről, 15-20 km-es körzetből járnak hozzánk dolgozni. Igaz, az ifjúkor jár némi szeleburdisággal, de érdemes megfogni, megtartani azokat, akik szeretik ezt a szakmát.

Mit szeretnének még elérni? „Minél több saját területen, minél nyugodtabb körülmények között gazdálkodni, minél okosabb emberekkel együtt. Nem lehet akárkire rábízni a technikát. Először mindenki megijed a rendszertől, de a végén rájönnek, mennyire megkönnyíti a dolgukat. Aki egy okostelefonnal tud bánni, az képes egy ilyen rendszer működtetését elsajátítani. A gépesítésben pedig arra készülünk, hogy átálljunk a forgatás nélküli talajművelésre, ezzel is csökkentenénk a széleróziót a homokos területeinken.”

Magánélet? – kérdezzük ifj. Silimont. „Ahhoz képest, hogy mezőgazdász vagyok, Nyíregyházán, a belvárosban lakom a párommal. De közel van, és ráadásul mi látjuk el a városüzemeltetést a kertészettől kezdve a téli hószolgálatig.”

 

Szöveg: Popovics Gizella, újságíró

Fotó: Gáll Tamás

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 06. szám – AgrárgépShow 2020 különszám

 

 

„Szemre is szépen hernyózik a Monosem vetőgép az abonyi határban”

 

A gépparkot folyamatosan fejlesztve jutott el 28 év alatt egy hektártól ezer megműveléséig a Telek család, akiket Pest megye egyik legkeletibb szegletében, Abonyban látogattunk meg. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek